Delivery Week w Łodzi
Trwa internetowy festiwal Delivery Week. Zobaczcie, jakich dań możecie spróbować w trakcie trwania tego wydarzenia i które łódzkie lokale biorą w nim udział.
Delivery Week rozpoczął się pod koniec marca i potrwa jeszcze miesiąc, do 31.05. Wydarzenie organizowane jest przez twórców Restaurant Week, a w jego trakcie szefowie kuchni wybranych łódzkich restauracji serwować będą dwudaniowe menu w wersji na wynos – a wszystko w cenie 35 zł.
W festiwalu wezmą udział restauracje z 9 miast regionów kraju, a wkrótce także z kolejnych lokalizacji. W naszym mieście do wydarzenia dołączyło 9 lokali: Las Tablas Tapas Bar, DaVella, Pittu Pittu, Komediowa, Nie Lada Restobar, Koku Sushi, The Chef, Restauracja HOT oraz Browar Księży Młyn. W większości z nich dwudaniowe menu pojawia się w dwóch wersjach, zazwyczaj mięsnej oraz wegetariańskiej – ale wszystko zależne jest od lokalu.
Co znalazło się wśród propozycji? Dania inspirowane są kuchniami całego świata. W The Chef czeka na Was ramen z wieprzowiną chashu i jajkiem oraz ciasto toffi z bananem, w Las Tablas spróbujecie kremu kukurydzianego oraz empanadas z chorizo lub warzywami, a w Pittu Pittu – krążków cebulowych i poutine, czyli frytek belgijskich z różnymi dodatkami. Włoska DaVella przygotuje dla was krem z pomidorów oraz spaghetti cacio e pepe z porchettą, a w wersji rybnej – krem serowo-porowy i czarne spaghetti z podgrzybkiem, krewetką i łososiem. W propozycjach Koku Sushi znalazł się za to m.in. tatar z łososia oraz wegetariański futomak z serkiem i warzywami.
Podobnie jak podczas Restaurant Week, rezerwacji oraz płatności za wizytę dokonuje się online, a zamówienia można składać najpóźniej dzień wcześniej. Na stronie deliveryweek.pl wybiera się i opłaca liczbę zestawów festiwalowych oraz termin i godzinę dostawy (między 12.00 a 21.30). Do festiwalu wciąż mogą zgłaszać się nowe lokale.