Before Food Market – w niedzielę Łódzki Dzień Burgerów
W ten weekend na Piotrkowskiej 217 rządzą burgery, ale planowanych atrakcji jest znacznie więcej. Na co się skusicie: warsztaty gotowania, świeże kokosy, lody naturalne a może meksykańskie tacos?
Dziś jeszcze deszcz, ale weekend zapowiada się ciepły i słoneczny – idealna aura dla jedzenia na świeżym powietrzu. Sprawdzamy, co nowego na najbliższe dni przygotował Before Food Market. Po pierwsze będą nowi wystawcy, po drugie szkoła gotowania zaprosi nie tylko na jedzenie, ale również na zajęcia z drinków i fotografii kulinarnej, po trzecie w niedzielę Piotrkowska 217 świętować będzie z okazji Łódzkiego Dnia Burgera. Dobrego jedzenia nie powinno zabraknąć, zarówno od znanych łódzkich food trucków, jak i gości spoza miasta.
To trzeci weekend marketu w jego nowej odsłonie. Zgodnie z zapowiedziami, oferta kulinarna miejsca prezentuje się z tygodnia na tydzień coraz lepiej. Do grona pierwszych wystawców (Sushi w dłoń i Gorącej Kiełbasiarni) dołączyli kolejni. Spoko Szama ugości wariacjami na temat burgerów, w świat kuchni meksykańskiej wprowadzi ekipa z Tacozz, a już za tydzień dołączy do nich Lavash i przysmaki kuchni z Kaukazu. Będą więc maślane bułki w szarpaną wieprzowiną lub kaczką, quesadille i tacos, a w części delikatesowej między innymi lody naturalne od Łodziarni, wegańskie ciasta od Kuro Neko Brownie, smakowe wody kokosowe od Młodego Kokosa, egzotyczne przyprawy czy wyjątkowe produkty od szczęśliwych krów z Mleko Jersey.
Na 217 można skosztować gotowych produktów, ale też samodzielnie coś ugotować. Tutejsze warsztaty kulinarne bazują na kuchni streetowej – przygotowywane dania są proste, ale równocześnie zaskakują oryginalnością. To zasługa prowadzących – młodych szefów kuchni z głowami pełnymi pomysłów. W tym tygodniu w kulinarną podróż dookoła świata zabierze uczestników Tomek Janczewski z hotelu andel’s, ale to nie koniec atrakcji. W piątek Sławek Fiet zaprasza na szkolenie barmańskie (w programie różne odsłony margarity oraz koktajle na bazie wina musującego lub choya), a w niedzielę warsztaty z fotografii kulinarnej. Koszt udziału bez zmian – 50 zł od osoby i 90 zł od pary.
Jeśli kochacie burgery, najlepsze wieści zostały na koniec. 28 maja obchodzony jest Światowy Dzień Burgera – świętować będzie też Piotrkowska 217. Od samego rana w podwórku zaparkują food trucki z całej Polski. Łódź reprezentować będzie Gastromachina i Bystro, ale na miejscu stawią się też goście z daleka: Tommy Burger, Surfburger, Jack Burger’s i Globe Burger. Jeśli burgery to za mało, co nieco będzie też można przekąsić u sąsiadów. W niedzielę na podwórku rozstawi się dodatkowo Fabryka Frytek, Stacja Kopytkowo, Bangkok – lody tajskie a do tego jeszcze piwa od browaru Koreb, Piwoteki i Antybrowar.