Catering Manufaktura, fot: Katarzyna Jabłońska

Nie macie czasu na gotowanie, a może wyliczanie kalorii jest dla was czarną magią? Z pomocą przychodzi catering dietetyczny, który każdego ranka dostarczy posiłki na cały dzień.

Prawie każdy słyszał już o „diecie pudełkowej”, ale nie każdy wie, o co dokładnie chodzi. O wyjaśnienia poprosiłyśmy przedstawicieli Cateringu Manufaktura, który żywi zarówno osoby, które chcą stracić na wadze, jak i te o specjalnych wymaganiach żywieniowych (w szczególności mowa tu o zawodowych sportowcach).

 

Catering Manufaktura, fot: Katarzyna Jabłońska

 

JwŁ: Pierwsze zestawy całodniowych posiłków wyjeżdżają z waszej kuchni już o 3.00 rano. Do kogo je zawozicie?
Catering Manufaktura: Z podobnej formy cateringu korzystają zarówno osoby, które nie mają czasu albo chęci na samodzielne gotowanie, jak i te, które potrzebują specjalnej diety. Wbrew pozorom, nie zawsze są to ci, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. To również osoby ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi, na przykład uczulone na wybrane grupy produktów czy te, których posiłki muszą być w odpowiedni sposób zbilansowane (np. sportowcy). Ważne, a może i najważniejsze jest indywidualne podejście i podział makroskładników ze względu na potrzeby klienta.

Dieta musi więc być indywidualnie dobrana. Od czego należy zacząć?
Od spotkania z naszym dietetykiem lub trenerem personalnym. Ustalamy nie tylko dzienne zapotrzebowanie na kalorie, ale odnotowujemy, których produktów nie lubicie lub których nie możecie jeść. Jesteśmy jedynym w Łodzi cateringiem, który dodatkowo bilansuje posiłki pod względem zawartości tłuszczów, białek i węglowodanów.

 

Catering Manufaktura, fot: Katarzyna Jabłońska

 

Rządzi dieta 1000 kalorii?
Nie do końca. Dla aktywnych osób (nawet, jeśli chcą schudnąć) ten poziom kalorii może okazać się zbyt mały, dlatego właśnie tak ważne są konsultacje ze specjalistą. Z cateringu korzystają też często osoby, które chcą potrzymać wcześniej uzyskane efekty (oferujemy im dietę np. 1,5 czy 2 tysiąca kalorii). Co ważne, znaczącą grupę naszych klientów stanowią sportowcy, zależnie od indywidualnych wymagań mogą oni potrzebować nawet 5 czy 7 tysięcy kalorii dziennie. Wśród ambasadorów Cateringu Manufaktura można chociażby wymienić Mariusza Balazińskiego, jednego z czołowych zawodników Polskiej Kadry Narodowej w kulturystyce, utytułowanych zawodników CrossFit (Marię Kurzawę, Bartka „Bizona” Karczewskiego, Przemka Strumiana) czy Przemka Szyszkę, twórcę strefy Fight Fabric, który kilkanaście dni temu zdobył srebro na Mistrzostwach Polski NO GI Jiu Jitsu.

 

Catering Manufaktura, fot: Katarzyna Jabłońska

 

Jesteśmy po spotkaniu z dietetykiem. Co dalej?
Ustalamy szczegóły. Wiele osób całkowicie zdaje się na jedzenie przygotowywane przez nas, wówczas dostarczamy im pięć posiłków przez siedem dni w tygodniu. Niektórzy w weekend gotują sami, inni zamawiają jedynie zestawy obiadowe. Jesteśmy elastyczni zarówno pod względem dopasowania menu do potrzeb, jak i terminów dostaw. Ruszamy już o 3 rano, ostatnie zestawy dostarczamy zazwyczaj około 8.00. W paczce, którą przywozimy do domu czy pracy znajdziecie wszystkie posiłki zapakowane w oddzielne pudełka. Są opisane i szczelnie zamknięte, dlatego bez problemu można je zabrać ze sobą, a również sprawnie podgrzać.

Czym posiłki różnią się od tych przygotowanych w domu?
Samodzielnie jest znacznie trudniej precyzyjnie wyliczyć kalorie czy zawartość poszczególnych składników, ale dla wielu osób największą zaletą jest smak i różnorodność przygotowywanych przez nas potraw. Za menu odpowiada szef kuchni Jarosław Zaborowski, który zdobywał doświadczenie w znanych restauracjach i na kulinarnych konkursach. Dzięki niemu do jadłospisu cateringu nie wkrada się nuda. To nie tylko oryginalny smak, ale również forma podania i nowoczesne podejście do gotowania.  

 

Catering Manufaktura, fot: Katarzyna Jabłońska

 

Ile kosztuje całodzienny catering?
Ceny zaczynają się od 49 zł za cały dzień – tyle mniej więcej płaci się  za dietę 1 tysiąca kalorii (przy 3,5 tysiąca kalorii cena wynosi 70 zł). Jeżeli zdecydujecie się na same obiady, dwudaniowy zestaw kosztuje 14 zł. W przypadku wyjazdu wakacyjnego usługę można też czasowo zawiesić.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...