fbpx

Nadchodzi Beer Food Week! Festiwal dedykowany łączeniu smaków jedzenia i piwa rozpocznie się 11.03 i potrwa 8 dni – a w Łodzi weźmie w nim udział 12 restauracji. Zobaczcie, co przygotowały!

Debiutujący w tym roku Beer Food Week to zupełnie nowy festiwal organizatorów RestaurantWeek Polska. W trakcie trwającego od 11 do 18 marca wydarzenia, szefowie kuchni wybranych łódzkich restauracji serwować będą trzydaniowe menu skomponowane tak, aby dania jak najlepiej łączyły się z piwem. Na gości czekać będzie także piwo marki Grimbergen, partnera Beer Food Week – a to wszystko w cenie 49 zł.

Skąd pomysł na takie wydarzenie? – Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na zainteresowanie większego grona szefów kuchni – mówi Maciek Żakowski z RestaurantWeek Polska. W pionierskiej edycji festiwalu wezmą udział restauracje z z ośmiu miast regionów kraju. W naszym mieście do wydarzenia dołączyło 12 lokali: Farina Bianco, Gęsi Puch, DaVella, American Steak&Burger, Bicykl, Piwnica Łódzka, DOKI gastrobar, Woda Sodowa, Róża Wiatrów, Szwalnia Smaków,  PittuPittu oraz Restauracja Quchnia. 

Beer pairing, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem to pomysł, który w Polsce nie był jeszcze realizowany w kontekście festiwalowym, z chęcią zajrzałyśmy więc do menu. – Chcemy pokazać, że piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: “Smaki łączą się przy stole!” – dodaje Maciek. Na stronie www.BeerFoodWeek.pl możecie zobaczyć wszystkie propozycje, a restauracje przygotowały dwie wersje dań: mięsną oraz bezmięsną.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie: są mięsa macerowane w piwie, smaki Azji, włoskie klasyki, świeże ryby, czy tradycyjne polskie potrawy w nowym wydaniu.Nie zabrakło też burgerów i frytek, które idealnie pasują do piwa. W wybranych restauracjach festiwalowych dodatkowo dostępne będą trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalne cenie 8 zł oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

Podobnie jak podczas RetaurantWeek, rezerwacji oraz płatności za wizytę dokonuje się online, co pozwala lokalom przygotować odpowiednią ilość porcji – i w ten sposób ograniczyć ilość marnującego się jedzenia. Jeśli spodobały wam się festiwalowe propozycje, nie zwlekajcie z decyzją i zamówcie swoje doświadczenie na stronie www.BeerFoodWeek.pl. Miejsca szybko znikają!

Podobne posty

Restauracje świętują dzień śniadań! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a sobotnie będzie ...
Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...