fbpx

Po dwóch latach pandemicznej przerwy wracamy z wydarzeniem, od którego zaczęła się nasza festiwalowa kariera. Będą desery, czekoladowe i kawowe warsztaty, a także akcja pomocy dla uchodźców.

Zaczynamy nabór!

Prowadzicie kawiarnię lub restaurację i chcielibyście wziąć udział w najsłodszym wydarzeniu w mieście? Właśnie zaczynamy nabór – na zgłoszenia czekamy do 21 marca.

Festiwal Czekolady i Kawy odbędzie się w dniach 1-15 kwietnia. Organizujemy go wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń, producentem belgijskiej czekolady firmą Callebaut  i Akademią Czekolady. Pierwszej instytucji nikomu nie trzeba przedstawiać, ogarniają w mieście przeróżne koncerty, festiwale i imprezy kulturalne. Nie każdy wie, że Callebaut ma fabrykę na naszym Nowym Józefowie, tam produkowane są nie tylko jakościowe czekolady, ale również różnego rodzaju deserowe dodatki. Byli z nami podczas pierwszych Festiwali Czekolady, bardzo się cieszymy, iż znów będziemy działać razem. 

Festiwal pod znakiem pomocy

Długo zastanawiałyśmy się, czy w obecnej sytuacji organizować podobne wydarzenie. Nie ma tu dobre j odpowiedzi, nasze myśli są cały czas przy pogrążonej w wojnie Ukrainie. Uznałyśmy jednak, że odwołanie czekoladowe festiwalu niczego nie zmieni, a jego organizacja może zdziałać coś dobrego. Podjęłyśmy decyzję, iż rezygnujemy z opłaty od lokali za udział w festiwalu, w zamian prosimy o wpłaty na dowolną organizację zajmującą się pomocą Ukrainie.

Co w zgłoszeniu

Zasada imprezy jest prosta – zadaniem każdego z uczestników jest przygotowanie deseru z czekoladą oraz pasującego do niego napoju kawowego (równie dobrze może być to espresso, smakowe latte czy drink z zawartością kawy). Do poniedziałku 21 marca czekamy na zgłoszenia, które mają zawierać: nazwę deseru i kawy, ceny (deseru, kawy i zestawu), zdjęcia (najlepiej deseru z kawą, w pionie i poziomie) oraz potwierdzenie wpłaty na dowolną organizację pomocową i wartości minimum 150 zł.

Warsztaty z czekolady i kawy

W kwietniu będzie duuużo czekolady, ale jak zawsze planujemy też wydarzenia specjalne. Wraz z marką Callebaut zorganizujemy konkurs dla łódzkich restauratorów, w którym będzie można wygrać szkolenie a Akademii Czekolady. Będą warsztaty czekoladowe i kawowe, przygotujemy nawet specjalną mieszkankę kawy sygnowaną grafiką festiwalu. Więcej na razie nie zdradzimy.       

Podobne posty

Niedawno zapowiadałyśmy ich premierę. Śniadania w Zielonej już są i to bardzo dobre. Wiemy, bo ...
Właśnie odpalili food trucka z ramenami i załadowanymi frytami, za chwilę ruszają z ramenowymi ...
Jak bardzo różnią się między sobą klasyczne hummusy z ośmiu łódzkich restauracji? Który okazał się ...