fbpx

Właśnie rozpoczął się Festiwal Azjatycki Jemy w Domu! Najbliższy tydzień wypełniony będzie smakami Azji. Tradycyjnie, oprócz dań inspirowanych kuchnią wschodu, mamy dla was szereg dodatkowych atrakcji.

Festiwal Azjatycki Jemy w Domu to kolejna odsłona naszego pandemicznego festiwalu kulinarnego. 26 lokali z Łodzi i okolic przygotowało dla was swoje popisowe dania kuchni azjatyckiej, dostępne zarówno na miejscu w lokalu, jak i z dostawą do domu lub odbiorem osobistym. Pełna lista dostępna jest tutaj, a teraz pora na kolejne ogłoszenia – w końcu naszego jemywłodziowego festiwalu nie mogłoby być bez dodatkowych atrakcji! Zobaczcie, co będzie się działo od 1 do 7 czerwca.

Na wstęp, informacje warsztatowe – i to nie byle jakie! W czwartek, 4 czerwca o 18:00 na żywo na profilu Book&Cook odbędą się warsztaty kulinarne, podczas których Agata z Jemy w Łodzi nauczy was, jak przygotować tajwańską zupę z wołowiną i makaronem. Jest to absolutny tajwański klasyk, popularny w kilku azjatyckich krajach, a do tego ulubiona zupa Agaty! W kuchni Book&Cook Agacie towarzyszył będzie Bartek Pagacz – twórca Fatamorgany, a obecnie również szef kuchni nowego Bistro Book&Cook. Wszystkie produkty do przygotowania zupy dostarczy partner festiwalu, firma Farutex. Szczegóły, w tym listę składników, znajdziecie tutaj.

W trakcie festiwalu dowiecie się również, jak przygotowywać dania kuchni indyjskiej. Tapinder Sharma, znany z restauracji Ganesh, zdradzi nam przepis na wegetariańskie danie mushroom curry z pieczarkami i nerkowcami – oczywiście z dodatkiem tradycyjnych przypraw Indii. Film opublikujemy na naszym Facebookowym profilu. Koniecznie zaglądajcie tam, by niczego nie przegapić!

Po wyprawie do Indii, przyjdzie pora na Wietnam. Wybierzemy się na wietnamską kolację do Lilly Tran z restauracji Ha Long i opowiemy wam o kulinarnej kulturze jej kraju. Obszerną relację opublikujemy na naszej stronie internetowej oraz w social media, a wy dowiecie się z niej, jak ważne w Wietnamie jest dzielenie stołu i jakie tradycjach związane z jedzeniem królują w tym kraju. Będzie pysznie!

Szykujemy także coś dla kawoszy. Umamitu by Papuvege, znane z kuchni azjatyckiej w roślinnym wydaniu, przygotuje dla was pokaz parzenia kawy po wietnamsku. Ten napój to absolutny bestseller w lokalu, a teraz wy będziecie mieli okazję zobaczyć, jak przyrządzić go w domu! Film oraz zdjęcia opublikujemy na jemywlodzi.pl oraz w naszych profilach w social media – i będzie to punkt obowiązkowy dla wszystkich, którzy na własnej kanapie poczuć się jak na kulinarnej eskapadzie.

Kultura wschodu obecna będzie również w pokazie makijażowym. Wspólnie z Gosią Jakubowską z J Makeup Studio, łódzką artystką o niezwykłym talencie, zaprezentujemy jak zrobić makijaż w stylu japońskiej gejszy. Chociaż na co dzień projekty Gosi są bardziej awangardowe, ten makeup z powodzeniem wykonać samemu w domu. Tej transformacji nie możecie przegapić! Film już wkrótce dostępny będzie na Facebooku.

makijaż wykonany przez Gosię Jakubowską

Przez cały czas trwania festiwalu możecie wziąć udział w konkursie fotograficznym, który organizujemy z serwisem Glodny.pl. Wystarczy, że zrobicie zdjęcie festiwalowego dania, wrzucicie je publicznie na Facebooka lub Instagram i oznaczycie profile Jemy w Łodzi i Glodny.pl. Do zdobycia są vouchery na zamówienia jedzenia przez Glodny.pl – nagrodzimy najciekawsze i najbardziej oryginalne fotografie! Konkurs trwa do 07.06., a wyniki konkursu ogłoszone zostaną nie później niż 15.06.2020 r. do godziny 20:00. Regulamin dostępny jest tutaj.

Którego wydarzenia nie możecie się już doczekać? Dajcie znać, jak podobają Wam się tegoroczne atrakcje!

Podobne posty

fot. pixabay.com Autentyczne, tradycyjne, oryginalne – słowa wytrychy, którymi lubią promować się ...
Chcecie wiedzieć czym są tytułowe ryżowe buły oraz jak smakuje dosa? Zajrzyjcie z nami do nowo ...
Bao z szarpaną wieprzowiną, krem karmelowy, miruna w migdałach, pâté z wątróbek – przyznacie, że nie ...