Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w Łodzi
Od minionego poniedziałku trwa w Łodzi Festiwal Dobrej Wołowiny QMP. W trzech festiwalowych restauracjach spróbować możecie przygotowanych specjalnie na tę okazję dań z mięsa najwyższej jakości.
Festiwal Dobrej Wołowiny to inicjatywa mająca na celu propagowanie wykorzystywania w kuchni dobrej jakości mięsa wołowego. Wołowina z certyfikatem QMP (Quality Meat Program) pozyskiwana jest z bydła ras mięsnych, dlatego idealnie sprawdza się w kuchni. To właśnie takie produkty firma MAKRO Cash and Carry dostarczy do festiwalowych restauracji, które przygotują z nich potrawy dla swoich gości. Od minionego poniedziałku do niedzieli 15 września możecie spróbować ich w trzech łódzkich restauracjach.
Choć receptury festiwalowych dań zostały opracowane przez szefa kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash and Carry, Grzegorza Kaszubskiego, to każdy z szefów kuchni restauracji biorących udział w wydarzeniu dodaje do nich coś od siebie. W Łodzi warto w tym tygodniu odwiedzić restauracje Affogato, Kolory Wina w hotelu NoBo i Street Art Deluxe w Manufakturze. W ostatniej chwili z Festiwalu wycofała się Drukarnia Skład Wina & Chleba.
Maciej Rosiński z restauracji Affogato zaserwuje wołowinę stir fry (zdjęcie powyżej), czyli smażoną szybko i w wysokiej temperaturze, antrykot wołowy oraz wołowego hamburgera. W restauracji Kolory Wina zjeść można zupę gulaszową, burgera wołowego z panierowanym camembertem i boczkiem, danie stir fry z wołowiną na ryżu, rostbef po angielsku, stek z antrykotu z belgijskimi frytkami, a nawet oryginalne żeberka wołowe w sosie barbecue. Karol Gardiasz, szef kuchni restauracji Street Art Deluxe dla swoich gości przygotował zaś hamburger wołowy z frytkami, stek z rostbefu po angielsku oraz zupę węgierską z wołowiną.