Dzieje się w łódzkich restauracjach
Kurs wiedzy o winie, festiwal jedzenia ulicznego, otwarcie nowego bistro, Kolacja w Kontekście i targi regionalne. Takie kulinarne atrakcje czekają na was w najbliższych dniach.
WSET, czyli profesjonalnie o winie w Klubie Wino
Jeśli kochacie wino, to ten kurs jest dla was. Klub Wino zaprasza na drugą już edycję prestiżowego kursu wiedzy o winie WSET. Wine and Sprit Education Trust (WSET) to największe i najbardziej prestiżowe centrum edukacyjne w dziedzinie win i alkoholi. Uczestnicy szkoleń otrzymują wiedzę teoretyczną i biorą udział w degustacjach. Najbliższa edycja kursu podzielona będzie na dwie części. Pierwsza odbędzie się 18 kwietnia, a druga 25 kwietnia w godzinach 17.00 – 21.00. WSET poziom 1 porządkuje wiedzę i wyjaśnia podstawowe pojęcia winiarskie. Dwudniowy kurs zakończony jest egzaminem, po którego zdaniu otrzymacie oficjalny dyplom WSET1. Zajęcia poprowadzi Szymon Milonas – certyfikowany nauczyciel WSET. Koszt udziału wynosi 700 zł za dwa spotkania i obejmuje materiały szkoleniowe oraz degustację win. Szczegółów szukajcie na stronie wydarzenia.
Kwietniowa Kolacja w Kontekście
ReARTkarnacje to temat kolejnej edycji Kolacji w Kontekście, która odbędzie się 21 kwietnia. Tym razem organizatorki zaproszą gości do ART Inkubatora. Na gości czeka trzydaniowa uczta przygotowana przez łódzkiego szefa kuchni Mateusza Skonkę. W menu jak zwykle pojawią się ciekawe dania z niezwykłych składników, między innymi z królika, smardzów, rabarbaru i kwiatów czarnego bzu. Swoje prace zaprezentują też rezydenci przestrzeni Fabryki Sztuki, a pod szklanym dachem ART Inkubatora zabrzmi gitara i sitar. Goście wybiorą się też w wyprawę śladami historii tego niezwykłego miejsca. O szczegółach przeczytacie na stronie wydarzenia.
Wiosenny Łódź Steet Food Festival
Najbliższy weekend upłynie pod znakiem jedzenia ulicznego. Na terenie podwórka przy Piotrkowskiej 217 odbędzie się bowiem wiosenna edycja Łódź Street Food Festivalu, imprezy, która niedawno obchodziła swoje drugie urodziny i na stałe wpisała się już w kulinarny krajobraz Łodzi. Goscie będą mieli okazję spróbować oryginalnych falafeli, witaminowych smoothie, sushi w różnorodnych odsłonach, pierożków tybetańskich, specjałów kuchni indyjskiej, rozsmakują się w ramenie, czy spróbują tureckiego lokum. Nie zabraknie propozycji wegańskich i wegetariańskich – od burgerów, przez zupę dahl, czy krakersy z siemienia lnianego. Kulinarną nowością będą propozycje kuchni molekularnej w wydaniu street’owym: będzie można na żywo obserwować powstawanie lodów molekularnych i molekularnej lemoniady, a jedna z łódzkich klubokawiarni przygotuje „kawę nitro” nasycaną ciekłym azotem. Odbędą się także degustacje win gruzińskich, cydrów, czy prosecco. Nadchodzący weekend będzie gratką dla wszystkich poszukiwaczy nowych smaków i kulinarnych nowości z całego świata.
Otwarcie bistro Williamsburg
Williamsburg (zwany pieszczotliwie Willim) to działający przy Piotrkowskiej 6 klub, który w najbliższy weekend ofertę kulinarną. Szefowa kuchni, Monika Kochanek zaproponuje gościom śniadania na ciepło, pasty z chipsami warzywnymi, gorące zupy, świeże sałatki, grillowane szaszłyki, kanapki na ciepło i domowe desery. Oficjalną premierę karty uświetnią dwa dni imprez, w trakcie których będziecie mogli wziąć udział w inauguracyjnych śniadaniach, lunchach i brunchach, a także stworzyć zielnik w podwórku Williamsburga i poskakać na koncertach i imprezach. O szczegółach przeczytacie na stronie wydarzenia.
Apetyt na zdrowie w Pasażu Łódzkim
W Pasażu Łódzkim w czwartek rozpocznie się kolejna edycja targów regionalne „Apetyt na zdrowie”. Do niedzieli, 17 kwietnia, będziecie tu mogli kupić przysmaki z różnych stron kraju. Na stoiskach swoje produkty zaprezentują lokalni wytwórcy, którzy zaoferują staropolskie wędliny, pieczywo na zakwasie, przetwory, warzywa, suszone owoce, miody i pierniki. To już trzecia edycja tego wydarzenia. Jego popularność skłoniła organizatorów do wprowadzenia targów do stałego programu wydarzeń w centrum handlowym. Podobne imprezy będą się odbywały co miesiąc.
Degustacja „Z winem po mapie”
W czwartek 21 kwietnia, w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego (Narutowicza 34) odbędzie się degustacja wina pod hasłem „Z winem po mapie”. Organizatorem spotkania jest sklep i wine bar VinoBar. Podczas wieczoru goście spróbują aż 7 win z kilku zakątków świata. Możecie spodziewać się propozycji z Kalifornii, Australii, Francji i Hiszpanii. Koszt udziału wynosi 49 zł od osoby lub 90 zł od pary, a więcej informacji na temat wydarzenie znajdziecie na stronie VinoBaru na Facebooku.