Co jeść i pić w weekend – wydarzenia  fot: pixabay.com

Przed nami piękny, wiosenny weekend. Jeśli planujecie spędzić go w mieście, to podpowiadamy dokąd warto się wybrać na coś pysznego. I na kieliszek wina oczywiście.

Riesling Weeks w 2 przez 4

Zaczynamy w wine barze Dwa przez Cztery (Roosevelta 2/4), gdzie od wtorku trwają Riesling Weeks. W tym roku już po raz czwarty Niemiecki Instytut Wina organizuje Tygodnie Rieslinga i z tej okazji do 20 maja łódzki wine bar zaprasza na najlepsze z tych win. Będzie można dowiedzieć się więcej o tym szczepie i skorzystać ze specjalnych promocji.

Aperitivo w Tari Bari

Ale mamy dla was więcej wina. Jeszcze dzisiaj zdążycie wybrać się na otwarcie sezonu Aperitivo do Tari Bari Osteria. Podobnie jak w zeszłym roku, w każdy wiosenny i letni czwartek możecie wybrać się do lokalu przy Piotrkowskiej 101 na wieczory z winem i włoskimi przekąskami. Zasady aperitivo są proste – kupujecie kieliszek wina albo drinka i możecie do woli próbować przystawek serwowanych na barze i donoszonych do stolików. Z okazji inauguracji sezonu, dzisiaj dla gości Tari Bari zagra Club de Paris.

Nowe koktajle w Brush Barber Shop

Na koktajle warto też wybrać się dzisiaj do Brush Barber Shop, gdzie zadebiutuje nowa, wiosenna karta. Podczas premiery szóstej już oferty koktajli będziecie mogli spróbować nowych, lekkich i orzeźwiających propozycji. Rozczarowani nie będę też miłośnicy mocniejszych i cięższych trunków, które również pojawią się w karcie w wiosennej odsłonie. O wszystkich, jak zawsze, opowie wam ze szczegółami obsługa cocktail baru.

3 urodziny Papuvege

Od jutra przez cały weekend możecie zaś wybrać się do Papuvege, by świętować trzecie urodziny lokalu. Dokładnie trzy lata temu food truck oferujący wegańskie burgery rozpoczął swoją działalność, która z czasem przeniosła się do stałej miejscówki przy Sienkiewicza 15. Z okazji tej rocznicy, od piątku będziecie tu mogli skorzystać z wyjątkowej promocji – 30% rabatu na wszystko. A jako, że Papuvege dba nie tylko o wasze żołądki, ale również o dobro piesków, to przy urodzinowej okazji zbierać będą pieniądze na rzecz Schroniska dla Zwierząt w Łodzi. Dlatego zamawiajcie świeżo wyciskane soki, bo złotówka ze sprzedaży każdego z nich przekazana zostanie na pomoc dla czworonogów.

Warsztaty ze strusiny w Book&Cook

W poniedziałek kulinarne atrakcje czekają na szefów kuchni i kucharzy w Book&Cook. Studio kulinarne z OFF Piotrkowska zaprasza na wyjątkowe warsztaty ze strusiny. O tym egzotycznym mięsie opowie Mirosław Rynduch szef kuchni Hotelu Warmia Park, Wykładowca Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego, specjalista w zakresie strusiny. Będzie można poznać sporo teorii i jeszcze więcej praktyki – kucharze przygotują steki, pieczenie, burgery, tatary i wiele więcej. Warsztaty odbędą się o godzinie 10.00, a koszt udziału wynosi 60 zł.

Otwarcie Fafalafa

A jeśli lubicie Papuvegańskie burgery, to koniecznie sprawdźcie nowy projekt ekipy lokalu. W środę przy ulicy Struga 5 otwarta zostanie Fafalafa by Papuvege, czyli pierwszy w Łodzi falafel bar. Nazwa chyba mówi wszystko – w menu królował będzie niepodzielnie falafel na wszystkie możliwe sposoby. W dniu otwarcia możecie wszystko zjeść z rabatem 15%, a dla tych, którzy udostępnią wydarzenie na Facebooku i pokażą to obsłudze przy kasie czeka 30% rabatu. Oczywiście wszystkie dania z oferty Fafy będą wegańskie, a do lokalu będziecie mogli przyjść z psami i kotami.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...