Filharmonia Smaku na podium prestiżowego konkursu
W minioną sobotę w pabianickim hotelu Fabryka Wełny odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny na najlepsze danie z gęsiny. Na podium, obok zwycięzcy stanęła ekipa łódzkiej restauracji Filharmonia Smaku.
„Gęsina nie tylko na Św. Marcina” – pod tym hasłem odbyła się w weekend już druga edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego organizowanego przez zespół hotelu Fabryka Wełny i szefa kuchni działających w nim restauracji Wzorcownia i Przędzalnia – Wiesława Bobera. To prestiżowe wydarzenie ściągnęło do Pabianic kilkunastu szefów kuchni z całego kraju, którzy stanęli do rywalizacji w konkursie na najlepsze danie z gęsiny.
Ideą konkursu jest promowanie mięsa, z którego produkcji słyniemy, ale które nadal nie jest w Polsce zbyt popularne. Gęsinę jadamy najczęściej na Świętego Marcina, kiedy pojawia się w restauracjach w całym kraju. Znany szef kuchni Wiesław Bober postanowił dołożyć swoją cegiełkę do popularyzacji gęsiny i stąd pomysł na festiwal.
Szefowie kuchni z całej Polski mieli za zadanie przygotować popisową potrawę, a oceniało je jury złożone z tuzów krajowej gastronomii. Zasiedli w nim między innymi Robert Sowa, Kurt Scheller, Tomasz Purol, C-Michel Labarre czy Teo Vafidis. Zwycięzcami zostali Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Restauracja Warszawska w Sosnowcu, a drugie miejsce zajęła ekipa restauracji The Piano w Bytomiu (Mariusz Roch i Łukasz Grabowski).
Nas jednak szczególną dumą napawa sukces Kamila Skroka i Jakuba Włodarczyka z Filharmonii Smaku, którzy uplasowali się na trzecim miejscu. Ekipa łódzkiej restauracji przygotowała pierś z gęsi z musem z marchwi z anyżem, konfiturą z czerwonej cebuli z nutą wiśniówki, piklowaną cebulką, kaszanką w panko, espumą wiśniową, sosem demi glace i pudrem z czarnuszki. Prawda, że brzmi pysznie?
Możemy się również przy tej okazji pochwalić, że zarówno organizator festiwalu i konkursu Wiesław Bober szefujący restauracjom w hotelu Fabryka Wełny jak i Kamil Skrok z Filharmonii Smaku są autorami przepisów do naszej nowej książki poświęconej łódzkiej kuchni regionalnej, która wydana zostanie już jesienią. Oprócz nich do współpracy zaprosiłyśmy jeszcze pięć świetnych restauracji z całego województwa, ale więcej szczegółów na razie nie ujawnimy. Sobotni konkurs pokazuje jednak, że warto czekać na to wydawnictwo.
Jeśli zaś chcielibyście przekonać się, jak świetnie gotuje Kamil i jego ekipa, możecie wybrać się w najbliższy piątek na autorską kolację degustacyjną organizowaną w Filharmonii Smaku. Uczta złożona będzie z pięciu dań, a każde przygotuje inny kucharz z zespołu. W menu między innymi: turbot z pomidorem i chrzanem, śledź w połączeniu z fenkułem, poziomką i żulikiem czy zupa, w której połączą się smaki łososia, arbuza, maślanki, oliwek i ogórecznika. Koszt udziału wynosi 139 zł od osoby, a rezerwacji miejsc dokonywać można pod numerem 530 859 000. Polecamy!
Autorem zdjęć w tekście jest Kuba Cyka.