FaBuła

Od niedawna mamy w Łodzi fajną alternatywę dla burgerów. Ta sama bułka, ale zamiast wołowiny – kurczak, poliki lub szarpana wieprzowina. Poznajcie FaBułę.

FaBuła mieści się w niewielkim lokalu przy Sienkiewicza 15. Najbliższe sąsiedztwo to Pasta Go! i Łodziarnia Lody na okrągło, nieco dalsze – woonerf Traugutta i dworzec Fabryczna. Ten ostatni został nawet uhonorowany w nazwie lokalu. FaBuła, czyli fabryczna buła, to zarówno nawiązanie do dworca, jak i łódzkiej tradycji przemysłowej, ale zapewniam was, że zjecie tu znacznie lepiej, niż jadali robotnicy z dymiących fabryk.

FaBuła

Tytułowa buła imponuje rozmiarami, ale smak dorównuje gabarytom kanapki. Pieczywo przygotowała jedna ze znanych łódzkich piekarni (pieką tam też bułki do lokalnych burgerowi) – jest delikatne i chrupiące. Dalej wybieramy mięso. W menu przynajmniej trzy rodzaje (szarpana wieprzowina, kurczak i poliki), a okazyjnie będą pojawiały się również żeberka czy kaczka. Zanim wieprzowina trafi do naszej kanapki, jest kilka dni marynowana, a następnie długo gotowana z warzywami w niskiej temperaturze. Po tym procesie wręcz rozpływa się w ustach, ale i kurczak jest wart grzechu. Z zasady omijam go szerokim łukiem, bo to kulinarna nuda i suchoty, ale tym razem byłam pozytywnie zaskoczona. Przygotowane w specjalnej zalewie mięso smażone jest tuż przed samym podaniem. Czas oczekiwania nieco dłuższy, ale dzięki temu kawałki mięsa są naprawdę soczyste. Polików jeszcze nie próbowałam, ale na pewno na nie wrócę.

FaBuła

Gdy rodzaj mięsa już wybrany, czas na dodatki i sosy. Do wyboru jest pięć opcji. Najprostsza kanapka to ogórek małosolny, sałata, pomidor i cebula, cena 9 zł. Jeżeli dołożymy cheddar, cena wzrośnie o 2 zł, za 14 zł zjemy kanapkę z czerwoną kapustą i prażonym sezamem. Kolejna propozycja to mango z chilli i kolendrą (14 zł), zaś najdroższą kompozycją jest camembert z orzeszkami ziemnymi i borówkami (19 zł). Kusząco brzmią też sosy: własnej produkcji pomidorowy z karmelizowanym boczkiem, jogurtowo-majonezowy z limonką i kolendrą oraz słodko-kwaśny i BBQ.

W okresie wakacji FaBuła otwarta jest od poniedziałku do piątku w godzinach 11.00-19.00. Godziny pracy ulegną zmianie we wrześniu, a później w momencie uruchomienia dworca (to samo dotyczy też menu). W planach są między innymi śniadania i dania, które będzie można zabrać ze sobą w podróż, ale zanim to nastąpi, na perony Łodzi Fabrycznej muszą wjechać pierwsze pociągi.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...