Festiwal Dobrego Smaku 2014

Już tylko kilka dni dzieli nas od festiwalowego szaleństwa. Pamiętajcie, że FDS to nie tylko kulinarny konkurs, ale również liczne warsztaty.

Macie już listę lokali, które chcielibyście odwiedzić? U nas wciąż trwają dyskusje – cóż, ani czas, ani żołądek nie pozwolą na wizytę w przeszło 40 miejscach (tu znajdziecie listę festiwalowych restauracji i kawiarni). Nie zdradzimy, za kogo najmocniej trzymamy kciuki, ale stawiamy na miejsca, które po pierwsze wzięły sobie do serca motyw przewodni tegorocznej edycji, a po drugie – wykażą zaangażowanie nie tylko w sferze kulinarnej, ale również w temacie ciekawego przygotowania lokalu i profesjonalnie podejdą do obsługi festiwalowych gości.

Festiwal Dobrego Smaku

W czwartek, w samo południe, lokale zaprezentują dania „zapomniane – na nowo odkryte”. Będą ogony wołowe, żołędzie, dziczyzna i mnóstwo ciekawych słodyczy. Jak zwykle będą też imprezy towarzyszące. Pierwszego dnia o godz. 19.00 inauguracja w Teatrze Nowym (wstęp wolny), a na niej niezwykła kulinarno-literacka podróż z Piotrem Bikontem i Andrzejem Chętką.

Weekend będzie stał pod znakiem warsztatów. Zależnie od upodobań możecie wybrać Szkołę Dobrego Smaku lub Warsztaty Fotografii Kulinarnej (spotkania odbywają się w hotelu Double Tree by Hilton). Znamienitymi przewodnikami w Szkole Dobrego Smaku będą: Ewa Olejniczak (była szefowa kuchni hoteli Sheraton czy Intercontinental Warszawa), Piotr Chylarecki (wykładowca w Akademii Czekolady Callebaut), znany z programu Top Chef Paweł Kibart oraz Marek Flisiński (szef kuchni hotelu Water & Wine). Do wyboru dwie grupy (sobota lub niedziela, 10.00-15.00), koszt uczestnictwa w jednej z nich: 244 zł od osoby.

Festiwal Dobrego Smaku

Jeśli lepiej niż w kuchni czujecie się za obiektywem aparatu rezerwujcie miejsca na warsztatach prowadzonych przez Bruna Fidrycha, jednego z najlepszych fotografów kulinarnych w kraju (ośmiogodzinne warsztaty kosztują 299 zł). Na tym nie kończą się jednak atrakcje Festiwalu. W sobotę o 12.00 możecie wziąć udział w grze miejskiej, zaś o 19.00 zobaczyć prezentację prac pierwszego roku studiów podyplomowych Projektowanie Kulinariów na ASP. Niedziela będzie zaś stała pod znakiem atrakcji dla dzieci. Na zdrowe i kolorowe warsztaty zaprasza Jagoda Dąbrowska, autorka bloga www.lepszastronatalerza.pl.
Zwycięzców tegorocznego konkursu poznamy na gali w niedzielę o 20.00 – też tam będziemy, więc czekajcie na pierwsze wyniki.

Program:

Czwartek 12.00 – festiwalowe lokale rozpoczynają serwowanie konkursowych dań
Czwartek 19.00, Teatr Nowy – Inauguracja 11. edycji FDS (wstęp bezpłatny)
Sobota, niedziela 10.00-15.00 DoubleTree by Hilton – Szkoła Dobrego Smaku (wstęp: 244 zł)
Sobota, niedziela 9.00-17.00 DoubleTree by Hilton – Warsztaty Fotografii Kulinarnej (wstęp 299 zł)
Sobota 12.00 OFF Piotrkowska, Gra miejska
Sobota 19.00 OFF Piotrkowska, wernisaż Projektowanie Kulinariów (wstęp bezpłatny)
Niedziela 12.00-16.00 OFF Piotrkowska, Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci (wstęp bezpłatny)
Niedziela 20.00 – Gala zamknięcia Festiwalu – prezentacja zwycięzców

Zapisy na warsztaty pod adresem: agnieszka@festiwaldobregosmaku.eu

Festiwal Dobrego Smaku

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...