fbpx

Elitna Gruzja

Uwaga poszukiwacze autentycznych smaków! Na kulinarnej mapie Łodzi pojawiło się nowe miejsce, dzięki któremu Gruzja wyda Wam się tak bliska, jak nigdy. Zajrzyjcie z nami do Elitnej Gruzji.

Chociaż Elitna Gruzja otworzyła się pod koniec grudnia, już ma stałych klientów. Wcale nas to nie dziwi – lokal, który działa na ul. Wigury 4/6 serwuje gruzińskie i ormiańskie dania w autentycznym i wydaniu. O połączeniu tych dwóch kuchni zadecydowało podwójne pochodzenie właścicielki i Szefowej lokalu, MelsidyRostomashvili, która od lat 90. swoje życie dzieli między Gruzję, Armenię i Polskę.

Parę słów o wystroju. Elitna Gruzja mieści się w zabytkowej willi Rasalskich z 1925 r., w której wcześniej mieściła się restauracja Revelo. Wystrój, który znajdziecie w lokalu to autentyczne meble oraz dekoracje należące do rodziny Rasalskich. Liczne antyki oraz drewniane elementy współgrają z charakterem restauracji – meble w tym stylu są bowiem chętnie wybierane przez Gruzinów podczas urządzania wnętrz. Klimat tworzą tu także zdjęcia zdobiące ściany. Na fotografiach wybranych przez właścicielkę uwieczniono m.in. gruzińskich emigrantów w Polsce, a także dziadka właścicielki, który w młodości służył w Polskim wojsku.

Elitna Gruzja

Przejdźmy do menu. Pani Melsida, przez znajomych nazywana Mari, ma za sobą wiele lat pracy w Lavashu – przeszła tam przez wszystkie możliwe funkcje, od kelnerki do managera, pracowała także na kuchni. – Arshak (właściciel Lavasha) wiele mnie nauczył i pozwolił rozwinąć skrzydła. Właściwie to dzięki niemu mogłam otworzyć swój własny lokal – mówi Mari. W Elitnej dogląda wszystkich dań i dba o autentyczność przepisów. Zjecie tu zarówno dania kuchni gruzińskiej, jak i ormiańskiej, a do karty trafiły klasyki kaukaskiej kuchni: khinkali z baraniną, blinczyki z mięsem smażonym na maśle klarowanym, chaczapuri w kilku wersjach, a także mięsa w sosie. Flagowym daniem Elitnej jest baranina z warzywami duszona w winie, zapieczona chlebem, ale coś dla siebie znajdą także wegetarianie. Warto wspomnieć także, że ekipa na miejscu wyrabia kaukaskie sery, dostępne są tu także domowe wędliny oraz konfitury.

W czym jednak tkwi sekret Elitnej Gruzji? Według ekipy, zdecydowanie w gruzińskich przyprawach sprowadzanych na zamówienie. – Gdy trwał remont i nic nie było jeszcze gotowe, na barze i tak stały już przyprawy. Są kluczowe dla zachowania autentyczności, która jest dla nas priorytetem – mówi Natalia, kelnerka i prawa ręka Mari. Niedługo będziecie mogli tu spróbować także gruzińskich win – Elitna czeka na koncesję.

Elitna Gruzja

Wszystkie dania, których spróbowałam w Elitnej smakowały świetnie i z przyjemnością wrócę tu przetestować kolejne – a Was zachęcam do sprawdzenia nowej, gruzińskiej miejscówki i podzielenia się z nami opinią. Elitna Gruzja otwarta jest codziennie w godzinach 12:00-23:00. Restauracja przyjmuje rezerwacje na wesele oraz komunie, wkrótce rozpoczną także współpracę z serwisem dostarczającym jedzenie.

Podobne posty

Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...
Co było pierwsze – makaron czy kluska? Czym różnią się od siebie i gdzie zaczęło się całe to ...