Warzywniak w kawiarni, plakaty na wynos i koszulki ratunkowe? Wszystko jest możliwe – a najlepszym tego dowodem są zmiany, jakie zaszły ostatnio w łódzkich lokalach! Dziś sprawdzamy, jak w nowej rzeczywistości radzą sobie restauracje, kto ponownie się otworzył i kto rozszerzył swoją działalność.

Zacznijmy jednak od tych lokali, które w ostatnim czasie wróciły do działalności. Caffe przy ulicy uruchomiło 3 lokalizacje (Bałuty, Teofilów i Chojny), by z powodzeniem dowozić swoje śniadania i desery na jak największym obszarze. W menu: bestsellerowe śniadania, kanapki, sałatki, ciasta, kawa i herbata, a także lody w boxach. Co więcej, możecie u nich zamówić weekendowy serwis śniadaniowy. Jak to działa? Na stronie https://www.caffeprzyulicy.pl/menu znajdziecie trzy różne zestawy, a zamówienia na nie można składać do piątku do godziny 15. Śniadanka dostarczone zostaną w sobotę między 8 a 10 rano. Dzień Dobry Caffe otwiera swoje podwoje z nowym menu, w którym znalazły się zarówno wypiekane na miejscu ciasta oraz tarty, jak i śniadania, burgery, kanapki i sałatki. Wrótce w menu znajdziecie też ciekawe niespodzianki! Zamówienia realizowane są na wynos oraz z dostawą w następujących godzinach: poniedziałek-czwartek od 10 do 18, w piątki od 10 do 20, w soboty od 11 do 20, a w niedziele od 11 do 18. Do działania wróciła również kawiarnia TuBajka z Parku Źródliska. Lokal działa w trybie „na wynos”, a w ofercie znalazły się oczywiście desery, ciasta, kawa i inne napoje, ale nie tylko. TuBajka zdecydowała się bowiem na uruchomienie większego menu wytrawnego: tart, sałatek, kanapek i zup. Propozycje dnia możecie zobaczyć na Facebooku kawiarni, a wszystkie dania wydawane są w ekologicznych opakowaniach z tektury lub skrobi kukurydzianej, z drewnianymi widelcami.

Po przerwie otwiera się również Lokal. Startują z ofertą na weekend – zamówienia na ich dania można składać do czwartku, a dostawy będą się odbywać w soboty. Karta będzie zmieniać się co tydzień, ale na pewno  znajdziecie w niej dania główne, małe słoiczki, zupy i desery. Pierogi na dowóz zakupicie w Teremoku, który otwarty jest od tygodnia. Szczegółowe menu dostępne jest na Facebooku lokalu, a ich pierożki można zamówić zarówno na ciepło, jak i na zimno do samodzielnego ugotowania. Zamówienia realizowane są na następny dzień, od kwoty 50 zł. Fani kuchni meksykańskiej oraz burgerów na pewno ucieszą się z faktu, że do gry wraca Senoritas. Lokal skomponował specjalne menu na wynos oraz dowóz, dostępne od środy do piątku w godzinach 13-19. Co w nim znajdziecie? Co tydzień coś innego, ale jedno jest pewne – burgery będą dostępne codziennie. Część dań dostępna jest w wersji „zrób to sam”, a do zamówienia dołączona jest instrukcja. Możecie tam również zamówić obiad dla dwojga na następny dzień: meksykańską lasagne, mac&cheese lub enchiladas. Przy odbiorze osobistym dostaniecie 10% rabatu, a dostawy realizowane są od 60 zł w promieniu 5 km. Więcej info na profilu lokalu na Facebooku.

Pora na nowości w ofercie. Umamitu i Papuvege działa pod jednym dachem, teraz także z ofertą garmażeryjną. Na www.papuvege.pl znajdziecie sporo wegańskich dań do samodzielnego odgrzania w domu: w tym kluski ruskie z cebulką, mac&cheese, pulpety pieczarkowe i sojowe mielone. Fatamorgana, oprócz swoich dań, dowiezie wam pieczywo – a wkrótce również różnego rodzaju smarowidła. Chleby pszenno-żytnie (12 zł) i bagietki na bidze (8 zł) możecie zamawiać przez cały tydzień, czasem pojawiają się też słodkie wypieki. Od weekendu oferta poszerzy się o bułeczki maślane (3,5 zł) oraz wspomniane pasty: bakłażanową (9 zł), fasolową z sezamem i śliwką (7 zł), rillette z kaczki (13 zł), łososiową z koperkiem (10 zł), wędzone masło (kostka 200 g 10 zł) oraz konfiturę owocową z rabarbarem (6 zł). Minimalna ilość każdej pasty to 100g. Dostawy realizowane są na terenie całej Łodzi, a te do 5 km są gratis. Wypiekiem pieczywa zajęła się również cukiernia Cocoart’s. Na stronie slodkosci-z-cocoarts.shoplo.com zamówicie zarówno ich popisowe słodkości, jak i bułki oraz chleby. Ciekawą opcję przygotowało dla swoich klientów Pop’n’art. Garmaż przewidziany na Wielkanoc dostępny jest w stałej sprzedaży – napiszcie do nich po zapas pieczywka, ciast, pasztetu, wege smalczyku oraz grochowej „kiełbasy”. Co więcej, chleby możecie odebrać w sklepie Na Gramy przy okazji kolejnych eko zakupów.

