Bistro Book&Cook - nowe miejsce na śniadanie!
Śniadanie od 7.00 rano, dwudaniowe zestawy lunchowe w południe i imprezy z warsztatami kulinarnymi wieczorami. Poznajcie możliwości Bistro Book&Cook przy Żeromskiego 94c.
Bistro Book&Cook, o którym już kiedyś pisałyśmy, wraca z nowymi propozycjami! W tygodniu serwują klasyczne śniadania (są nawet tematyczne tygodnie śniadaniowe), dwudaniowe zestawy lunchowe, a weekendami przestrzeń pozostaje do waszej dyspozycji – zorganizują wam przyjęcie szyte na miarę. Dodatkowo to miejsce idealne do pracy zdalnej, możecie przyjść z komputerem, cieszyć się spokojem i dobrą kawą.
Ekipa Book&Cook większości łodzian jest już doskonale znana. Od 2015 roku w swoim studio na OFFie organizują warsztaty kulinarne z szefami kuchni i cukiernikami z całego kraju. Ten koncept tworzy zespół, któremu żadne zadanie nie jest straszne. Book&Cook są specami od cateringu szytego na miarę, zorganizują wam przyjęcie na każdą okazję, również plenerowe – mają do tego odpowiednie zaplecze i sprzęt, nawet do live cooking. No i cały wachlarz menu od tradycyjnych dań kuchni polskiej, przez różne kuchnie świata i najnowsze kulinarne trendy. Nie raz widziałyśmy ich w akcji – wielkie pikniki, grille, szkolenia czy konferencje w całej Polsce. Same korzystałyśmy i z czystym sumieniem polecamy. Każdy, kto organizuje eventy wie, że dobrze współpracować z ekipą, na której można w pełni polegać, a tak właśnie jest z Book&Cook.
W Bistro Book&Cook role się odwróciły, tu nie uczą nas gotować, a sami gotują i karmią. Bistro otwarte jest od poniedziałku do piątku już od 7.00 rano. To przestronny lokal urządzony w nowoczesnym stylu, przestrzeń idealna do pracy, spotkań biznesowych i na spokojne śniadanie. W menu jest pięć różnych śniadaniowych pozycji plus osiem kanapek, które można złapać na drogę. Jest klasycznie i smacznie. Nie zabrakło jajecznicy, sycącej szakszuki czy łódzkiego śniadania, czyli talerza rozmaitości ze smażonymi frankfurterkami, sadzonymi jajkami, bekonem, twarożkiem i lekką sałatką. Sami przygotowują śniadaniowe pasty: hummus, pastę z fasoli i jajeczną. Za śniadanie zapłacicie 26 zł (wyjątek stanowią tosty – 16 zł). Jeśli macie ochotę spróbować bardziej oryginalnych pozycji, koniecznie śledźcie ich social media gdzie ogłaszają tygodnie specjalne np. włoski czy hiszpański. Wówczas możecie spodziewać się nieoczywistych śniadań, ale też lunchu.
Śniadania zjecie przez cały tydzień pracy lokalu, lunch zaś od wtorku do czwartku w godzinach 10.30 – 14.00. W menu codziennie coś innego. Zawsze jest wegetariańska zupa i danie główne do wyboru mięsne lub wege (zdarzają się pozycje wegańskie). My trafiłyśmy na chłodnik litewski i zielone curry z warzywami i ryżem (w opcji z kurczakiem lub tofu) – obydwie propozycje bardzo smaczne. Cena za zestaw to 38 zł (sama zupa 12 zł, danie główne 26 zł). Wszystkie dania z bistro można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym.
Możecie zgarnąć też gotową kanapkę na drogę. Wśród nich pieczona karkówka w ziołach, kurczak z sosem tuńczykowym, feta z burakiem czy kanapka z jakiem i wędzonym łososiem (ceny od 12 do 16 zł). A jeśli zobaczycie w ladzie pulchną focaccię, nie zastanawiajcie się i bierzcie! Pieką ją sami, jest mięciutka, wilgotna i pachnąca (pojawia się od wtorku do czwartku). Do kompletu śniadaniowo-lunchowego nie zabrakło domowych ciast i dobrej kawy – tę mają z łódzkiej palarni Instytut Kawy. Oprócz klasycznych kaw możecie dopytać o opcję sezonową, aktualnie to orange espresso i kawa mrożona z syropem lawendowym.
O godzinie 14.00 bistro kończy pracę, ale też od tej godziny przestrzeń jest do waszej dyspozycji, również w weekendy. Zorganizują wam przyjęcie okolicznościowe: komunie, urodziny, spotkania integracyjne. Na sali zmieści się do 60 osób. Dodatkowo na miejscu są stacje z kuchenkami, gdzie można zorganizować warsztaty kulinarne połączone z imprezą. Menu ustalane jest indywidualnie.
Bistro Book&Cook otwarte jest od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00 – 14.00.