Comber z omletem i czekolada z oscypkiem
Restauracja u Kretschmera reprezentowała Łódź na XI Mistrzostwach Polski w podawaniu baraniny. Co najważniejsze, ekipa z szefem kuchni Maciejem Kowalskim na czele wróciła z Ustronia z pucharem za zajęcie trzeciego miejsca w zawodach.
Baranina niezbyt często gości na polskich stołach – ideą mistrzostw jest właśnie jej popularyzacja i zachęcenie do przygotowania ciekawych dań z użyciem tego nieco zapomnianego mięsa. Jeśli polska baranina, to oczywiście polskie góry, nikogo więc nie zdziwi, że organizatorem zawodów był Ustroń. Zanim finałowe zespoły stanęły do ostatecznej rywalizacji, nadsyłały dokładne receptury i zdjęcia dań. Na tym etapie ekipa Restauracji u Kretschmera wyprzedziła kilkunastu rywali z Polski i trafiła do finałowej szóstki.
Jakie zadanie postawiono przed uczestnikami? Mieli oni przygotować danie główne z wykorzystaniem jagnięciny (combra lub udźca) i soczewicy oraz deser z gruszką, żurawiną i jednym z trzech serów (do wyboru bundz, bryndza i oscypek). Jeżeli jesteście głodni lepiej nie czytacie dalej. Maciej Kowalski postawił na comber jagnięcy z omletem (do jego przygotowania użyto między innymi czarnej i czerwonej soczewicy), czarną i białą marchwią karmelizowaną w syropie z sosny oraz sos dyniowo-miętowy. Czas na zaskakujący deser. Jego podstawą był mus z ciemnej czekolady, którego słodycz i owocowe nuty kontrastowały z dodanym do niego startym oscypkiem. Całości dopełniała tapioka w soku żurawinowym i gruszka karmelizowana w gryczanym miodzie.
Właśnie ten zestaw w oczach jury zasłużył na trzecią nagrodę Mistrzostw Polski. – Jesteśmy zadowoleni z wyniku, tym bardziej, że konkurencja była bardzo silna – mówi szef kuchni Maciej Kowalski. Trzeba mieć nadzieję, że jagnięcina niedługo zagości w menu restauracji, a już teraz możemy zdradzić, że podczas zbliżającego się Restaurant Week szef przygotuje deser inspirowany konkursową kompozycją. Jeśli więc jesteście ciekawi, jak smakuje czekolada z wytrawnym serem, pamiętajcie, by wpisać Restaurację u Kretschmera na listę lokali, które warto odwiedzić jesienią.