Festiwal Dobrego Smaku 2016 rusza za kilka dni
W najbliższy czwartek, 16 czerwca ruszy 13. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza dobrze znana łódzkim smakoszom potrwa do niedzieli i weźmie w niej udział ponad 50 lokali startujących do konkursu w trzech kategoriach.
Tegoroczna edycja Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się pod hasłem „Cztery Strony Świata, czyli kuchnie różnych narodów”. W imprezie wyjątkowo wezmą udział nie tylko restauracje i kawiarnie jak w latach poprzednich, ale także koktajl bary. Wszystkie lokale przygotują popisowe dania, desery i koktajle inspirowane kuchniami różnych narodów i kultur. Goście wydarzenia będą mogli wybrać się w kulinarną podróż po świecie.
Festiwal rozpocznie się w czwartek, 16 czerwca o godzinie 14.00 i potrwa do niedzieli, 19 czerwca do godziny 18.00. W tym czasie goście restauracji i kawiarni będą mogli próbować festiwalowych dań w cenie 13 zł oraz deserów podawanych z napojami w kawiarniach w cenie 9 zł.
W czwartek, piątek i sobotę, od godziny 18.00 do zamknięcia lokali będzie też można próbować konkursowych koktajli alkoholowych przygotowanych przez bary, puby i bistra. Jak co roku na najlepsze festiwalowe danie, deser i drinka będą głosować goście restauracji oraz jury.
Nowości w tym roku jest więcej. Po raz pierwszy użytkownicy smartfonów będą mogli głosować za pośrednictwem aplikacji Eventory. Znajdą w niej też informacje o konkursowych lokalach i daniach oraz mobilną wersję festiwalowej mapki. Dla zagranicznych turystów przygotowano też opisy dań w wersji angielskiej.
Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko jedzenie i drinki. Imprezie towarzyszy wiele ciekawych wydarzeń, spotkań i warsztatów. W czwartek o godzinie 17.00, w księgarni ArtTravel.pl przy Gdańskiej 145 odbędzie się spotkanie z podróżnikiem Robbem Maciągiem, który opowie o kulinarnych przygodach wegetarianina w Chinach.
Tego samego dnia o godzinie 19.00 w pubie Keja przy Kopernika 46 o nowych trendach w podróżach kulinarnych opowie Paweł Ciesielski z Biura Podróży Odyseja, a Witold Madaj z Galante poprowadzi spotkanie poświęcone piwom craftowym i łączeniu ich z jedzeniem. Drugiego dnia Festiwalu o godzinie 17.00 możecie wybrać się do księgarni ArtTravel.pl na spotkanie z podróżnikiem Krzysztofem Matysem, który opowie o gruzińskiej kuchni i słynnej gościnności. Wstęp na wszystkie spotkania jest bezpłatny.
W sobotę atrakcje czekają na najmłodszych. W studiu kulinarnym Book&Cook w OFF Piotrkowska odbędą się zajęcia Szkoły Dobrego Smaku dla dzieci. Warsztaty poprowadzą finalistki MasterChef Junior – 12-letnie utalentowane kucharki Natalia Paździor i Luiza Baaziz. Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 50 zł od osoby, a zapisać można się na nie wysyłając maila na adres: zuzanna@festiwaldobregosmaku.eu.
Impreza zakończy się w niedzielę. O godzinie 20.00 rozpocznie się gala wręczenia nagród i poznamy zwycięzców w trzech kategoriach wytypowanych przez gości i jury. Poniżej znajdziecie pełną listę festiwalowych lokali. Więcej informacji znajdziecie na stronie wydarzenia na Facebooku.
Restauracje:
Kawiarnie:
Lokale serwujące koktajle: