fbpx

Piotrkowska 89 wraca z festiwalem Coolinaria. Od czwartku do niedzieli 5 restauracji będzie przygotowywać dania z owocami morza i odpowiednio dobranym winem w promocyjnej cenie. Imprezie będą towarzyszyły koncerty, animacje dla dzieci i premiera strefy relaksu.

My na majówkę nie wyjeżdżamy, za to idziemy jeść. Startujemy już w czwartek o 16.00, ponieważ wtedy rozpoczyna się kolejna edycja Coolinariów – autorskiego festiwalu organizowanego przez restauracje z Piotrkowskiej 89, który honorowym patronatem objęła Pani Prezydent Hanna Zdanowska. Zasady wydarzenia są proste – wszystkie lokale przygotowują dania ze wspólnym motywem przewodnim (tym razem są to owoce morza). Dania są w promocyjnej cenie 35 zł, do każdego sommelierzy dobrali pasujące wino marki Casa Pecunia – kieliszek kosztuje jedynie 9 zł.

Coolinaria z Robertem Sową

Bella Napoli, Hamra, House of Sushi, Las Tablas i Lepione Pieczone – od czwartku do niedzieli będą tu królowały krewetki, ryby i mule, w wydaniu włoskim, japońskim, libańskim, polskim i hiszpańskim. A to tego idealne na majówkę, lekkie wina od Casa Pecunia. Na festiwal zaprasza sam Robert Sowa, znany szef kuchni, który odwiedzi festiwalowe restauracje jeszcze przed rozpoczęciem wydarzenia. Marka Casa Pecunia pełni na Piotrkowskiej 89 tu jeszcze jedną ważną rolę – będzie patronem specjalnej strefy relaksu, która zadebiutuje właśnie w ten weekend. Jeżeli szukacie alternatywy dla głośnych ogródków Piotrkowskiej, koniecznie zajrzyjcie pod numer 89. W podwórku z fontanną będą czekały na was leżaki, muzyka i … nalewak z dobrze schłodzonym Prosecco Casa Pecunia.

Wszystkie dania festiwalu

Jedzenie jest najważniejsze, więc najpierw poznajcie wszystkie dania festiwalu, a już za chwilę napiszemy o dodatkowych atrakcjach.  

Bella Napoli

   Bellanapoli

Labraks – grillowana ryba z Morza Śródziemnego z rozmarynem, cytryną i włoskimi ziołami

Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT

Hamra

Hamra

Bliskowschodnia zupa z okry z krewetkami z selerem naciowym, perłową kaszą kuskus, płatkami chilli oraz pomidorami
Wino: Casa Pecunia Rosato di Toscana IGT

Las Tablas

Las Tablas Tapas Bar

Hiszpański kociołek na bazie cydru i wywaru drobiowego, a w nim: krewetki, sercówki, mule, chorizo, kukurydza i ziemniaki
Wino: Casa Pecunia Pinot Grigio DOC

House of sushi

House of Sushi

Rolka z czarnym ryżem (kiedyś w Chinach zarezerwowany tylko dla rodzin cesarskich) z rukolą i tatarem z łososia. W środku rolki mango, kanpyo, rukola, a na wierzchu tatar z łososia posypany orzeszkami.

Wino: niespodzianka

Lepione Pieczone

Lepione&Pieczone

Wytrawne podpłomyki z ciasta drożdżowego zapiekane w piecu z soczystym łososiem otulonym szpinakowo-serową chmurką, obsypane pomidorkami koktajlowymi z surówką własnej receptury oraz sosem do wyboru.

Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT

Muzyka na żywo, animacje dla dzieci i konkurs

Coolinaria to również wydarzenia towarzyszące – nie inaczej będzie podczas obecnej edycji. W piątek, sobotę i niedzielę w godzinach 16.00-23.00 odwiedziny na Piotrkowskiej 89 uatrakcyjni występ gitarzysty. Niedziela to czas rodzinnych spotkań – tego dnia na dzieciaki będą czekały balonowe animacje (od 12.00-15.00). Dorośli goście będą mogli zaś wygrać kultową Vespę na weekend. Podczas festiwalu na P89 zagości firma Liberty Motors. Na ich stanowisku będzie można zobaczyć włoskie skutery, zrobić sobie z nimi zdjęcie pod muralem ze złotymi skrzydłami, a także wziąć udział w konkursie.

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...