fbpx

Po dwóch latach pandemicznej przerwy wracamy z wydarzeniem, od którego zaczęła się nasza festiwalowa kariera. Będą desery, czekoladowe i kawowe warsztaty, a także akcja pomocy dla uchodźców.

Zaczynamy nabór!

Prowadzicie kawiarnię lub restaurację i chcielibyście wziąć udział w najsłodszym wydarzeniu w mieście? Właśnie zaczynamy nabór – na zgłoszenia czekamy do 21 marca.

Festiwal Czekolady i Kawy odbędzie się w dniach 1-15 kwietnia. Organizujemy go wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń, producentem belgijskiej czekolady firmą Callebaut  i Akademią Czekolady. Pierwszej instytucji nikomu nie trzeba przedstawiać, ogarniają w mieście przeróżne koncerty, festiwale i imprezy kulturalne. Nie każdy wie, że Callebaut ma fabrykę na naszym Nowym Józefowie, tam produkowane są nie tylko jakościowe czekolady, ale również różnego rodzaju deserowe dodatki. Byli z nami podczas pierwszych Festiwali Czekolady, bardzo się cieszymy, iż znów będziemy działać razem. 

Festiwal pod znakiem pomocy

Długo zastanawiałyśmy się, czy w obecnej sytuacji organizować podobne wydarzenie. Nie ma tu dobre j odpowiedzi, nasze myśli są cały czas przy pogrążonej w wojnie Ukrainie. Uznałyśmy jednak, że odwołanie czekoladowe festiwalu niczego nie zmieni, a jego organizacja może zdziałać coś dobrego. Podjęłyśmy decyzję, iż rezygnujemy z opłaty od lokali za udział w festiwalu, w zamian prosimy o wpłaty na dowolną organizację zajmującą się pomocą Ukrainie.

Co w zgłoszeniu

Zasada imprezy jest prosta – zadaniem każdego z uczestników jest przygotowanie deseru z czekoladą oraz pasującego do niego napoju kawowego (równie dobrze może być to espresso, smakowe latte czy drink z zawartością kawy). Do poniedziałku 21 marca czekamy na zgłoszenia, które mają zawierać: nazwę deseru i kawy, ceny (deseru, kawy i zestawu), zdjęcia (najlepiej deseru z kawą, w pionie i poziomie) oraz potwierdzenie wpłaty na dowolną organizację pomocową i wartości minimum 150 zł.

Warsztaty z czekolady i kawy

W kwietniu będzie duuużo czekolady, ale jak zawsze planujemy też wydarzenia specjalne. Wraz z marką Callebaut zorganizujemy konkurs dla łódzkich restauratorów, w którym będzie można wygrać szkolenie a Akademii Czekolady. Będą warsztaty czekoladowe i kawowe, przygotujemy nawet specjalną mieszkankę kawy sygnowaną grafiką festiwalu. Więcej na razie nie zdradzimy.       

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...