Al PassoDobre wieści dla wszystkich fanów lodów naturalnych – mamy w mieście następny lokal, tym razem na Struga przy Piotrkowskiej.

Al passo po włosku znaczy od razu, na bieżąco. Nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ naturalne lody przy Struga 3 wyrabiane są nieomalże na oczach gości.  Łódzki lokal założyło małżeństwo – Paulina jest z zawodu technikiem dentystycznym, Mateusz jeszcze niedawno pracował w korporacji. Na lody namówiła ich siostra Pauliny, która w tym samym czasie otworzyła własny punkt w Warszawie. Zanim zaczęli produkcję, szkolili się, opracowywali receptury z technologami i oczywiście szukali odpowiedniej lokalizacji. – Szukałam przytulnego miejsca z dużą witryną, przez którą będzie wpadało słońce – mówi Paulina. Właśnie tak prezentuje się Struga 3, wielkie okno zdobi zaś firmowy misiek. – Aż trudno uwierzyć, ale nasze logo z misiem i nazwa po prostu przyśniła się mojej siostrze – śmieje się Paulina. To musiał być dobry znak na początek działalności.   

Al Passo

Kolorystyka wnętrza nawiązuje do najpopularniejszych lodowych smaków, jest przytulnie i waniliowo, z barwnymi akcentami. W centralnym miejscy lodówka z pojemnikami pełnymi lodów. Nie mogło zabraknąć klasyki, czyli śmietanki i czekolady, ale fani owocowych smaków też na pewno będą usatysfakcjonowani. Są więc kokos, kiwi z bananem czy cieszące się wyjątkową popularnością lody mango, ale także solony karmel, biały michałek czy pistacja.  Każdą porcję ozdabia ciasteczkowy miś wypiekany specjalne dla Al Passo. Porcja 70 gramów kosztuje 4 zł, jeżeli zdecydujecie się na potrójną zapłacicie 10 zł. Lody dostępne są też w większych opakowaniach – 0,5 kg za 25 zł i 1 kg za 45 zł.

Al Passo

Od początku było wiadomo, że lody będą przygotowywane jedynie z naturalnych składników. – Sami mamy małe dzieci i zwracamy uwagę na to, co jedzą. Tak samo robimy słodycze dla naszych gości – mówi Paulina. Mleko, śmietana, jakościowa czekolada, świeże owoce – bez barwników i konserwantów. Jak są przygotowywane, możecie podejrzeć przez szybę, za którą widać maszynę do lodów. W Al Passo dostępne są też pojedynczo pakowane ciastka. Podobnie jak misie, wypiekane są przez Owsianą Manufakturę, również na bazie kontrolowanych produktów. Ofertę lodziarni uzupełnia kawa, na ciepłe dni także w wersji mrożonej, za chwilę pojawią się domowe lemoniady.

Al Passo

Al. Passo otwarte jest przez cały tydzień od godziny 11.00 do 20.00, ale możliwe, iż w długie upalne dni wakacji lodziarnia będzie pracowała jeszcze dłużej.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...