Beaujolais Nouveau 2013 est arrivé!

Trzeci czwartek listopada wyznacza co roku datę otwierania butelek Beaujolais Nouveau. To świetna okazja by w gronie znajomych wybrać się na kieliszek młodego wina do jednej z łódzkich restauracji.

Już jutro (21 listopada) butelki tegorocznego Beaujolais Nouveau otwarte zostaną w kilku łódzkich lokalach. Młode wino ma prawie tylu zwolenników co przeciwników, a opinie na temat jego walorów smakowych rzadko bywają entuzjastyczne. Ale nie o to w jutrzejszym święcie chodzi. Ważne by w gronie bliższych i dalszych znajomych spotkać się i ucztować przy butelce gronowego trunku i przekąskach. Sprawdźcie dokąd warto się jutro wybrać.

Klub Wino

Beaujolais Nouveau w Klubie Wino fot. Klub Wino

Zaczynamy od naszego ulubionego miejsca na winiarskiej mapie miasta. W Klubie Wino odkorkowane zostanie jutro Jaen Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvee Premiere 2013 – wino uznane przez Wojciecha Bońkowskiego za najlepsze Beaujolais Nouveau dostępne w Polsce. Za butelkę zapłacicie tu jedynie 35 zł, ale będzie też można napić się wina na miejscu. Będzie ono bowiem sprzedawane na kieliszki. Warto, bo przy okazji o samym trunku chętnie poopowiada wam Michał Rutkowski, który o winie mówi pięknie i przystępnie jak mało kto.

Tari Bari

Beaujolais Nouveau w Tari Bari fot. Tari Bari

Na fete du beaujolais zaprasza również Tari Bari. Dla gości przygotowano tutaj specjalne zestawy pozwalające w pełni korzystać z uroków święta młodego wina. W cenie 12 zł otrzymacie kieliszek wina, porcję serów (brie i lazur) oraz pieczywo. Wydarzenie startuje już o godzinie 13.00, czyli idealnie na przerwę lunchową. Koniecznie wyrwijcie się z pracy!

Kolory Wina (NoBo Hotel)

Beaujolais Nouveau w restauracji Kolory Wina

W restauracji NoBo Hotelu można będzie w najbliższych dniach nie tylko napić się Beaujolais Nouveau, ale również smacznie zjeść. Szef kuchni, Jarosław Bieńkowski przygotował bowiem specjalne menu tygodnia z przekąskami dedykowanymi młodemu winu. Znajdziecie w nim selekcję dojrzewających wędlin, panierowany camembert na ciepłej konfiturze z czerwonej cebuli oraz sakwy pierogowe z mięsem w sosie na bazie Beaujolais Nouveau. Wszystkie dania serwowane są w cenie 10 zł, za kieliszek młodego wina z winnicy Albert Bichot zapłacicie 9 zł, a za butelkę 49 zł.

Restauracja El Fuego

Beaujolais Nouveau w El Fuego fot. El Fuego

Kulturę picia młodych win postanowiła szerzyć restauracja El Fuego. W czwartek, przez cały dzień, degustacyjny kieliszek Beaujolais Nouveau serwowany będzie tu do każdego posiłku. Święto młodego wina potrwa przez cały weekend, kiedy to butelkę młodego wina kupić będzie można w promocyjnej cenie.

PIKNIK

Beaujolais Nouveau w PIKNIK fot. PIKNIK

Chociaż PIKNIK kojarzy się głównie z kuchnią włoską, a Włosi mają swoje młode wino – Novello, to również tutaj odkorkowane zostaną jutro butelki Beaujolais Nouveau. Młode wino z winnicy Bouchard Pere & Fils serwowane będzie ze specjalnie przygotowaną deską francuskich serów.

Browar de Brasil

W restauracji Browar de Brasil za kieliszek Beaujolais Nouveau , podobnie jak w zeszłym roku, zapłacicie 9 zł, a za butelkę 60 zł. Podobnie również jak rok temu czeka tu na gości specjalne menu skomponowane z okazji święta młodego wina. W cenie 60 zł otrzymacie zestaw składający się z deski serów, zupy cebulowej, eskalopek cielęcych, deser oraz napoje i kieliszek wina.

Mitmi restobar

Na kieliszek Beaujolais Nouveau możecie wpaść również do otwartego niedawno restobaru Mitmi. Butelki młodego wina czekają tu na was jutro przez cały dzień, a obsługa chętnie poleci wam przekąski i dania główne najlepiej komponujące się z jego smakiem.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...