Festiwalu Dobrego Smaku – znamy zwycięzców
Wczoraj zakończyła się 14. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Znamy już zwycięzców wyłonionych przez uczestników i festiwalowe jury i wiemy kto przygotował najciekawsze dania, desery i koktajle.
Festiwal Dobrego Smaku odbył się w Łodzi już po raz czternasty. Impreza jak zwykle przyciągnęła kilkadziesiąt restauracji, kawiarni i barów oraz tłumy odwiedzających, na których czekały festiwalowe dania główne, desery i koktajle alkoholowe inspirowane smakami śródziemnomorskimi. Restauracje odwiedzali też jurorzy, którzy obok gości wybierali zwycięzców FDS. Pora ich poznać.
Zaczynamy decyzją jury, które za najlepsze danie festiwalu uznało propozycję restauracji Cesky Film. Szef kuchni lokalu przygotował „Zamieszanie w Libanie”, czyli wołowinę po arabsku duszoną w pomidorach z dodatkiem bakłażana, papryki i ziół, falafele z ciecierzycy i zielonego groszku, a do tego tabbouleh z bobem, komosą, miodem gryczanym i świeżymi ziołami oraz pikantna kiszona rzodkiewka. Na drugim miejscu uplasowały się MOTYWY, a na trzecim weterani FDS – House of Sushi.
Goście byli trochę innego zdania i za najlepszą restaurację uznali Filharmonię Smaku, która przygotowała „Rybę na Łodzi”, czyli smażony filet z dorady podany na krewetkach i pieczonych ziemniakach z cukinią, sałatką ze świeżych ziół liściastych z lekkim winegretem, sticksami ziemniaczanymi, ketchupem z pieczonej papryki i pomidorów, sosem curry, oliwą bazyliowo-pietruszkową i kruszonką z suszonych czarnych oliwek. Głosami publiczności drugie miejsce zajęło House of Sushi, a trzecie MOTYWY.
Pora na desery. Zdaniem jury najlepsze słodkości przygotowała kawiarnia Awangarda w ms2 Muzeum Sztuki. Można tu było zjeść waniliowy pudding podany na lekko wytrawnym sorbecie z owoców lasu, otoczony karmelizowanymi orzechami oraz cytrynowym pate de fruit z prosecco, świeżymi malinami i biszkoptowym mchem. Do deseru podawano lemoniadę z ciemnych owoców i tymianku. Drugie miejsce zajęło bistro Zjadliwości, a trzecie kawiarnia Przędza.
W głosowaniu publiczności pierwsze miejsce, podobnie jak w zeszłym roku, zajęła Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie, która przygotowała 3 lodowe tapasy: biszkopt z pomarańczowym sorbetem i czekoladą, lody o smaku pistacji z dodatkiem oliwy z oliwek na migdałowo-daktylowym cantuccini oraz sorbet melonowy zestawiony z dojrzewającą szynką serrano, podany na chlebku inspirowanym saj. Do tego lemoniada pomarańczowo-cytrynową ze świeżymi ziołami. Na drugim miejscu uplasowała się Pijalnia Czekolady E.Wedel, a na trzecim Awangarda.
W tym roku w konkursie już po raz drugi pojawiła się też kategoria „Koktajl alkoholowy”. Jury za najciekawszy uznało propozycję Fabryki Krawatów pod nazwą Fenicja, czyli ouzo z granatem, bazylią i Żołądkową Gorzką. Drugie miejsce zajął pub Bistro, a trzecie Pop 'n’ art z Placu Wolności. Bistro okazało się natomiast faworytem publiczności. Lokal przygotował koktajl pod nazwą „Ogórkowa bryza”, czyli Aperol, likier Grand Marnier, świeży ogórek, gin, ubite białko i syrop poziomkowy. Drugie miejsce w głosowaniu gości zajęła Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie, a trzecie 6 dzielnica.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym. Do zobaczenia za rok!