Dni Kuchni Węgierskiej w restauracji Galicja
W maju rozpoczęły się w całej Polsce obchody roku węgierskiego, w ramach których Węgrzy promują w naszym kraju lokalne atrakcje turystyczne i przede wszystkim kuchnię oraz wino. W łódzkiej restauracji Galicja zagościło z tej okazji specjalne, węgierskie menu.
Kuchnia węgierska jest wśród Polaków bardzo popularna. Lubimy gulasze, leczo, węgierskie salami, a nawet sami stworzyliśmy placek po węgiersku, którego nasi bratankowie co prawda nie znają, ale który wielu osobom kojarzy się właśnie z kuchnią tego kraju. Nie inaczej jest z węgierskimi winami – w prawie każdym sklepie można kupić Egri Bikavér czy Tokaj.
Narodowa Turystyka Węgierska postanowiła iść tym tropem i promować w naszym kraju lokalne przysmaki z regionu Egeru i Tokaju. W Łodzi zorganizowano Dni Węgierskiej Gastronomii i Turystyki w restauracji Galicja w Manufakturze. Aby przybliżyć gościom węgierskie smaki przygotowano specjalne menu, w karcie pojawią się też wina, a wieczory umilą koncerty węgierskiej muzyki na żywo.
Od 2 do 8 czerwca w Galicji spróbujecie między innymi klasycznej, węgierskiej zupy gulaszowej z kwaśną śmietaną (10,99 zł), gulaszu wieprzowego na sposób huculski (24,99 zł) oraz wołowego według przepisu Roberta Makłowicza (32,99 zł), a także madziarskiego bogracza pod plackiem (26,99 zł) czy kurczaka w sosie śmietanowym po węgiersku podawanego z kluseczkami (20,99 zł).
W menu pojawią się też gołąbki przygotowane według oryginalnego, węgierskiego przepisu (19,99 zł), surówka z papryki (6,99 zł), a na miłośników słodkości czeka gerbaud – węgierski deser z kruchego ciasta przekładanego orzechami i morelami (14,99 zł).
Goście restauracji będą też mieli okazję spróbować win z regionów Egeru i Tokaju, czyli największych węgierskich regionów winiarskich. Jeśli chcecie przekonać się jak smakuje wysokiej klasy Egri Bikavér czy Tokaj, to jest ku temu idealna okazja. Każdego wieczoru (od godziny 19.00) w restauracji będą się też odbywały koncerty węgierskiej muzyki. Dla gości zagrają skrzypek Ernő Báder i pianista László Gonda.
Każdy, kto w ciągu najbliższego tygodnia odwiedzi restaurację Galicja będzie też mógł zapoznać się z informacjami turystycznymi na temat północnych regionów Węgier. Może skusicie się na wakacyjną wyprawę do krainy gulaszu i tokaju.