Filharmonia Smaku – restauracja, w której wszystko gra

Z dala od ścisłego centrum miasta, przy ulicy Pabianickiej działa jedna z najciekawszych łódzkich restauracji. Triumfator tegorocznych Łódzkich Nagród Kulinarnych, zdobywca licznych nagród, ale przede wszystkim lokal ze wspaniałą kuchnią, zgranym zespołem, świetną obsługą i naprawdę przemiłą atmosferą. Taka właśnie jest Filharmonia Smaku.

Restauracja została otwarta w czerwcu 2016 roku w dosyć nietypowym, jak na taki lokal miejscu. Pabianicka 132 to adres, który dla wielu mieszkańców Łodzi brzmi jak koniec świata. W takich lokalizacjach działają zazwyczaj bary z obiadami domowymi albo osiedlowe pizzerie, a Filharmonia Smaku od początku oferowała kuchnię zdecydowanie wykwintną. Choć inwestycja brzmiała ryzykownie, to twórcy tego miejsca wiedzieli co robią. Stworzyli lokal z menu, które prezentuje wyśmienitą, ambitną kuchnię w przystępnym, nieprzekombinowanym i przede wszystkim pysznym wydaniu. Dania pozornie zwykłe i proste zamieniają się tutaj w wykwintną ucztę, a smaki, które znamy i lubimy nabierają zupełnie nowego wymiaru. Bez fajerwerków i wodotrysków – świetne jedzenie w wyjątkowym wydaniu.

Filharmonia Smaku fot. Kuba Cyka

To wielka zasługa szefa kuchni Kamila Skroka, który nie tylko jest niezwykle utalentowanym kucharzem, ale też przemiłym człowiekiem, któremu udało się zbudować w Filharmonii wyjątkowo zgrany zespół. Pracują ze sobą od początku w praktycznie niezmienionym składzie i na każdym kroku podkreślają, że sukces restauracji to wspólny wysiłek. A mają się czym pochwalić. Choć lokal działa zaledwie od półtora roku, to już udało jej się narobić zamieszania na łódzkim rynku gastronomicznym. Restauracja wygrała nasz plebiscyt na najlepszą restaurację otwartą w 2016, Kamil Skrok zajął pierwsze miejsce w konkursie Smaki Dziczyzny, a wspólnie z Jakubem Włodarczykiem zajął trzecie miejsce w konkursie Gęsina nie tylko na Św. Marcina, Filharmonia zwyciężyła też w głosowaniu publiczności podczas zeszłorocznego Festiwalu Dobrego Smaku.

Zespół Filharmonii Smaku

Ukoronowaniem tak udanego roku był triumf restauracji podczas rozdania Łódzkich Nagród Kulinarnych 2017, podczas którego Filharmonia Smaku wybrana została Najlepszą Restauracją Roku zarówno w głosowaniu jury jak i publiczności, a Kamil Skrok zdobył tytuł Najlepszego Szefa Kuchni. Wisienką na torcie jest czapa przyznana im w tym roku przez Żółty Przewodnik Kulinarny Gault&Millau.

Kolacja degustacyjna Filharmonii Smaku i Czterech Ścian

Kulinarny sukces Filharmonii Smaku to niewątpliwie zasługa świetnego wyczucia potrzeb i oczekiwań gości. Z jednej strony możecie tu spróbować dań naprawdę wykwintnych i wyszukanych. Tak było na przykład podczas ostatniej kolacji degustacyjnej, podczas której Kamil Skrok i jego zespół połączyli siły z ekipą restauracji Cztery Ściany. W kuchni wszystko pięknie grało, a na talerzach gości lądowały finezyjne dania, które zachwycały smakiem, sposobem podania i wyszukanym sposobem przygotowania. Rewelacyjna makrela z dodatkiem ogórka kiszonego, cebuli, jabłka, kopru i cytrynowego majonezu czy rozpływający się w ustach comber jagnięcy z boczkiem, dynią, gruszką i polentą to popisowe dania, które pokazują pełnie kulinarnych zdolności zespołu Filharmonii Smaku. Dorównywały im równie świetne propozycje przygotowane przez ekipę Czterech Ścian. Ta umiejętność zgranej współpracy – nie tylko w kuchni, ale również na talerzach była imponująca.

Kolacja degustacyjna Filharmonii Smaku i Czterech Ścian

Z drugiej jednak strony twórcy Filharmonii Smaku rozumieją, że nie jest to kuchnia na każdą okazję. Jest czas na finezyjne smakołyki w degustacyjnych porcjach i jest czas, kiedy goście oczekują świetnych, sycących dań. Na co dzień w Filharmonii Smaku czekają na was równie pyszne i wspaniale skomponowane propozycje, ale w bardziej przystępnym wydaniu. Kamil Skrok ma wyjątkowy dar odkrywania na nowo znanych smaków. Można się o tym przekonać na przykład wpadając do restauracji na lunch. Nawet potrawy z pozoru proste nabierają tu zupełnie nowego wymiaru. W kremie z białych warzyw znajdziecie akcenty ananasa i gruszki, a tradycyjny kapuśniak zamienia się w kremową zupę z cebulą i boczkiem. Jedząc takie dania ma się z jednej strony wrażenie, że doskonale je znamy, a z drugiej nie można się nadziwić, jak inaczej i świetnie smakują.

Filharmonia Smaku - lunch

Tę umiejętność łączenia tradycji z nowoczesnością Kamil Skrok zaprezentował również podczas pracy nad daniami, które znalazły się w naszej książce Łódzka Kuchnia Regionalna. Jako jeden z siedmiu szefów kuchni, których zaprosiłyśmy do współpracy przy tworzeniu tego wydawnictwa, Kamil otrzymał niełatwe zadanie wyczarowania ciekawych potraw z prostych dań i składników tradycyjnych dla województwa łódzkiego. Jeśli ugotujecie znajdującą się w książce wodziankę według jego przepisu, to zrozumiecie dokładnie o co nam chodzi. Do tej banalnie prostej zupy podszedł niezwykle kreatywnie, ale jednocześnie z szacunkiem do jej tradycyjnego smaku i składu oraz prostego sposobu przygotowania.

Kolacja degustacyjna Filharmonii Smaku i Czterech Ścian

Sukces Filharmonii Smaku to niewątpliwie zasługa całego zespołu tworzącego tę restaurację. Piotr Niedźwiedzki, menedżer, dba o sprawną, codzienną pracę lokalu i ściśle współpracuje z Kamilem i jego ekipą. Przemiłe i profesjonalne kelnerki i kelnerzy sprawiają, że każda wizyta tutaj jest prawdziwą przyjemnością. Dlatego na Pabianicką warto wybrać się nawet, jeśli wydaje wam się, że to koniec świata. Nie będziecie żałować.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...