Już w najbliższą niedzielę 20 łódzkich restauracji zaprosi łodzian na wyjątkowe śniadanie na Piotrkowskiej. Tego dnia odbędzie się Festiwal Śniadań, który jest wydarzeniem towarzyszącym obchodom 598. urodzin Łodzi. Poznajcie jego uczestników.

Festiwal Śniadań na Piotrkowskiej z okazji Urodzin Łodzi

W tę niedzielę śniadanie jemy na Piotrkowskiej! A przy okazji świętujemy urodziny Łodzi. Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń zapraszamy na Festiwal Śniadań na Piotrkowskiej. Aż 20 restauracji działających przy głównej ulicy miasta przygotowało popisowe śniadania w cenie 19 zł. Jest z czego wybierać i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie – bez względu na to, czy lubicie śniadania na słodko czy raczej wytrawne.

20 śniadań z całego świata

Wśród propozycji restauracji znalazły się omlety, croissanty, szakszuki, kanapki, chałki, naleśniki, racuchy, a nawet lody i kasza manna. Są śniadania japońskie, hiszpańskie, libańskie, gruzińskie, włoskie, amerykańskie i oczywiście polskie. Mamy propozycje mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Pierwsze lokale otworzą się dla Was już o 8.00 rano, a w niektórych festiwalowe śniadanie zjecie przez cały dzień.

Lista festiwalowych restauracji

Poniżej znajdziecie listę wszystkich restauracji biorących udział w wydarzeniu i ich festiwalowych propozycji. Zielonym listkiem oznaczyłyśmy propozycje wegetariańskie i wegańskie. W niedzielę widzimy się na Pietrynie!

Agrafka (Piotrkowska 90) 🌿

Pancake z batata – placuszki z batatów aromatyzowane pomarańczą, syrop czekoladowy, kawior jagodowy, truskawka, pomarańcza, konfitura truskawkowa
Dostępne w godzinach: 09:00 – 13:00

BOHO (Piotrkowska 83) 🌿

Wytrawna kasza manna w stylu azjatyckim, w skład której wchodzi: pełnoziarnista manna gotowana na aromatycznym wywarze warzywnym, pak choy, dymka, grzybki shjimeji, marchew stir fry, marynowane, imbirowe tofu oraz czarny sezam
Dostępne w godzinach: 09:00 – 12:00

Breadnia (Piotrkowska 86)

Aksamitna burrata w autorskim panko z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, melonem i z szynką parmeńską. Połączone sosem salsa verde, pastą z sycylijskich pomidorów, tapenadą z oliwek, oliwkami włoskimi, a wszystko to podane z włoskim chlebem z mąki 00 Caputto
Dostępne w godzinach: 09:00 – 13:00

Cafe Verte (Piotrkowska 113)

„Włoskie lato” – maślany croissant własnego wypieku z pastą z włoskich pomidorów San Marzano z szynką parmeńską, świeżą mozzarellą, suszonymi pomidorami, rukolą i oliwą cytrynowo-miętową, w zestawie kawa
Dostępne w godzinach: 10:00 – 18:00

Drukarnia (OFF Piotrkowska) 🌿

Omlet Festiwalowy – omlet, ricotta, rukola, oliwki czarne, kozi ser, papryka czerwona pieczona, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, natka pietruszki. Podawany z kawą, herbatą albo sokiem.
Dostępne w godzinach: 10:00 – 13:00

Hamra (Piotrkowska 89) 🌿

Śniadanie w Libanie – aromatyczna szakszuka z ciecierzycą, własnej produkcji ser labneh, libańskie pikle i warzywa
Dostępne w godzinach: 09:00 – 12:00

House of Sushi (Piotrkowska 89)

Japoński omlet tamagoyaki w tempurze, podawany z limonkowym serkiem i łososiem w cytrusowych piklach. Do tego kawa z pianką matcha.
Dostępne w godzinach 10:00 – 13:00

Imber (Piotrkowska 43)

Śniadanie Fabrykanta – grillowana chałka, pasta z kiełbasy baraniej i pieczonych pomidorów, sos ziołowy, jajko poche, granat, rzodkiewka
Dostępne w godzinach: 10:00 – 13:00

Komediowa (Piotrkowska 12)

Kanapka New York – bajgiel z marynowanym mostkiem wołowym, jajkiem sadzonym, serem cheddar, sosem tzatziki, pomidorem i rukolą
Dostępne w godzinach: 10.00 – 13.00

Krasnolód (Piotrkowska 31) 🌿

Żulik z porcją lodów pistacjowych, kremem mascarpone i owocami sezonowymi z koktajlem do wyboru:
– na bazie lodów prosecco z truskawkami i lemoniadą
– na bazie lodów owsianka z bananem z mlekiem
Dostępne w godzinach: 10:00 – 20:00

Las Palmas (OFF Piotrkowska)

Maślana chałka z dżemem z boczku, puszystą jajecznicą, malinowym pomidorem, pudrem z boczku i majonezem szczypiorkowym
Dostępne w godzinach: cały dzień

Lavash (Piotrkowska 82) 🌿

Chaczapuri azarskie z jajkami chizi-pizi
Dostępne w godzinach: 08:00 – 12:00

Las Tablas Tapas Bar (Piotrkowska 89)

Salmorejo – chłodnik na bazie pomidorów pochodzący z Andaluzji z dodatkiem jajka, szynki serrano i bagietki.
Dostępne w godzinach: 10:00 – 13:00

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska) 🌿

Puszyste racuchy z jabłkami i owocami sezonowymi
Dostępne w godzinach: 09:00 – 12:00

Lepione i Pieczone (Piotrkowska 89) 🌿

Szakszuka „sylwiah” w wersji wege lub mięsna – w zestawie z napojem
Dostępne w godzinach: 09:00 – 13:00

Placówka (Pomorska 4) 🌿

Pomidor zapiekany z serem i czosnkiem niedźwiedzim w towarzystwie jaj posadzonych w zieleniaku
Dostępne w godzinach 9:00 – 17:00

Pop’n’art (plac Wolności 6) 🌿

Hej Fuczki, my znamy Wasze sztuczki – łemkowskie Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty w wersji wegańskiej i bezglutenowej z dodatkiem aromatycznego sosu z kurek i orzeźwiającego tzatziki z ogórków gruntowych
Dostępne w godzinach: 10:00 – 15:00

The Chef (Piotrkowska 89) 🌿

Brioche z pastą z bobu i trawy cytrynowej, jajem poche, z boczkiem lub bez i truskaweczką, a do tego waniliowy cold brew
Dostępne w godzinach: 08.00 – 12.00

Woda Sodowa (Piotrkowska 190) 🌿

Bazyliowy naleśnik z truskawkami i mascarpone, karmelem z limoncello i owoców leśnych oraz bitą śmietaną bazyliową
Dostępne w godzinach: cały dzień

Żebra (Piotrkowska 82)

Chałka w jajku smażona na maśle z wątróbką drobiową i konfiturą z wiśni. W cenie śniadania kawa.
Dostępne w godzinach: 09:00 – 12:00

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...