Zimowy grill, sycące gulasze, grzane wina i bombardino – od piątku do niedzieli wraz z lokalami przy Piotrkowskiej zaprosimy do ucztowania na świeżym powietrzu.

Od piątku do niedzieli

Sprawimy, by Piotrkowska znów odżyła wakacyjnym klimatem! Rozstawimy ogródki, przygotujemy rozgrzewające dania i zaprosimy łodzian do ucztowania na świeżym powietrzu. Pierwszy w historii Alpejski Weekend odbędzie się w dniach 3-5 grudnia (w piątek rozpocznie się o godz. 16.00). W wydarzeniu weźmie udział 15 restauracji i kawiarni (lista poniżej). Skąd pomysł? – Z alpejskich stoków, gdzie tuż po nartach turyści zatrzymują się w barach, by zjeść coś sycącego i wypić grzańca. W Łodzi również pojawią się dania i napoje znane z Francji, Austrii czy Włoch, ale nie ograniczamy oferty kulinarnej do Alp. Równie dobrze sprawdzi się polski żurek czy japońskie curry.

Alpejski Weekend będzie dodatkową atrakcją świątecznego jarmarku organizowanego przy ulicy Piotrkowskiej. Wszystkie potrawy będzie można zjeść zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Pomysł powstał z myślą o tych, którzy w obecnym okresie obawiają się odwiedzać lokale, ale wierzymy, że łodzianom spodoba się na tyle, iż zapoczątkuje zwyczaj wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu, również w okresie zimowym.   

Zimowy grill bar i food trucki

Niektóre lokale przygotowały się do imprezy w specjalny sposób. W podwórku przy Piotrkowskiej 93 zostaną rozstawione food trucki i podgrzewacze, a goście będą się bawili przy muzyce, przed Breadnią (Piotrkowska 86) stanie oświetlony lampkami zimowy grill bar, przy którym będą przygotowywane wybrane dania i napoje, w niedzielę przy Piotrkowskiej 89 odbędą się zaś mikołajki organizowane dla dzieci z pogotowia opiekuńczego.

Na koniec jeszcze jedna niespodzianka. Jeśli Alpy, to oczywiście sporty zimowe. Wybrane restauracje, puby i kawiarnie przygotowały dla osób przebranych w stroje narciarskie specjalne niespodzianki i rabaty. Czas więc wyciągnąć grube swetry, kaski, a może nawet kijki czy snowboard – Piotrkowska czeka!

Alpejski Weekend przy Piotrkowskiej – dania i napoje

*w kolejności od Placu Wolności do Piotrkowskiej 217

Restauracja Imber (Piotrkowska 43)

Gulasz z baraniny na bazie ciemnego piwa z warzywami z ogniska, cynamonem, miętę i szczypiorkiem  – 31 zł 

Korzenne grzane wino 14 zł 

Bezalkoholowy grzaniec na bazie soku żurawinowego z cynamonem i goździkami 12 zł 

Dla osób przebranych w stroje narciarskie, w zamian za oznaczenie restauracji na Instagramie oraz Facebooku,  piwo Imber gratis! 

Gulasz z baraniny w restauracji Imber

Shogun Japanese Takeaway (Piotrkowska 60)

Katsu Curry – japońskie katsu curry, podawane z naszym autorskim sosem curry, wybranym składnikiem w panko, ryżem, surówką oraz wybranymi dodatkami – 19 zł

Yakisoba – klasyk Japońskich zimowych festiwali: smażony makaron jajeczny z autorskim sosem, warzywami, Shichimi Togarashi oraz dymką – 15 zł (możliwość dobrania kurczaka katsu lub krewetek katsu).

Takoyaki – smażone kuleczki, z kawałkami ośmiornicy, polane majonezem, autorskim sosem katsu, oraz posypane płatkami katsuobushi oraz aonori – 19 zł

NieGrzaniec – zielona herbata, podawana z miodem yuzu oraz przyprawami korzennymi (310 ml) 11zł

10% rabatu dla osób przebranych w stroje narciarskie.

Łodziarnia Lody na okrągło (Sienkiewicza 13)

Smażone lody waniliowe otulone orzechami, migdałami i kokosem podane z ciepłym musem malinowym – 15 zł

Smażone lody w Łodziarni

Breadnia (Piotrkowska 86)

Alpejskie Panuzzo z wołowiną w miodzie i dymie z piklami, sałatą rzymską i sosem truflowym – 24 zł

Alpejskie Panuzzo wege z seitanem w miodzie i dymie z sałatą rzymską, piklami i sosem truflowym – 24 zł

W ten weekend Breadnia prze lokalem urządzi zimowy grill bar z daniami z grilla i rozgrzewającymi drinkami.

Hamra (Piotrkowska 89)

Warzywny gulasz z okrą, ciecierzycą i pieczarkami podany z ryżem basmati – 35 zł

Zimowy grzaniec winny z korzennymi przyprawami 13 zł

Zestaw: 45 zł

Las Tablas (Piotrkowska 89)

Lentejas – hiszpański gulasz z soczewicy z chorizo – 21 zł

Migas del pastor – okruchy pastora, czyli czerstwe pieczywo z chorizo, boczkiem, wędzoną papryką i czosnkiem 18 zł

Grillowany oscypek z chorizo i karmelizowaną cebulą – 10 zł

Zimowa Sangria na gorąco – 18 zł

Lepione Pieczone (Piotrkowska 89)

Gulasz wieprzowy według rodzinnej receptury szefa kuchni z podpłomykiem – 20 zł

Grzane wino „Grzejnik”  – 10 zł

Zestaw – 25 zł

Dla osób z nartami rabat 50%, a dla dziesięciu pierwszych gości w kompletnym stroju narciarskim z nartami grzaniec za 1 zł.

