fbpx
Zalewajka w Fatamorganie

Zalewajka – łódzka zupa legenda! Jako najwspanialsza ze wszystkich, bo nasza lokalna, zdecydowanie zasługuje na swoje święto i należną jej chwałę. Dlatego z radością ogłaszamy, że w marcu inaugurujemy akcję DUMNI Z ZALEWAJKI! 

Nie jesteśmy pewne, kto jako pierwszy ugotował gar ziemniaków, zalał je żytnim zakwasem i podał swojej rodzinie na obiad – wiemy tylko, że stało się to jakieś 150 lat temu i że za tym genialnym pomysłem stoi zapewne zaradna gospodyni domowa. Od tamtego czasu jedzą ją kolejne pokolenia łodzian. Zalewajka inspiruje szefów kuchni i jest jedyną słuszną odpowiedzią na pytanie „Jaką zupę ugotować na obiad?”. Dlatego właśnie jako zupa najwspanialsza ze wszystkich, bo łódzka, zdecydowanie zasługuje na swoje święto.

Tak powstał pomysł, by zorganizować akcję DUMNI Z ZALEWAJKI! Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń oraz znanymi wam restauracjami zaprezentujemy różne oblicza tej zupy, a do tego podpowiemy, gdzie ją zjeść i jak ugotować. Najważniejsza część przedsięwzięcia to stworzenie Łódzkiego Szlaku Zalewajki – trasy obejmującej prawie 30 miejsc z Łodzi i okolic, serwujących zupę w swoim własnym wydaniu. Dedykujemy mu specjalną zakładkę na naszej stronie internetowej, gdzie znajdziecie galerię zdjęć oraz mapę ze szczegółowymi opisami zalewajek. Lokale, będące częścią szlaku, bez problemu znajdziecie też w „realu” – każda restauracja oznaczona jest specjalną naklejką z grafiką autorstwa Igora Jankowskiego ze studia Zostaw to nam. Igor robi super projekty, a do tego działa gastronomicznie jako współtwórca portalu Łódź Smakuje, dlatego bardzo cieszymy się, że dołożył swoją cegiełkę do tego projektu. Jego kolorowa, wesoła interpretacja łódzkiej zalewajki, będąca podstawą identyfikacji wydarzenia to najlepszy dowód, że ta zupa łączy tradycję i nowoczesność. I to będziemy podkreślać cały czas!

Szlak zostanie z nami już na zawsze, ale najważniejsze wydarzenia inaugurujące akcję odbędą się w marcu. W najbliższy weekend 13 i 14.03 , zaprosimy łodzian na Zalewajkę w dłoń. Przy restauracji Veranda przy ul. Piotrkowskiej 77 w sobotę i niedzielę stać będzie kociołek pełen ich autorskiej zupy z mostkiem wołowym i kiełbasą, dostępnej do wzięcia na wynos w cenie 11 zł. Nie zapomnimy też o tych, którzy świetność zalewajki chcieliby uczcić we własnym domu. 15 marca w studio Book&Cook zalewajkę znaną z restauracji Lokal ugotuje Kamil Tuliński, ostatni szef kuchni tego miejsca. Towarzyszyć mu będzie nasza Agata oraz wyjątkowy gość – Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, a całość wyemitowana będzie na profilu miasta na Facebooku. Zwieńczeniem akcji będzie publikacja darmowego ebooka z unowocześnionymi zalewajkowymi przepisami autorstwa łódzkich szefów kuchni, gotujących w restauracjach Fatamorgana, Piwnica Łódzka, Powidok, Stary Rynek 2 i Chata Wuja Toma.

W trakcie wydarzenia zobaczycie też, co o zalewajce sądzą obcokrajowcy mieszkający w naszym mieście. W trakcie wielkiego testu zupy porozmawiamy o jej smaku, pierwszych wrażeniach na jej temat i o tym, czy gdzieś jeszcze na świecie można zjeść podobne danie. Dla tych z was, którzy dla zalewajki mają specjalne miejsce w sercu, mamy dobrą wiadomość. Cudowne grafiki Igora z łódzkim akcentem w postaci jednorożca możecie zakupić w formie plakatów do kuchni, salonu, czy sypialni. Dwa różne rozmiary, 30×40 cm oraz 50×70 cm dostępne są już w naszym sklepie, a 20% ze sprzedaży każdej sztuki trafia do Banku Żywności w Łodzi!

Szczegóły wszystkich akcji, zdjęcia zup, a także fotki z „zaplecza” zobaczycie na naszym wydarzeniu na Facebooku – link tutaj. Bądźmy razem dumni z zalewajki!

Podobne posty

Powitajcie nowe królestwo glutenu. W Mące na Struga wszystko kusi zapachem świeżych wypieków, ...
W Colour Cafe witają nas jesienne dynie, a już chwilę później dostajemy kolorową filiżankę z kawą ...
Chyba pierwszy raz na Jemy w Łodzi będziemy pisać o herbaciarni! Chodźcie z nami do nowo otwartego, ...