fbpx

Dzieje się w restauracjach

Urodziny, warsztaty i koncerty – na łódzkich smakoszy czeka w najbliższych dniach sporo atrakcji. Sprawdźcie, co przygotowały dla was restauracje.

 

1. urodziny MITMI

Urodziny MITMI

W najbliższą sobotę, 18 października, swoje pierwsze urodziny świętowała będzie restauracja MITMI. Chodź obchody zaczęły się już w zeszłym tygodniu, to właśnie w ten weekend przypadnie ich apogeum. W lokalu odbędzie się impreza, której patronem jest serwis Vogule Poland. Dyskotekowe przeboje z archiwów zagrają podczas niej Patryk Chilewicz z Vogule Poland i Patryk Czaplicki z MITMI. Z okazji urodzinowej imprezy przygotowano też inne atrakcje, które na razie owiane są tajemnicą, ale organizatorzy zapowiadają, że będzie

2. urodziny Tari Bari

Urodziny Tari Bari

Tego samego dnia swoje urodziny świętowało będzie również bistro Tari Bari. Łódzki dwulatek zamknie w sobotę kuchnię wcześniej, bo już o godzinie 19.00, po to, by od 22.00 zacząć imprezę. Po raz pierwszy będzie można w Tari Bari potańczyć, a zagrają dla was Kuki Monstah, czyli znany w Łodzi Jazzteczkowy Potwór oraz Brane. Będzie zatem funkowo, solowo, jazzowo i przebojowo. W karcie drinków pojawią się tego dnia specjalne propozycje inspirowane życiem codziennym bistro. Znajdą się wśród nich koktajle pod wiele mówiącymi nazwami: Chłodnik szefa, eKspresso maczjato, Co dla Ciebie? czy A sosik do pizzy jest?. Wstęp na imprezę jest wolny.

Warsztaty sushi w Zielonym Chrzanie z Kurą Modową

Warsztaty sushi

A po weekendzie pora na trochę nauki. W poniedziałek, 20 października, w sushi barze Zielony Chrzan ruszą warsztaty przyrządzania sushi organizowane przez Kurę Modową. W ich trakcie będzie można dowiedzieć się czym jest sushi, poznać jego historię, dowiedzieć się więcej na temat japońskiej filozofii kulinarnej, składnikach i sposobie jedzenia oraz przyrządzania tej popularnej potrawy. Podczas części praktycznej, doświadczeni sushi masterzy nauczą uczestników jak przygotować nigiri, gunkan i maki. Najprzyjemniejsze, czyli jedzenie i degustacja sake oraz japońskiego likieru ze śliwek ume zostanie zaś na sam koniec spotkania. Koszt udziału w warsztatach wynosi 150 zł, a rezerwacji dokonywać można telefonicznie pod numerem: 697 311 647 lub wysyłając maila na adres klub@kuramodowa.pl.

Warsztaty z fermentacji w Jaffie z Miejską Kuchnią Roślinną

Warsztaty fermentacji w Jaffie

W środę, 22 października, w Jaffa hummus & other stories odbędą się pierwsze z cyklu warsztaty praktyczne dotyczące fermentacji. Spotkanie wprowadzające poświęcone będzie tematyce kiszenia, czyli jednej z najstarszych i najbardziej naturalnych technik konserwacji produktów spożywczych. Poprowadzi je Agata Bielska z Miejskiej Kuchni Roślinnej, która jest ekspertką w kwestii zdrowego odżywiania i technik konserwacji. Jeśli kiedykolwiek uczestniczyliście w organizowanych przez nią warsztatach, to na pewno wiecie, że warto wybrać się i na te. W ich trakcie Agata opowie czym jest kiszenie, dlaczego warto kisić jedzenie oraz jak robić to bezpiecznie i higienicznie. Uczestnicy poznają też techniki kiszenia i samodzielnie przygotują kiszonki. Nie zabraknie też degustacji i czasu na pytania. Koszt udziału w spotkaniu wynosi 60 zł i obejmuje również materiały edukacyjne. Zapisywać można się za pośrednictwem tego formularza lub osobiście w Jaffie.

Imprezy i koncerty

W nadchodzący weekend łódzkie restauracje przygotowały też coś dla fanów muzyki. W sobotę pierwsza impreza odbędzie się w restauracji ŁącznikBrave New Łącznik to afterparty Łódź Design Festival, w trakcie którego zagra Big Beat Kingdom. Będzie można coś przekąsić i spróbować łącznikowych drinków, które mają być jedną z flagowych propozycji tego miejsca. Restauracja z pełną kuchnią ruszy oficjalnie w poniedziałek.

Również w sobotę, w restauracji Bawełna odbędzie się koncert kapeli Karpienia Rock Band (start o 22.00), która regularnie gościła w lokalu podczas wakacji.

W niedzielę odbędzie się zaś kolejny występ Teatru Vis a Vis na scenie teatralnej w restauracji U Milscha. O godzinie 18.00 będzie można posłuchać tu najpiękniejszych piosenek Edith Piaf w wykonaniu Marty Baszyńskiej. W cenę biletu (35 zł) wliczona jest lampka wina.

Podobne posty

Potrawy wigilijne, zestawy świąteczne, zupy, przetwory i smakowite dodatki. Z takim ekwipunkiem od ...
Czy w Galerii Łódzkiej da się zjeść dobrą pizzę? Teraz już tak! The Chef właśnie otworzył tam swój ...
Przy Kominie to wyjątkowe miejsce na łódzkiej mapie kulinarnej. Nowo otwarta restauracja w Monopolis ...