Dzieje się w weekend
Zaplanujcie kulinarny weekend w Łodzi. Będzie zdrowo, smacznie i interesująco. Sprawdźcie co na was czeka.
All you can eat w Zbożowej
Już jutro (29 listopada) restauracja Zbożowa rusza z nową, ciekawą ofertą. W każdy piątek i sobotę między 18.00 a 20.00 możecie wpaść tutaj na kolację w formie bufety „all you can eat”. To formuła, w ramach której płacicie raz i jecie do woli. Jak na Zbożową przystało oferta będzie zdrowa, lokalna i sezonowa. Bufet oferował będzie m.in. pieczywo własnego wypieku (również bezglutenowe), pasty (na bazie cieciorki czy awokado), sałatki, świeże warzywa oraz dania na ciepło. Koszt udziału wynosi 25 zł od osoby lub 29 zł, jeśli do kolacji chcecie wypić lampkę organicznego wina.
Zdrowe słodkości – warsztat Kury Modowej
W sobotę (30 listopada) Kura Modowa zaprasza na warsztaty Zdrowe słodkości, które poprowadzi Joanna Sikorska ze Spiżarni Sikorek. W ich trakcie dowiecie się jak przyrządzać słodkości, które będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Będzie kilka słów o szkodliwości białego cukru oraz o tym, czym go zastąpić, dlaczego warto zrezygnować z mąki pszennej i cukru wanilinowego oraz jak przygotowywać desery dla osób z alergiami pokarmowymi. Dowiecie się też jak wybierać dodatki do wypieków, takie jak soda oczyszczona, proszek do pieczenia, wanilia, aromaty, kakao, karob, bakalie, ziarno ekspandowane (popping).
Uczestnicy warsztatów nie tylko nauczą się przygotowywać zdrowe desery, ale również otrzymają skrypty z przepisami. Koszt udziału wynosi 20 zł od osoby, a zgłaszać można się mailowo: klub@kuramodowa.pl lub smsem: 697 311 647.