Degustacja win z Robertem Makłowiczem w Tawernie Pepe Verde
Miłośników wina, jedzenia i kulinarnych opowieści czeka niebawem wyjątkowa okazja do połączenia wszystkich tych pasji w trakcie jednego wieczoru. Do Łodzi przyjedzie Robert Makłowicz, który poprowadzi kolację połączoną z degustacją win.
Robert Makłowicz jest nie tylko znanym dziennikarzem i podróżnikiem kulinarnym, ale także wielkim miłośnikiem wina. Wspólnie ze swoim przyjacielem i znawcą gronowych trunków Wojciechem Lutomskim stworzył w Krakowie Skład Win Win-Ko, w którego ofercie znalazły się wina z całej Europy. W trakcie swoich podróży kulinarnych Makłowicz często trafia do winnic, w których osobiście wybiera wina do oferty swojego sklepu. Na początku roku w łódzkiej restauracji Galicja otwarta została winiarnia, która jest reprezentacją Składu w naszym mieście. Teraz dziennikarz poszerza współpracę z łódzkimi restauracjami o Tawernę Pepe Verde.
W ofercie Tawerny jeszcze w listopadzie pojawią się wina wyselekcjonowane osobiście przez Makłowicza i Lutomskiego. Z tej okazji, w piątek 20 listopada odbędzie się w restauracji wyjątkowa kolacja, którą poprowadzi znany dziennikarz. W jej trakcie podanych zostanie sześć potraw z oferty Tawerny i sześć odpowiednio dobranych do nich win. Robert Makłowicz opowie gościom nie tylko o samych trunkach, ale także o winnicach, z których pochodzą i o ludziach, którzy je tworzą. Widzowie programów kulinarno-podróżniczych Makłowicza wiedzą zapewne, że słuchanie jego opowieści to czysta przyjemność. Dziennikarz ma niezwykłą umiejętność odtwarzania historii ze swoich wypraw.
Szefowa kuchni Tawerny Pepe Verde przygotuje na ten wieczór carpaccio z polędwicy wołowej (wino: Jasdi Pince Chardonnay 2014), krewetki z Hajfy w sosie maślano-cytrynowym (wino: Ronco Blanchis Friulano 2013), rybę św. Piotra pieczoną w pergaminie (Gitton Sancerre LES ECHENAUX 2013), tagliatelle z wołowiną i podgrzybkami (VENEGAZZU Cabernet Sauvignon Montello 2011) i polędwiczki wieprzowe z sosem karmelowym (Jasdi Pince Cabernet Franc – Merlot 2013). Zwieńczeniem wieczoru będzie deser, który ma być niespodzianką dla gości, a do którego podane zostanie Domaine du Haut Perron LA GRIVE Sauvignon blanc 2014. Wina do dań dobrane zostały tak, by jak najlepiej podkreślić ich smak.
Kolacja odbędzie się w piątek, 20 listopada o godzinie 19.00. Koszt udziału w degustacji wynosi 129 zł od osoby, a bilety dostępne są w Tawernie Pepe Verde. Rezerwacji dokonywać można też mailowo pod adresem: poczta@tawerna.com.pl oraz telefonicznie pod numerem: 42 630 88 22 lub 42 630 88 98.