Festiwal Win Klubu Wino
W najbliższą sobotę w Klubie Wino odbędzie się kolejny tego lata festiwal wina. Tym razem zaprezentowane zostaną trunki z własnego importu, czyli popisowe pozycje z oferty sklepu i wine baru. My zaś podpowiadamy, których z nich szczególnie warto spróbować.
Tegoroczne wakacje upływają w Klubie Wino pod znakiem festiwali. Zaczęło się Festiwalem Win Polskich, na drugi ogień poszły wina na lato, a w sobotę, 22 sierpnia, będzie tu można spróbować winnego creme de la creme z oferty wine baru. W ramach Festiwalu Win Klubu Wino zaprezentowanych zostanie blisko 40 win, które są wybierane i importowane od producentów bezpośrednio przez łódzki sklep. Warto poznać te trunki, bo charakteryzuje je najlepsza relacja jakości do ceny. Są one dostępne wyłącznie w Klubie Wino i we współpracujących z nim restauracjach.
Sobotnia impreza skupi się na trzech winiarskich krajach – Francji, Włoszech i Hiszpanii. Dlaczego akurat tych? Są one cały czas kluczowymi producentami wina na świecie i mogą poszczycić się największą ich różnorodnością – każdy rejon produkuje wina w zupełnie innym stylu. O wszystkich będziecie mieli okazję dowiedzieć się więcej już w sobotę na rozstawionych w podwórku przy Piotrkowskiej 217 stoiskach. Każde z nich prezentowało będzie wina z jednego kraju.
Formuła festiwalu jest taka, jak przy dwóch poprzednich imprezach i opiera się o otwartą degustację win na świeżym powietrzu. W cenie 20 zł (plus 10 zł kaucji zwrotnej za kieliszek) każdy gość Festiwalu otrzyma swój kieliszek i kartkę z listą prezentowanych win. Tak przygotowani uczestnicy degustacji będą mogli krążyć pomiędzy stoiskami i delektować się gronowymi trunkami, a przy okazji dowiedzieć się o nich więcej. Impreza potrwa od 13.00 do 17.00 z zastrzeżeniem, że ilość win do degustacji jest ograniczona i w przypadku dużego zainteresowania niektóre z nich mogą skończyć się wcześniej. Klub Wino otwarty będzie tego dnia do wieczora, a wszystkie prezentowane podczas Festiwalu wina będzie można kupić w bardzo promocyjnych cenach, dlatego warto tu wpaść nawet po zakończeniu degustacji.
A których win szczególnie warto spróbować? Jako patronki medialne Festiwalu i stałe bywalczynie Klubu Wino, wsparte wiedzą jego właściciela – Michała Rutkowskiego gorąco polecamy:
Meyer-Fonne Gewurztraminer, Alzacja, Francja – klasyczne białe wino z Alzacji, lekko słodkie z aromatami owocu liczi i róży
Biagi Montepulciano d’Abruzzo RETRO, Abruzja, Włochy – czerwone wino ze szczepu Montepulciano starzone kilka miesięcy w beczkach dębowych
Secret Rouge, Langwedocja, Francja – kupaż szczepów Marselan (to krzyżówka cabernet sauvignon i grenache) i Syrah
Maccari Prosecco, Wenecja Euganejska, Włochy – wino musujące, którego będzie można spróbować w dwóch wersjach: wytrawnej Brut i trochę mniej wytrawnej Extra Dry
Ijalba Murice Crianza, Rioja, Hiszpania – wino Tempranillo, które spędza 12 miesięcy w beczkach dębowych, a następnie leżakuje kolejne 12 miesięcy w butelkach
Pełna lista prezentowanych podczas Festiwalu producentów win:
Maccari Spumanti – Wenecja Euganejska, Włochy
Casa alle Vacche – Toskania, Włochy
Azienda Agricola Biagi – Abruzja, Włochy
Vina Ijalba – Rioja, Hiszpania
GarciaRevalo – Rueda, Hiszpania
Bodega Picos – Aragonia, Hiszpania
Domaine de la Janasse – dolina Rodanu, Francja
Meyer-Fonne – Alzacja, Francja
Alma Cersius – Langwedocja, Francja
Domaine Boucabeille – Roussillon, Francja
Domaine des Schistes – Roussillon, Francja
C&D Deneufbourg – Roussillon, Francja