Beaujolais Nouveau 2012
Każdego roku w trzeci czwartek listopada świat odkorkowuje butelki młodego wina Beaujolais Nouveau. Czy młode wino jest dobre? Raczej nie – ale nieważne, w święcie nie chodzi tylko o jakość trunku.
Nie będziemy ani chwalić ani ganić młodego wina, niech każdy sam spróbuje i oceni tegoroczne zbiory. My po prostu lubimy, gdy w restauracjach coś się dzieje, a Beaujolais Nouveau jest dobrą okazją do przygotowania fajnych promocji i pretekstem do niespiesznego biesiadowania w gronie znajomych.
A oto tegoroczne propozycje:
Na nadchodzący weekend przygotowano specjalną cenę na Beaujolais Nouveau. Kieliszek kosztować będzie jedynie 6 zł, zaś butelka 40 zł.
W Irish Pubie kieliszek wina kosztuje 11 zł, karafka (250 ml) 27,50 zł, a butelka 79 zł. Poza winem restauracja przygotowała też specjalne menu (szczegóły na plakacie).
W czwartek na gości restauracji czekać będzie zestaw dań w specjalnej cenie, który obejmuje krem z pomidorów z fetą i rukolą, filet z piersi kurczaka z cytrynowym risotto i torcik serowy (cena zestawu: 55 zł). No i oczywiście najważniejszy punkt tego dnia – Beaujolais Nouveau w cenie 35 zł za butelkę oraz 8 zł za kieliszek.
Kolację z winem przygotowano także w NoBo Hotel. Cena 99 zł obejmuje nieograniczone ilości wina oraz poczęstunek. Będzie to selekcja dojrzewających wędlin, panierowany camembert na konfiturze z czerwonej cebuli, sakwy pierogowe z mięsem, ser kozi zapieczony w cieście 'filo’ oraz gruszka gotowana w winie.
W restauracjach sieci Browar de Brasil na Traugutta i w Manufakturze za kieliszek Beaujolais zapłacicie 9 zł, a za butelkę 60 zł. Na gości czeka specjalnie dobrane menu. Na zestaw w cenie 60 zł składa się deska serów, zupa cebulowa, eskalopki cielęce zapiekane ze szpinakiem i kozim serem podane na ziemniakach z rozmarynem, deser oraz napoje i kieliszek wina.