fbpx

Beza by Edyta Bednarz – połączone siły dwóch lokali

Beza Coffee and Bourbon oraz Szwalnia Smaków na dobre razem. Dzięki temu przy Piotrkowskiej 217 czekają na was zarówno kultowe serniki, jak i monoporcje, autorskie drinki oraz menu pełne wiosennych nowości.

Beza by Edyta Bednarz

Jedni z was byli bywalcami Szwalni Smaków z Piotrkowskiej 217, inni Beza Coffee and Bourbon z Zachodniej, ale nieliczni wiedzą, że za obydwoma konceptami stali ci sami ludzie: Edyta i Przemek. Prywatnie małżeństwo, zawodowo restauratorzy z jasnym podziałem obowiązków: działką Edyty są słodycze, Przemka wytrawna, autorska kuchnia, w której chętnie sięga po azjatyckie inspiracje. Jak dla całej gastro, ostatni rok był dla ich czasem zmian, ale dla Edyty również okresem szkoleń i rozwoju.

Na zdjęciu widać brownie - porcję mocno czekoladowego ciasta położoną na stole.
Brownie – Beza by Edyta Bednarz

W końcu przyszedł czas na firmowanie dokonań własnym nazwiskiem. Co kryje się pod nowym logiem Beza by Edyta Bednarz? Nazwa lokalu, ale przede wszystkim słodka specjalność Edyty. Jej bez i serników nie trzeba reklamować nikomu, kto miał okazję ich spróbować, ale paleta deserów jest znacznie szersza. To wyjątkowe połączenia smaków eleganckich monoporcji, niepowtarzalne brownie, a teraz również słoiczki wypełnione własnej produkcji słodkimi kremami czy ozdobne torty. W środku sprawdzone połączenia smaków i wyselekcjonowane produkty, na zewnątrz nowe formy, jakich jeszcze w Bezie ani Szwalni nie było. Na tym nie koniec. Edyta będzie się też dzieliła swoim doświadczeniem, umiejętnościami i przepisami. Już za miesiąc (symbolicznie w jej urodziny) zostanie opublikowany e-book z jej deserami, a możliwe, że już niedługo ruszą także słodkie szkolenia.

Autorskie słodkie kremy Beza by Edyta Bednarz

 Wiosna w menu Szwalni

Zmiany objęły nie tylko słodką, ale również wytrawną cześć Szwalni (pełna nazwa brzmi teraz Szwalnia kuchnia i desery). Po pierwsze w menu pojawił się wyraźny podział na część mięsną i wegetariańską (z kilkoma całkowicie roślinnymi propozycjami). Wśród nowości między innymi wegański naruto ramen,  curry i burger z prasowanym bobem (świetnie sprawdza się zamiast mięsa, do tego stopnia, iż niektórzy nie rozpoznają roślinnego zamiennika) czy miska obfitości. Właśnie na nią się zdecydowałam i potwierdzam, że słowo obfitości dobrze tu pasuje. Połączenie ryżu, pieczonych warzyw, mango, guacamole i wędzonego tofu jest kolorowe, sycące i … starczyło mi na dwa posiłki!

Na zdjęciu widać misę obfitości - to danie na wynos, w którego skład wchodzi ryż, pieczone warzywa, guacamole i mango.
Misa obfitości – Szwalnia kuchnia i desery

Wiadomo, że pandemia również wpłynęła na specyfikę menu funkcjonujących w dostawie restauracji. W Szwalni, poza wspominanymi nowościami, postawiono na boxy. Do wyboru macie dwa zestawy BBQ Sticky Boxy dla 2 i 4 osób ze skrzydełkami, podudziami kurczaka i wieprzowymi żeberkami oraz nowość, czyli te same mięsa w koreańskiej odsłonie. Połączenie konceptów przyniosło lokalowi jeszcze jedną istotną zmianę – uzbrojeni w profesjonalny piec sami zaczęli wypiekać pieczywo, począwszy od chlebów poprzez brioszki i bułki do burgerów. Mnie trafiła się brioszka z nieprzyzwoitą ilością czosnkowego masła. Powiem jedno – nie żałuję żadnego jej kęsa ani kalorii.

Na zdjęciu widać szefa kuchni restauracji Szwalnia, Przemysława Bednarza. Stoi na tle lokalu, w obydwu rękach trzyma przed sobą wielki bochenek chleba.
Szef kuchni Przemysław Bednarz

Czas na ogródek

Szwalnia, podobnie jak cała gastronomia, z niecierpliwością śledzi newsy o odmrażaniu. Nie marnują jednak pierwszych wiosennych tygodni. Gdy tylko będzie można ich odwiedzić, na pewno w oczy rzucą wam się zmiany. Na początek odnowiony i odmalowany na biało ogródek, w którym znajdziecie relaks i wytchnienie od codziennego zgiełku nadal będąc w centrum miasta. Rewolucje czekają także w środku. Zagościło tu znacznie więcej roślin oraz charakterystyczny bar z Bezy. To nie tylko meble, ale również trunki. Jeśli macie ochotę na jakościowy gin czy bourbon, z powodzeniem znajdziecie je teraz pod adresem Piotrkowskiej 217. 

Na zdjęciu widać wnętrze restauracji Szwalnia kuchnia i desery z Piotrkowskiej 217.
Szwalnia kuchnia i desery

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...