Bałkański weekend w Bubamarze
Przed nami kolejny upalny weekend. Jeśli spędzacie go w mieście, to wpadnijcie do Bubamary, która przygotowała ucztę w bałkańskim stylu. Będzie prosiak z rusztu, menu degustacyjne, tematyczne koktajle i bałkańska muzyka na żywo.
Bubamara to nowa restauracja na Rynku Manufaktury, która oficjalnie ruszyła ponad miesiąc temu. Lokal mieści się w pasażu za głównym wejściem od strony Ogrodowej, w którym wcześniej działała restauracja Marcello i Smaki PRL-u. Wnętrze zmieniło się nie do poznania – jest nowocześnie, industrialnie, designersko i co teraz najważniejsze, przyjemnie chłodno.
To akurat o tyle zaskakujące, że centralnym punktem restauracji jest wielkie, przeszklone stanowisko grillowe. I to właśnie chyba dania z rusztu są najmocniejszą pozycją w menu Bubamary. Mięsa przyrządzane nad węglowo-drzewnym paleniskiem są naprawdę pyszne i niezwykle aromatyczne, ale świetne są też propozycje warzywne z grillowanymi batatami, pieczarkami portobello i szpiczastą papryką na czele. Wszystko proste i nieprzekombinowane – po prostu dobrej jakości produkty ugrillowane tak, aby wydobyć z nich pełnię smaku. Sporą atrakcją są podawane w każdy weekend prosięta i jagnięta pieczone w całości. W każdy piątek i sobotę od 19.00 oraz w niedziele od 15.30 grillmaster Buby ściąga z rusztu ugrillowane mięso i porcjuje na oczach gości. Można je zamawiać w zestawie z opiekanymi ziemniakami i sałatką.
Ale poza daniami z grilla Bubamara ma w zanadrzu coś jeszcze. Menu restauracji to dania kuchni europejskiej z bałkańskim pazurem. Jak mówią twórcy restauracji, nie próbują odtwarzać autentycznej kuchni bałkańskiej, ale raczej inspirować się jej biesiadnym charakterek i wykorzystywać charakterystyczne smaki i produkty. W karcie Buby znajdziecie cevapi, pljeskavicę czy sałatkę szopską, ale więcej jest bałkańskich akcentów – przypraw, składników i dodatków, wśród których wyróżniają się na pewno robione na miejscu ajvar, ser kajmak i kiszonki.
Okazję do ucztowania w Bubamarze w bałkańskim stylu przy stole zastawionym pieczonymi mięsami, warzywami, sałatkami, sosami i kiszonkami będziecie mieli już w nadchodzący weekend. W piątek, sobotę i niedzielę, jak co tydzień, z rusztu zjadą prosiaki i jagniaki pieczone w całości. Za porcję mięsa z opiekanymi ziemniakami i sałatką zapłacicie 45 zł.
Możecie też skusić się na bałkańskie menu degustacyjne przygotowane specjalnie na ten weekend. Znajdziecie w nim wołowe consomme z pierożkami faszerowanymi warzywami korzeniowymi, cevapi z ajvarem, kajmakiem i chlebkiem lepinja, pljeskavicę z trzema sosami i lepinją, a na deser koktajl jogurtowy z daktylami i cynamonem. Taki zestaw w cenie 85 zł zamówicie od piątku do niedzieli. W weekendowej ofercie pojawi się też Bałkańskie Mojito, czyli koktajl, który zdobył wyróżnienia gości i jurorów Festiwalu Dobrego Smaku. Nie zabraknie też bałkańskiej muzyki na żywo – w sobotę od 15.00 w Bubie zagra DJ Balkan Valkan.