fbpx

Farina Bianco – nowa restauracja w dawnym Juventusie

Okolice skrzyżowania Alei Piłsudskiego i ulicy Sienkiewicza wzbogaciły się o kolejną restaurację. Obok Szyb i Luster otwarto właśnie nowy lokal – Farina Bianco.

Przestronny, dwupoziomowy lokal w budynku dawnego domu handlowego Juventus od ponad tygodnia zajmuje nowa restauracja – Farina Bianco. Jak zapowiadają właściciele, jest to lokal, który ma dać początek kilku kolejnym. W planach są już następne restauracje o podobnym charakterze, ale z inną ofertą kulinarną. Dzisiaj jednak skupmy się na Farinie.

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

Restauracja swoją nazwę wzięła od włoskiej mąki, która jest podstawą wielu dań z menu restauracji. Jak nietrudno się domyślić króluje tu zatem kuchnia włoska. Mamy pizzę wypiekaną w piecu opalanym drewnem, na cienkim cieście z oryginalnymi włoskimi dodatkami i oliwami. Z tytułowej mąki wyrabiane są też na miejscu makarony, które dostępne są w 10 rodzajach i cenach od 17,90 zł do 31,90 zł.

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

Jednak dania kuchni słonecznej Italii to nie wszystko, co oferuje nowy lokal. Oprócz nich zjecie tu między innymi śniadania z całego świata. Restauracja czynna jest od 8.30, więc jeszcze przed pracą zdążycie wpaść na polską jajecznicę, niemieckie kiełbaski, angielskie jajka z bekonem czy francuskie croissanty (wszystkie w cenie 10,90 zł za zestaw).

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

W karcie nie zabrakło oczywiście przystawek, zup i sałatek, ale warto zwrócić uwagę na dział z ręcznie lepionymi pierogami i ziemniakami z pieca. Wśród tych pierwszych znalazły się propozycje gotowane (z wołowiną, wieprzowiną i wegetariańskie) i pieczone (z kurczakiem lub szarpaną wołowiną) w cenach od 15,90 zł do 18,90 zł. Ziemniaki z pieca podawane są z farszem w trzech rodzajach, wśród których coś dla siebie znajdą miłośnicy klasycznych i mniej oczywistych połączeń smaków.

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

Dania główne to przede wszystkim mięsa. Zjecie tu steki, kurczaka sous vide, bekon z kością czy filet z kaczki. Na mniejszy głód możecie wybrać jednego z trzech burgerów. Obok klasycznej propozycji (w cenie 18,90 zł), w menu znalazł się też burger z bekonem, marynowanym chili i jajkiem sadzonym (18,90 zł) oraz propozycja z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli (17,90 zł).

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

W stylowo urządzonych, designerskich wnętrzach restauracji znalazło się miejsce na winiarnię i bar z rozbudowaną ofertą koktajli i drinków. Wybór win jest spory – obok wina domu możecie wybierać spośród 9 win białych i 9 czerwonych, szampanów i win musujących, wśród których znalazło się popularne wśród Goci Fragolino o truskawkowym aromacie. Jest też dział z winami konesera, czyli mniej spotykanymi, wykwintnymi trunkami w cenach od 160 zł do 340 zł. Wszystkie dostarcza do restauracji Vinorama.

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

W ofercie baru znajdziecie zaś kilkadziesiąt napojów i alkoholi, wśród których na uwagę zasługują między innymi przyrządzane na miejscu, smakowe herbaty z owocami i przyprawami. Nie zabrakło domowych lemoniad, granit, herbat mrożonych, shake’ów i smoothie. Miłośnicy mocniejszych trunków docenią kartę drinków i koktajli. Obok nieśmiertelnych klasyków jest tu spory wybór drinków autorskich, a także koktajle serwowane w dzbankach.

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

Restaurację odwiedzać możecie od poniedziałku do czwartku w godzinach 8.30 – 22.00, w piątki Farina Bianco pracuje godzinę dłużej, w soboty czynna jest od 10.00 do 23.00, a w niedziele do 22.00.

Podobne posty

Zimowy grill, sycące gulasze, grzane wina i bombardino – od piątku do niedzieli wraz z lokalami przy ...
Bardzo kibicujemy miejscom, które wnoszą do łódzkiego gastro zupełnie nową jakość. Taka jest właśnie ...
W niedawno otwartym bistro liczy się prostota i lokalne, sprawdzone składniki. Co ważne, fajne ...