fbpx

Dzieje się w restauracjach fot. sxc.hu

Mimo chłodniejszych dni, nadchodzący tydzień przyniesie nam dużo kulinarnych wydarzeń. Na początek coś mocniejszego na rozgrzewkę, czyli dwie degustacje alkoholi, a potem już nic, tylko jeść i dobrze się bawić.

 

Degustacja Riesling vs Sauvignon Blanc w Klubie Wino

W czwartek zaczniemy wieczór od dwóch, niestety, równolegle rozpoczynających się wydarzeń. Tego dnia w andel’s Hotel Łódź o godzinie 19.00 odbędzie się wernisaż wystawy Andrzeja Pągowskiego. Prezentowane prace pochodzić będą z kolekcji Sony oraz Muzeum Kinematografii w Łodzi, a oglądać je będzie można do 31 sierpnia. Jak powszechnie wiadomo, wernisaż nie może odbyć się bez wina, ale to nie wernisażowe wino będzie miało swoje święto tego dnia. O tej samej porze (19.00) w Klubie Wino rozpocznie się degustacja Riesling vs Sauvignon Blanc, czyli degustacja obu tych szczepów. Bitwa rozegra się na podniebieniach gości, a wydarzenie poprowadzi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino, ten sam, którego Klub Wino miał zaszczyt gościć na Festiwalu Win Polskich. Szykowane są po dwie pary szczepów plus jedno, łączące cechy obu, na dobry początek. Cena uczestnictwa wynosi 60 zł od osoby.

Spotkanie z whisky w Buddha Bar

Następnego dnia, w piątek również o godzinie 19.00 Buddha Bar zaprasza na Trzecie spotkanie z Whisky. Trunki pochodzić będą z destylarni Springback i będą to cztery szlachetne pozycje, niefiltrowane, niebarwione karmelem oraz, jak zaznaczają organizatorzy, dwa rodzaje dojrzewające w nietypowych beczkach. Na deser mocno torfowa whisky-niespodzianka. Dodatkowo odbędzie się pokaz slajdów z wycieczki Boat City Whisky Club na Islay Festival oraz test wiedzy o single malt, oczywiście z nagrodami. Koszt degustacji to 150 zł od osoby.

Łódzki Dzień Sushi

W weekend czekają nas trzy imprezy, w tym pierwsze urodziny Szwalni Smaków, które rozpoczną się o 10.30 w sobotę i zakończą o 1 w nocy już w niedzielę. Planowane na ten dzień wydarzenia to joga na trawie, warsztaty cukiernicze dla najmłodszych oraz wieczorna impreza, na której zagra Dj Fagot. Do tego specjalne, urodzinowe menu. Tego samego dnia o 11.00 wystartuje wyczekiwany Łódzki Dzień Sushi. Odbędzie się on na terenie Piotrkowskiej 217 i potrwa aż do 20.00. Oprócz bitwy o tytuł Łódzkiego Mistrza Sushi, w której decydujący głos będzie miała publiczność, będzie można m.in. nauczyć się składać orgiami, tańczyć taniec japoński czy obejrzeć pokaz Kendo – sztuki walki japońskich samurajów. W wydarzeniu bierze udział sześć suszarni oraz firma Kuchnie Świata. W niedzielę natomiast, również przy Piotrkowskiej 217 odbędzie się impreza o nazwie Misja: Śniadanie, gdzie karmić nas będą tamtejsze lokale, restauracje oraz foodtrucki. Śniadanie wystartuje o 9.00 i będzie powtarzane regularnie co niedziela.

Chwast Food w Jaffie

Imprezą zamykającą tygodniowe zestawienie będą warsztaty CHWAST-FOOD prowadzone przez Agatę Bielską z Miejskiej Kuchni Roślinnej, które odbędą się w Jaffie w środę 24 czerwca. Dowiemy się na nich, które z pospolitych, dzikich roślin są jadalne, jak je rozpoznać i jak uniknąć tych trujących. Przygotujemy z nich również przykładowe dania (z tych jadalnych oczywiście). Koszt warsztatów to 80 zł, obejmujące materiały, skrypt oraz degustację wspólnie przygotowanych potraw.  Smacznego.

Podobne posty

W tych delikatesach znajdziecie produkty niemal ze wszystkich zakątków świata. Skomponujecie też ...
Aromatyczne i rozgrzewające napoje, gulasze, grille, alpejska kolacja i niespodzianki dla narciarzy. ...
Obiecana Cafe w ogrodach Geyera nie tylko kawą stoi. W menu znajdziecie też chałkowe kanapki, zjecie ...