fbpx

Nadchodzi Beer Food Week! Festiwal dedykowany łączeniu smaków jedzenia i piwa rozpocznie się 11.03 i potrwa 8 dni – a w Łodzi weźmie w nim udział 12 restauracji. Zobaczcie, co przygotowały!

Debiutujący w tym roku Beer Food Week to zupełnie nowy festiwal organizatorów RestaurantWeek Polska. W trakcie trwającego od 11 do 18 marca wydarzenia, szefowie kuchni wybranych łódzkich restauracji serwować będą trzydaniowe menu skomponowane tak, aby dania jak najlepiej łączyły się z piwem. Na gości czekać będzie także piwo marki Grimbergen, partnera Beer Food Week – a to wszystko w cenie 49 zł.

Skąd pomysł na takie wydarzenie? – Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na zainteresowanie większego grona szefów kuchni – mówi Maciek Żakowski z RestaurantWeek Polska. W pionierskiej edycji festiwalu wezmą udział restauracje z z ośmiu miast regionów kraju. W naszym mieście do wydarzenia dołączyło 12 lokali: Farina Bianco, Gęsi Puch, DaVella, American Steak&Burger, Bicykl, Piwnica Łódzka, DOKI gastrobar, Woda Sodowa, Róża Wiatrów, Szwalnia Smaków,  PittuPittu oraz Restauracja Quchnia. 

Beer pairing, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem to pomysł, który w Polsce nie był jeszcze realizowany w kontekście festiwalowym, z chęcią zajrzałyśmy więc do menu. – Chcemy pokazać, że piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: „Smaki łączą się przy stole!” – dodaje Maciek. Na stronie www.BeerFoodWeek.pl możecie zobaczyć wszystkie propozycje, a restauracje przygotowały dwie wersje dań: mięsną oraz bezmięsną.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie: są mięsa macerowane w piwie, smaki Azji, włoskie klasyki, świeże ryby, czy tradycyjne polskie potrawy w nowym wydaniu.Nie zabrakło też burgerów i frytek, które idealnie pasują do piwa. W wybranych restauracjach festiwalowych dodatkowo dostępne będą trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalne cenie 8 zł oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

Podobnie jak podczas RetaurantWeek, rezerwacji oraz płatności za wizytę dokonuje się online, co pozwala lokalom przygotować odpowiednią ilość porcji – i w ten sposób ograniczyć ilość marnującego się jedzenia. Jeśli spodobały wam się festiwalowe propozycje, nie zwlekajcie z decyzją i zamówcie swoje doświadczenie na stronie www.BeerFoodWeek.pl. Miejsca szybko znikają!

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...