fbpx

www.freeimages.com

Wyszukany wystrój, ekskluzywne menu, wysokie ceny, a może wszystko na raz – zastanawiamy się, jakie warunki powinna spełniać restauracja, aby nazwać ją elegancką.

Kiedyś było łatwiej. Na Jemy w Łodzi publikowałyśmy już fragment zarządzenia z 1963 roku, które określało, jak należy klasyfikować zakłady gastronomiczne. Jeśli więc meble były niestandardowe, dania podawane na półmiskach, zupy w wazach, a obsługa mogła się pochwalić tytułami starszego kelnera, wówczas mieliśmy do czynienia z restauracją kategorii S. A jak dziś dokonać tego podziału? Ostatnio na Facebooku rozgorzała dyskusja, o tym, że w Łodzi nie ma eleganckich lokali. Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy ustalić, co przez tę elegancję rozumiemy.

Zacznijmy od wystroju. Etykietę eleganckich z góry dostają aranżacje stylistycznie dopasowane do zabytkowych wnętrz. Ale co zrobić z nowoczesnym, ascetycznym designem i czy restauracja bez obrusów na stołach może być elegancka? Wiele pytań nasuwa się również przy porównaniu oferty kulinarnej. Jeśli przyrządzimy doskonały rosół i schabowego i pięknie podamy go na wysokiej jakości zastawie zastawie, czy nie może to być bardziej eleganckie od przegrzebków czy homarów? Rzadko spotykane, ekskluzywne składniki, oryginalne kompozycje smaków, estetyka na talerzu i niepowtarzalny smak – nie sądzę, aby restauracje uważane za eleganckie zawsze spełniały wszystkie te wymogi.

www.freeimages.com

Na koniec cena – niektórym ona w zupełności wystarcza, aby określić kategorię lokalu. Na tej podstawie na pewno wielu mieszkańców Warszawy czy Krakowa (nie mówiąc już o gościach z zagranicy) zawyrokowałoby, że w Łodzi nie ma eleganckich restauracji. Oczywiście, jeżeli szefowie kuchni sięgają po najwyższej jakości, wyselekcjonowane składniki, ceny dań muszą odzwierciedlać koszt ich przygotowania, ale nie muszą być od razu kwotami z kosmosu, czy cena może więc decydować o przynależności do ekskluzywnej grupy?

Teraz czas na wasze opinie. Czym dla was jest elegancka restauracja i który łódzki lokal spełnia wasze kryteria?

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...