Niektóre lokale postanowiły znacznie poszerzyć zakres świadczonych usług, zmieniając się dodatkowo w sklepy. Tak stało się np. z Kawiarnią w Podwyrku, która w poniedziałki, środy i piątki od 9:30 do 15:00 funkcjonuje jako warzywniak z kawą na wynos. W ofercie mają także kwiaty. Mare e Monti otworzyło sklep La Bottega da Enrico, w którym sprzedawane są włoskie produkty. Na www.bottegadaenrico.pl kupicie wszystko, czego amator smaków Italii mógłby zapragnąć – w tym kawę, wędliny, sery, mąkę, makarony i przetwory. Zamówienia możecie odebrać osobiście w Mare e Monti, lub wybrać dostawę do domu. Na podobny ruch zdecydowała się pabianicka Zielona Górka, uruchamiając Zielone Delikatesy. Zajrzyjcie na www.zielona.store po kompleksowe zamówienie – w jednym miejscu kupicie bowiem ulubioną pizzę, domowy obiad, deser, włoskie produkty, a także kosmetyki i chemię do domu. Zakupy realizowane są zarówno na wynos, jak i w dostawie, a minimalna kwota to 30 zł. Od razu uprzedzimy jednak, że łodzianie po zamówienie będą musieli wybrać się osobiście – lokal dowozi w Pabianicach i okolicy. Na sprzedaż podstawowych produktów spożywczych postawiła restauracja Raz na Wozie. Zamawiając obiady na wynos, możecie zakupić u nich także pieczywo, nabiał, wędliny oraz wybrane warzywa i owoce. Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku, a dostawa odbywa się od wtorku do piątku. Więcej informacji znajdziecie na stronie raznawozie.com.pl w zakładce wydarzenia.

Cieszą nas nowe łódzkie akcje, dzięki którym wszyscy możemy wspierać gastronomię. Jedną z nich jest Stay Home, zainicjowane przez graficzkę Kati Pomorovą oraz Obszar Wspólny. Swoje ulubione lokale oraz firmy możecie wesprzeć kupując specjalną koszulkę, której wzór zaprojektowała Kati – łódzka graficzka, zajmująca się także malarstwem oraz typografią. Koszulki kosztują 60 zł – 40 zł z ich sprzedaży idzie na wybraną przez was firmę, a 20 zł to koszt wydruku w pracowni BLOT. Lista lokali dostępna jest na Instagramie akcji (www.instagram.com/stayhome.ldz), a znalazły się na niej m.in.: Niebostan, Pop’n’art, Klub DOM, Spaleni Słońcem, kwiaciarnia Rozkwit, PizzaNova, Drukarnia oraz Owoce i Warzywa. Ci ostatni, znani wszystkim miłośnikom dobrej małej czarnej, mają dla was także coś zupełnie nowego. Oprócz kawy w ziarnach, kawy na wynos oraz śniadań, OiW sprzedają… plakaty. Na stronie uniwersytetkawy.pl/sklep znajdziecie aż 28 wzorów – każdy z nich zaprojektowany przez innego łódzkiego grafika, rysujących pod dowództwem Marcina z firmy Ortografika. Plakaty kosztują 90 zł, a cały dochód z ich sprzedaży wspiera Owoce i Warzywa.

Jeśli czas na kwarantannie chcecie przeznaczyć na coś produktywnego, mamy dobre wiadomości! Jakub Wilczek, fotograf kulinarny, produktowy i reportażowy, na swoim kanale na Facebooku udostępnia filmy o fotografowaniu jedzenia. Dzięki nim poznacie tajniki pracy przy sesjach kulinarnych, a także poznacie przydatne wskazówki. Profil Jakuba znajdziecie tutaj! My na koniec zachęcamy was za to do dołączenia do grupy LDZ Foodies, w której znajdziecie info z pierwszej ręki o aktualnych promocjach, inicjatywach i nowych działaniach – prosto od restauracji.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...