Cztery Ściany od dziś znów otwarte!
Po krótkiej przerwie kuchnia Czterech Ścian znów zaczyna działać, a restauracja wraca do pracy ze zmienioną ekipą, kartą i wystrojem.
Cztery Ściany – fanom dobrej kuchni restauracji z podwórka Piotrkowskiej 89 nie trzeba przedstawiać. Od pierwszych miesięcy od otwarcia lokal zbierał pochwały za świetne jedzenie, wygrał też dwie kolejne edycje Restaurant Week (jedną nawet w skali całego kraju). I nagle szok i niedowierzanie – informacja o zamknięciu restauracji. Dziś o 16.00 Cztery Ściany otworzyły się na nowo. Sprawdźcie, co się zmieniło.
Przede wszystkim ekipa. Od teraz za kartę restauracji odpowiada dwóch szefów kuchni: Oliwier Kowalczyk, którego znacie z pierwszej odsłony Czterech Ścian i Mateusz Grochowski, który dopiero dwa tygodnie temu wrócił z Francji, gdzie uczył się i pracował (również w restauracjach z gwiazdkami Michelin). Do zespołu dołączyła Ania, która będzie odpowiadała za organizację sali – podobnie jak Oliwier i Mateusz, spędziła ostatni okres we Francji, pracując, a wcześniej ucząc się w szkole CFA Louis Prioux Bar-le-Duc.
Bez zmian pozostaje nazwa, podobnie jak większość elementów wystroju. Na ścianach pojawiły się nowe obrazy i grafiki autorstwa siostry i przyjaciela Oliwiera czy charakterystyczny wieszak na wino. Nowa jest oczywiście karta. – To autorska kuchnia, w której czerpiemy inspiracje z całego świata – mówi szef kuchni. Znajdziemy w niej ukłony w kierunku rodzimych specjałów (np. kopytka), ale również inspirowane rosyjskimi blinami proziaki z zsiadłym mlekiem, kawiorem i wędzonym jogurtem czy aromatyzowany trawą cytrynową na nutę azjatycką bulion grzybowy. Chcecie poznać całe menu? Wybierzcie się do restauracji, my zdradzimy jeszcze, że są tu między innymi raki, pate en croute (mięsne ciastko) czy filet z perliczki z farszem mousseline.
Poza pojedynczymi daniami w Czterech Ścianach możecie zamówić jeden z dwóch zestawów degustacyjnych. Za 74 zł możecie wybrać po jednym daniu z działu przystawek, dań głównych i deserów, cena 120 zł obejmuje prawdziwą ucztę składającą się z amuse bouche, dwóch przystawek, dwóch dań głównych, odświeżacza i deseru (w porcjach degustacyjnych). Lada moment dostępna będzie też propozycja z odpowiednio dobranymi winami, od przyszłego tygodnia restauracja zaprosi również na lunche w wersji haute cuisine.
Godziny pracy restauracji pozostają niezmienne. Od wtorku do czwartku kuchnia będzie otwarta od godziny 12.00 do 21.30, w piątki i soboty od 13.00 do 22.30, zaś w niedziele między 13.00 a 17.00.