Festiwal Dobrego Smaku po raz 16. i w nowej odsłonie
W tym roku Festiwal Dobrego Smaku odbywa się w Łodzi po raz szesnasty, a do tego w zmienionej formule. Pierwsze wydarzenia towarzyszące już za nami, ale przed łodzianami najważniejsza część wydarzenia, czyli degustacje konkursowych dań głównych, deserów i koktajli alkoholowych.
To bez wątpienia najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w naszym mieście. Festiwal Dobrego Smaku ma już 16 lat i zdążył w tym czasie zbudować rozpoznawalną markę, która co roku przyciąga do restauracji tłumy gości. Zaczęło się od konkursu dla szefów kuchni, których dania oceniało jury, aby po kilku edycjach zamienić się w konkurs otwarty dla restauracji, w którym oprócz jury, dania oceniali także goście w głosowaniu smsowym. Mogli oni odwiedzać restauracje i próbować degustacyjnych porcji festiwalowych dań z ustalonej cenie. Lokale przygotowywały dania główne oraz desery i napoje, a od kilku edycji również koktajle alkoholowe.
Podobnie będzie w tym roku. Na festiwalowych gości czeka do spróbowania 25 konkursowych dań głównych, 15 deserów i napojów oraz 7 koktajli alkoholowych. Do tego dania poza konkursem przygotowanych przez restauracji spoza Łodzi. Tym razem jednak nie ma jednej ustalonej ceny – lokale mogły ustalać ją same w ramach określonych widełek: do 39 zł za danie główne i do 21 zł za deser z napojem oraz koktajl. To nie jedyna zmiana. W tym roku FDS potrwa też dłużej niż zwykle. Chociaż konkurs główny nadal trwa 5 dni – od środy 12 czerwca do niedzieli 16 czerwca, to cała impreza rozpoczęła się już z miniony piątek.
Zaczęło się od wydarzeń towarzyszących – hiszpańskiej fiesty na OFF Piotrkowska i paryskiego Montmartre na Księżym Młynie. Kolejny event odbędzie się jutro, 11 czerwca w restauracji Stare Kino by Antoine Lopez. Będzie to uroczysta kolacja Selavi / C’est la vie, w ramach której podane zostanie francuskie menu i odbędzie się koncert muzyki francuskiej.
Większość łodzian czeka jednak zapewne na główny festiwalowy konkurs. W tym roku restauracje i kawiarnie przygotują dania pod hasłem „Cztery kolory. Cztery smaki.”. To właśnie ono ma być inspiracją do przygotowania dań głównych, deserów z napojami i koktajli alkoholowych. Do odwiedzenia jest 39 restauracji, kawiarni i koktajl barów, które czekają z konkursowymi propozycjami. Goście mogą głosować na swoich faworytów, ale zwycięzców wybierze też specjalne jury. Poznamy ich podczas Gali Rozdania Nagród, która odbędzie się na zakończenie Festiwalu.