W najbliższą niedzielę obchodzimy Dzień Makaronu! Z tej okazji mamy dla was zestawienie restauracji, które same przygotowują makaron do potraw, a do tego działają w dostawie. Bo czy może być smaczniejszy sposób na uczczenie święta kluseczek i wsparcie ulubionych lokali, niż zamówienie porcji pysznej włoskiej pasty do domu?

Ten tekst napisałyśmy już jakiś czas temu i bardzo się na niego cieszyłyśmy, ale jak pewnie już dobrze wiecie, sytuacja w gastro właśnie się zmieniła. Od soboty restauracje będą działać jedynie na wynos lub z dostawą do domu – a to oznacza, że na pewno będą potrzebować wsparcia, by przetrwać nadchodzący sezon. Dlatego zachęcamy, by  w najbliższą niedzielę, z okazji Dnia Makaronu, zamówić do domu gorącą pastę z ulubionym sosem. Aby ułatwić wam wybór, przygotowałyśmy zestawienie lokali, które samodzielnie przygotowują swoje makarony na miejscu. Czytajcie, wybierajcie i zamawiajcie!

Agrafka (ul. Piotrkowska 90) – na wynos i w dostawie

Restauracja z kuchnią międzynarodową, która ugości was od śniadania do kolacji, serwując m.in. pizzę, burgery i oczywiście makarony. Agrafka tworzy je w trzech rodzajach – dostępne jest tu spaghetti, tagliatelle i pappardelle, a każdy z nich możecie połączyć z dowolnie wybranym sosem. W aktualnym menu do wyboru macie np. carbonarę, puttanescę, aglio e olio, pesto z pini, gorgonzolę, a nawet chilli con carne. Aktualne menu znajdziecie na Facebooku lokalu!

fot. Agrafka

Al Dente Pasta &Prosecco Bar (Rynek Manufaktury) – na wynos i w dostawie

Najmłodsza knajpa Manufaktury to raj dla miłośników pasty. Jak wskazuje pełna nazwa restauracji, królują tu rzemieślnicze makarony – wszystkie robione są na miejscu, w specjalistycznej maszynie ustawionej w przeszklonym pomieszczeniu, dzięki czemu goście mogą obserwować produkcję podczas wizyty. Lokal niedawno wystartował z nowym menu, w którym znajdziecie m.in. rigatoni z gorgonzolą i gruszką, czarne spaghetti z małżami, pikantny makaron casarecce z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i anchois, czy kremowe tagliatelle z łososiem.

Al Dente

Heksagon (ul. Pomorska 144) – na wynos i w dostawie

W krótkim, ciekawym i sezonowym menu Heksagonu domowe makarony to stała pozycja. Przygotowywane pod okiem Przemka Wielocha pasty mają zdecydowanie śródziemnomorski charakter –spróbujecie tu np. klasycznego aglio e olio z krewetkami, czarne spaghetti z wędzonym łososiem i szparagami, czy gnocchi z chorizo, kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie. Oprócz nich, lokal serwuje rozmaite dania kuchni międzynarodowej oraz sezonowe pozycje systematycznie publikowane na Facebooku.

Mare e Monti (ul. Wigury 13) – na wynos i w dostawie

Pora na szefa kuchni rodem ze słonecznej Italii – Enrico Monti. Co zjecie w jego lokalu? Klasyczne spaghetti alla carbonara z jajkiem confit, pecorino i dojrzewającym policzkiem, makaron maccheroni z pesto bazyliowym, konfitowanymi pomidorkami i serem straciatella, fettuccine z cielęcym ragout, Grana Padana i pomidorami oraz makaron cialatielli z mulami, krewetką, kalmarem i pomidorami – wszystkie robione na miejscu! Do tego sporo pozycji dnia czy miesiąca, a także inne włoskie pyszności.

Włoszczyzna (ul. Piotrkowska 16) – na wynos i w dostawie

Bliżej wam na początek Pietryny? Zajrzyjcie lub zadzwońcie do Włoszczyzny serwującej klasyki włoskiej kuchni oraz mniej znane, regionalne smakołyki – w tym oczywiście apetyczne makarony. Na miejscu przygotowywane są dwa rodzaje: tagliatelle oraz chitarra. W menu połączono je m.in. z mięsnym ragu, sosem truflowym, włoską kiełbasą i grzybami, speckiem i cebulą, a także owocami morza. Jest z czego wybierać!

fot. Włoszczyzna

Zielona Górka (Pabianice, ul. Zielona 8) – na wynos i w dostawie

Zielona Górka, przytulny lokal w centrum Pabianic, znany jest miłośnikom pizzy jako certyfikowany lokal AVPN, serwujący autentyczną neapolitanę. To jednak nie jedyny powód, dla którego warto wybrać się na wycieczkę do Pabianic – restauracja słynie również z pysznych domowych makaronów. Lokal właśnie wrócił do pracy po wakacyjnej przerwie i przestawia się w tryb dowozowy. W specjalnym menu na pewno pojawią się pasty z pomidorami San Marzano oraz z włoskimi grzybami w oleju, ale na ostateczną kartę musimy jeszcze poczekać. Na pewno jednak warto!

BONUS

ato ramen (OFF Piotrkowska) – na wynos i w dostawie

Nie o takich makaronach pewnie myśleliście, ale w tym miejscu musimy wspomnieć o atoramen! Ich gorące wywary wzbogaca makaron alkaliczny, robiony na miejscu z mąki, soli i kansui, czyli sprowadzanej z Japonii i miękkiej wody. Rameny z ato dostępne są zarówno na wynos jak i w dostawie, a wszystkie szczegóły znajdziecie na profilu lokalu.

fot. ato ramen

House of sushi (ul. Piotrkowska 89) – na wynos i w dostawie

Miłośnicy ramenów, zajrzyjcie jeszcze tutaj! HoS serwuje mój ulubiony ramen w Łodzi (ten z wołowiną), a w stałej karcie znajdują się jeszcze pozycje z brzuchem chashu i owocami morza. Do tego dochodzą pozycje weekendowe ogłaszane na profilu lokalu – a wszystkie z nich serwowane są z makaronem alkalicznym własnej roboty. Do spróbowania!

Ramen House of Sushi od kuchni
House of Sushi

Na koniec ważne info – to oczywiście nie wszystkie lokale, w których zjecie pyszny makaron! W naszym zestawieniu skupiłyśmy się na tych miejscach, które spełniają dwa warunki: tworzą własne makarony i umożliwiają zamawianie ich do domu. Gorąco zachęcamy was do eksplorowania menu łódzkich restauracji i wspierania ich zamawianiem na wynos. Razem na pewno przez to przejdziemy!

Daria

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...