Początek wiosny od lat kojarzy nam się z jednym – czekoladowym deserem z filiżanką świetnej kawy! A wszystko to przez Festiwal Czekolady i Kawy, który już piąty raz zorganizujemy w Łodzi na przełomie marca i kwietnia. Łodzian zaprosimy łodzian na słodką ucztę, a na razie zapraszamy restauracje i kawiarnie do udziału w wydarzeniu!

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Miriam
Festiwal Czekolady i Kawy 2019 – deser Miriam

Przed nami kolejna edycja najsłodszego łódzkiego festiwalu kulinarnego. Okazją do jego organizacji jest, jak co roku, przypadający na 12 kwietnia Międzynarodowy Dzień Czekolady. Festiwal Czekolady i Kawy organizujemy we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń, a jego poprzednie edycje cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony gości. Również w tym roku impreza będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować swoje popisowe desery i zaproponować do nich dopasowaną kawę.

Festiwal Czekolady i Kawy 2019 - deser Cocoart's
Festiwal Czekolady i Kawy 2019 – deser Cocoart’s

W tym roku czekoladowa rozpusta potrwa 10 dni, od 27 marca do 5 kwietnia, a my już dziś zaczynamy przyjmować zgłoszenia lokali do udziału w wydarzeniu. Tym razem odbędzie się ono pod hasłem „Pamiątka z podróży”, a zadaniem restauracji, kawiarni i cukierni, które dołączą do Festiwalu będzie przygotowanie popisowego, czekoladowego deseru zgodnego z motywem oraz odpowiednio dopasowanej kawy. Gościom desery będą oferowane zarówno samodzielnie jak i w zestawie z kawą.

Festiwal Czekolady i Kawy 2019 - deser Owoce i Warzywa
Festiwal Czekolady i Kawy 2019 – deser Owoce i Warzywa

Co zrobić, aby wziąć udział w Festiwalu Czekolady i Kawy? Wystarczy do 10 marca przesłać do nas na adres daria@jemywlodzi.pl zgłoszenie zawierające:

  • Nazwę deseru i jego dokładny opis oraz opis kawy
  • Zdjęcie zestawu deser + kawa (poziome)
  • Cenę deseru w opcji z kawą oraz bez kawy
  • Odpowiednie oznaczenie, czy obecne są: gluten, laktoza, cukier i orzechy

Szczegółowy regulamin Festiwalu Czekolady i Kawy znajdziecie TUTAJ.

Festiwal Czekolady i Kawy 2019 - deser Gęsi Puch
Festiwal Czekolady i Kawy 2019 – deser Gęsi Puch

Deser musi być przygotowany specjalnie na Festiwal i razem z kawą być dostępny dla gości przez cały czas trwania wydarzenia. Liczymy na ciekawe i kreatywne wkomponowanie motywu przewodniego oraz wykorzystanie czekolady w deserach – w końcu to ona jest bohaterką festiwalu. Nie zapominajcie, że kawa powinna dobrze uzupełniać cukierniczą propozycję. W końcu kawa i słodkości to połączenie idealne!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...