Jajka faszerowane wg Dare to Cook fot. Magda Klimczak www.daretocook.pl

Przed zbliżająca się Wielkanocą poprosiłyśmy trzy łódzkie blogerki o podzielenie się z nami przepisami na popisowe świąteczne potrawy. Dziś prezentujemy propozycję Magdy Klimczak z bloga Dare to Cook.

W minionym roku swoje popisowe dania Wielkanocne zaprezentowali na naszej stronie szefowie kuchni łódzkich restauracji – Jarosław Bieńkowski z Kolorów Wina i Kamil Bednarek. Tym razem o pomoc poprosiłyśmy łódzkie blogerki. Na pierwszy ogień proponujemy jajka faszerowane krewetkami lub pastą z awokado według przepisu Magdy Klimczak z bloga Dare to Cook. Magda waszymi głosami wygrała w naszym zeszłorocznym plebiscycie na najlepszy łódzki blog kulinarny, więc mamy gwarancję, że będzie pysznie.

Jak pisze autorka, jajko  to symbol porządku, nowego życia, płodności, zmartwychwstania. To symbol przynoszący nadzieję i oczekiwanie. Czy tegoroczna wiosna spełni nasze oczekiwania? Miejmy nadzieję.

JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI (składniki na 6 sztuk):

Jajka faszerowane wg Dare to Cook fot. Magda Klimczak www.daretocook.pl

– 6 jajek na twardo
– 4 łyżki majonezu
– cebulka dymka
– 8 dużych krewetek
– łyżeczka soku z cytryny
– sól
– pieprz
– łyżeczka oliwy

Krewetki rozmrażamy i podsmażamy na łyżeczce oliwy. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy w 2/3 wysokości i wyjmujemy żółtko i część białka. Blenderem rozdrabniamy jajka, krewetki, dymkę, doprawiamy majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i faszerujemy jajka. Najłatwiej napełnimy jajka przy pomocy rękawa cukierniczego, lub foliowej torebki z uciętym rogiem. Jajka podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO (składniki na 4 sztuki):

Jajka faszerowane wg Dare to Cook fot. Magda Klimczak www.daretocook.pl

– 4 jajka na twardo
– cebulka dymka
– 1 dojrzałe awokado
– łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– sól
– pieprz

Ugotowane na twardo jajka przekrawamy w 2/3 wysokości i wyjmujemy żółtko i część białka. Blenderem rozdrabniamy jajka, awokado, dymkę. Pastę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i faszerujemy jajka. Najłatwiej napełnimy jajka przy pomocy rękawa cukierniczego, lub foliowej torebki z uciętym rogiem. Jajka podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Autorem przepisu i zdjęć jest Magda Klimczak, autorka bloga Dare to Cook www.daretocook.pl

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...