fbpx

ato sushi – doskonałe sushi i najlepsza obsługa

ato sushi to jeden z tych lokali, które doceniają nie tylko łodzianie, ale także goście z innych miast, którzy potrafią przejechać setki kilometrów żeby go odwiedzić. Nic dziwnego. Od blisko sześciu lat serwują tu doskonałe sushi, a atmosfera panująca w tym miejscu oczaruje każdego. Najlepszym dowodem są aż trzy Łódzkie Nagrody Kulinarne, które zdobyła restauracja.

Od rozdania Łódzkich Nagród Kulinarnych minął już prawie miesiąc. Najwyższa pora przybliżyć sylwetkę kolejnego po Affogato lokalu, który triumfował podczas gali. ato sushi zgarnęło wyróżnienia w trzech kategoriach: Najlepszy Kelner, Najlepsza Obsługa i Najlepsza Restauracja Tematyczna. Skąd taki sukces? Wydaje się, że kluczem jest nie tylko doskonałe sushi spod ręki Kaspra Krajewskiego, ale także niepowtarzalna atmosfera tego miejsca.

Ekipa ato sushi - fot. fb.com/AtoSushi
Ekipa ato sushi – fot. fb.com/AtoSushi

A za atmosferę odpowiadają oczywiście ludzie. ato sushi od chwili otwarcia tworzy ta sama, zgrana ekipa, której trzon, obok szefa wszystkich szefów, Marcina Radziejewskiego i szefa kuchni Kaspra Krajewskiego, tworzy także Kamil Kozieł. To właśnie on zgarnął nagrodę dla najlepszego kelnera roku i jest to wynik, z którym ciężko dyskutować. Czarująca osobowość i ogromny profesjonalizm sprawiają, że każde zetknięcie z Kamilem jest prawdziwą przyjemnością. W tej samej kategorii nominowany był inny kelner z ato – Daniel Dyba. To właśnie takim zespołem restauracja zapracowała na nagrodę za najlepszą obsługę.

Sushi w ato sushi - fot. fb.com/AtoSushi
Sushi w ato sushi – fot. fb.com/AtoSushi

Ale oczywiście nie zapominamy o jedzeniu. A jest ono w ato sushi zupełnie wyjątkowe. Restauracja nie tylko zgarnęła nagrodę dla najlepszej restauracji tematycznej, ale była także nominowana w kategorii Najlepsza Restauracja Roku. Podstawą menu jest oczywiście sushi, które w ato przygotowuje najlepszy polski sushi master. Kasper Krajewski jest zwycięzcą polskiego finału Global Sushi Challenge i finalistą World Sushi Cup w Tokio. Co w tym wszystkim najbardziej zadziwiające – Kasper jest samoukiem, który od 17 roku życia ćwiczy się w przyrządzaniu egzotycznego, japońskiego przysmaku.

Kasper Krajewski na Global Sushi Challenge - fot. fb.com/AtoSushi
Kasper Krajewski na Global Sushi Challenge – fot. fb.com/AtoSushi

Umiejętności Kaspra są nie do przecenienia, ale co najmniej równie ważny jest stosunek restauracji do rzeczy, która w przypadku sushi jest kluczowa – wykorzystywanych do jego przygotowania produktów. Spróbujecie tu najświeższych ryb, jakie może zaoferować wam restauracja. ato współpracuje bowiem z firmą Fish Lovers, która specjalizuje się w sprowadzaniu ryb z Portugalii. Bardzo świeżych ryb dodajmy. Ryby prosto z porannego połowu, które trafiają od razu na targ rybny w Lizbonie jeszcze tego samego dnia wieczorem są w Warszawie, a następnego dnia rano lądują na talerzach w ato sushi.

Sushi w ato sushi - fot. fb.com/AtoSushi
Sushi w ato sushi – fot. fb.com/AtoSushi

Dzięki temu zjecie tu nie tylko niezwykle kreatywne maki czy nigiri, ale także spróbujecie zapewne najlepszego sashimi, jakie kiedykolwiek jedliście. Ale oferta ato nie kończy się na sushi. Karta ciepłych dań, które wychodzą spod ręki Kaspra jest równie imponująca. Serwowany w restauracji ramen Krytyka Kulinarna oceniła wyżej niż ten podawany w jednej z najbardziej znanych restauracji świata – momofuku, gdzie przygotowywany jest przez wybitnego szefa kuchni Davida Changa. My takiego porównania nie mamy, ale zapewniamy, że ta zupa was oczaruje.

Ramen w ato sushi - fot. fb.com/AtoSushi
Ramen w ato sushi – fot. fb.com/AtoSushi

Wszystkich miłośników ato sushi ucieszy na pewno informacja, że ekipa lokalu pracuje nad nowym, kulinarnym przedsięwzięciem. W najbliższym czasie ruszy ich nowa restauracja z kuchnią japońską, w której kluczową rolę odegra właśnie ramen. Przyznamy, że przebieramy już nóżkami w oczekiwaniu na otwarcie, a was zachęcamy do odwiedzenia ato sushi przy 6go sierpnia 1/3 i przekonania się jak dobrze może smakować egzotyczna kuchnia w samym sercu Łodzi.

Podobne posty

Zimowy grill, sycące gulasze, grzane wina i bombardino – od piątku do niedzieli wraz z lokalami przy ...
Bardzo kibicujemy miejscom, które wnoszą do łódzkiego gastro zupełnie nową jakość. Taka jest właśnie ...
W niedawno otwartym bistro liczy się prostota i lokalne, sprawdzone składniki. Co ważne, fajne ...