Gulasz w Lepione Pieczone

Restart Pub (Piotrkowska 90)

Grzaniec żurawinowo-pomarańczowy – wytrawne czerwone wino wzbogacone o sok żurawinowy, miód, brandy i likier pomarańczowy. Gotowane z laską cynamonu, goździkami, gałką muszkatołową, anyżem, świeżą pomarańczą i owocami żurawiny – 14zł

Grzaniec czekoladowo-wiśniowy -wytrawne czerwone wino połączone z kakao, gorzką czekoladą, likierem wiśniowym, cynamonem, anyżem, goździkami i świeżym rozmarynem – 15 zł

Dla wszystkich w świątecznych swetrach, strojach narciarskich lub czapce uszatce kieliszek domowej roboty ajerkoniaku gratis.

Agrafka (Piotrkowska 90)

Puszyste domowe racuszki z prażonymi jabłkami podane na domowej konfiturze truskawkowej z cukrem pudrem – 18 zł

Racuszki w Agrafce

Winni (Piotrkowska 93)

Żurek z chorizo – 12 zł 

Francuska cebulowa – 12 zł

Grzane wino (białe półwytrawne, czerwone półwytrawne, czerwone półsłodkie) – 12 zł (200 ml) i 20 zł (350 ml) 

Osoby w strojach narciarskich dostają 2 zł rabatu na każda pozycję z alpejskiego menu.

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger The label says 'Zurich’, sir – 150g wołowiny, placek ziemniaczany, cheddar, boczek, dżem z cebuli z imbirem, sałata, pomidor –  38 zł

Burger w Centralnej Gastromachinie

Tev Aviv (Piotrkowska 122)

Harrira – aromatyczna, gęsta marokańska zupa podawana z ziołami, daktylem medjool, harrisą, cytryną i ryżem. Idealna na zimowe dni – 29 zł

Kawa po arabsku: mocno rozgrzewająca, korzenna kawa parzona z kardamonem i goździkami w tradycyjnym tygielku – 13 zł

Rabat 10% dla osób w strojach narciarskich i dla osób z psiakiem

Kieliszek wina gratis dla osób, które udostępnią zdjęcie z naszymi lokalowymi, naściennymi skrzydłami i oznaczą nas w mediach społecznościowych.

Colour Cafe (Piotrkowska 132)

Tort Sachera – 15 zł

Mleczna czekolada na gorąco na wynos (240ml) – 12 zł (na miejscu z piankami marsmallow i bitą śmietaną – 16 zł)

Różowa czekolada na gorąco (240 ml) – 15 zł też (na miejscu z piankami marsmallow i bitą śmietaną – 19 zł)

Ostra czekolada na gorąco Chilli na wynos (240 ml) – 13zł (na miejscu z piankami marsmallow i bitą śmietaną – 19 zł)

Mitmi (OFF Piotrkowska)

Sznycel cielęcy – chrupiący, panierowany sznycel z cielęciny podany z ćwiartką cytryny i sałatką ziemniaczaną – 43 zł 

Deser Kaiserschmarrn – puszysty naleśnik pocięty na kawałki, podany z wiśniami i rodzynkami w rumie – 22 zł

Bombardino – likier jajeczny, biały rum, bita śmietana – 23 zł

Hot cherry rum – ciemny rum, likier wiśniowy, wermut pomarańczowy – 24 zł 

Drukarnia (OFF Piotrkowska)

Bigos z dziczyzną według staropolskiej receptury serwowany z pieczywem naszego wypieku (250 g) – 18 zł

Fasola po bretońsku według własnej, sprawdzonej receptury serwowana z pieczywem naszego wypieku (300 g) – 15 zł

Korzenne czerwone wino grzane z pomarańczą, goździkiem i cynamonem (220ml) – 17 zł 

Zestaw: dowolne danie + wino grzane – 30 zł.

Dla rodziców z dziećmi przygotowane będą ciasteczka.

Dla „narciarzy” przewidujemy 10% rabat.

Fasola po bretońsku w Drukarni

All Star (Piotrkowska 217)

Gulasz mięsny: rozgrzewający, zimowy gulasz wieprzowy z pieczonymi warzywami, jałowcem i rozmarynem, duszony w czerwonym winie, podany ze świeżo wypiekanym chlebkiem drożdżowym z czarnuszką (300g) – 32 zł

Gulasz vege: rozgrzewający, zimowy gulasz z pieczonych warzyw z karmelizowaną kiszoną kapustą, jałowcem i rozmarynem, duszony w czerwonym winie, podany ze świeżo wypiekanym chlebkiem drożdżowym z orzechami włoskimi (300g) 32 zł

36,6’C – rozgrzewający napar alkoholowy na bazie czarnej herbaty, połączony z rumem Captain Morgan Gold, z dodatkiem goździków, anyżu, kardamonu, cynamonu, świeżego imbiru i cytrusów – 25 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...