Filmowe śniadania, patriotyczne drinki i kolacja w EC1, czyli tydzień w restauracjach
Przed nami tydzień pełen ciekawych wydarzeń okołokulinarnych. Będzie pysznie i bardzo patriotycznie. Sprawdźcie, czego nie możecie przegapić.
Rusza akcja Zasmakuj w Ziemi Obiecanej
W ciągu najbliższego tygodnia ważnym hasłem będzie patriotyzm – zarówno narodowy, jak i kulinarny oraz lokalny. Do tego ostatniego odwołuje się Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka w Łodzi organizujący akcję Zasmakuj w Ziemi Obiecanej. Na deskach teatru wkrótce będzie można zobaczyć sztukę pt. Ziemia Obiecana napisaną na podstawie słynnej powieści o Łodzi. Po bilety na spektakl nie musicie jednak ustawiać się w kolejce do kinowej kasy. Wystarczy wybrać się na drinka. Aż 12 łódzkich lokali przygotowało bowiem swoje propozycje koktajlu o nazwie Ziemia Obiecana. Każdy zamówiony drink do jeden stempelek na wekslu, a za 6 stempli odebrać możecie darmowy bilet do Teatru Nowego. Akcja rusza dzisiaj i potrwa do 31 stycznia 2016 roku. Biorą w niej udział: 6 dzielnica, All Star Klubokawiarnia, DOM, Foto Cafe 102, Lokal, Łódź Kaliska, mebloteka YELLOW, Niebostan, Owoce i Warzywa , Cafe Bar Poczekalnia, Spaleni Słońcem, VINDA.
Listopadowa Kolacja w Kontekście
Niedawno mogliście u nas przeczytać o Kolacjach w Kontekście. Teraz macie okazję sami przekonać się, jak fajne jest to przedsięwzięcie. Najbliższe spotkanie, pod hasłem „W oparach chłodni” odbędzie się bowiem w czwartek, 12 listopada w EC1 Łódź. Tym razem goście zwiedzą zachodnią część kompleksu, a sama kolacja odbędzie się we wnętrzu chłodni kominowej, tuż przy kołyszącym się, najdłuższym w kraju wahadle Foucault’a. Menu na ten wieczór przygotował szef kuchni restauracji Nowa Łódź – Piotr Kurczewski. Nie zabraknie też muzyki na żywo i dodatkowych atrakcji. Koszt udziału w kolacji wynosi 120 zł od osoby. Warto jak najszybciej zrobić rezerwację, bo bilety zazwyczaj rozchodzą się na pniu.
Śniadania z Transatlantykiem
W sobotę, 7 listopada w meblotece YELLOW odbędzie się kolejne Śniadanie z Transatlantykiem. To cykl spotkań zapowiadających przeprowadzający się do Łodzi filmowy Festiwal Transatlantyk, którego szósta edycja odbędzie się w czerwcu. Podczas śniadań można nie tylko smacznie zjeść, ale także obejrzeć tematycznie dobrany film podczas specjalnej projekcji. Tym razem wszystko odbędzie się pod znakiem curry. Na sobotnie śniadanie Mebloteka przygotowała mleczną zupę z mleka kokosowego, dyni i curry posypaną dzikim ryżem. Do tego tortilla z kurczakiem w curry z sosem z jogurtu i orzechów nerkowca, pełnoziarniste grzanki z awokado, wędzonym łososiem oraz ziołową pastą z twarogu curry i pita z hummusem curry, tofu i suszonymi pomidorami z miksem sałat w sosie gruszkowo – orzechowym. Do tak przygotowanego menu wyświetlony zostanie film… „Smak curry” (który jest mega fajowski – profesjonalna recenzja redakcji Jemy w Łodzi). Spotkanie rozpocznie się o godzinie 11.00, a wstęp na nie kosztuje 15 zł i obejmuje projekcję i wybrany zestaw śniadaniowy.
Warsztaty kulinarne z gęsiną w roli głównej
Od kilku lat w listopadzie organizowana jest w całym kraju akcja Gęsina na św. Marcina. Z tej okazji oraz dla uczczenia Święta Niepodległości studio kulinarne Book & Cook organizuje 11 listopada warsztaty z przyrządzania dań z gęsiną. W ich trakcie uczestnicy dowiedzą się, jakie ciekawe dania przyrządzać można z gęsi. Spotkanie poprowadzi Marta Edmunds – szefowa kuchni Lokalu. Razem z uczestnikami przygotuje między innymi: parfait z gęsiej wątróbki, gulasz z gęsi z grzybami i potrawkę z gęsich żołądków z cydrem. Będzie też gęsi rosół i sałatka. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 16.00 i potrwają ok. 3 – 4 godzin, a koszt udziału wynosi 220 zł od osoby.
Gęsina w Ceskym Filmie
W ramach akcji Gęsina na św. Marcina na specjalne menu zaprasza też restauracja Cesky Film. Przez cały listopad zjecie tu trzy dania z gęsiną. Możecie spróbować pierożków z farszem z gęsiny i gruszek podawanych w domowym rosole (12 zł) lub gęsiej wątróbki podanej na grznce z chałki z karmeliwaonymi figami i cebulą (15 zł). Głównym daniem jest konfitowane udko gęsie w sosie śliwkowo-piernikowym z pęczotto z grzybami i majerankiem (45 zł).
Polskie wódki w polskie święto
Patriotyczne akcenty czekają na was także w Spalonych Słońcem. 11 listopada w ofercie lokalu pojawią się wódki, które wciąż produkowane są w Polsce: Potocki, Młody Ziemniak oraz Belvedere. Będzie można nie tylko ich spróbować (w cenie 10 zł za 40 ml lub w koktajlach), ale także dowiedzieć się więcej o ich historii i procesie produkcji od obsługi lokalu. Akcja potrwa do piątku, 13 listopada.
Diwali w Ganeshu
11 listopada do nie tylko Święto Niepodległości. Tego dnia w Inndiach rozpoczyna się w tym roku diwali, czyli święto światła. Z tej okazji w restauracji Ganesh w Manufakturze szykuje się sporo atrakcji. Lokal tego dnia czynny będzie do północy, a od 16.00 ekspertki z Quality Nails malowały będą na dłoniach gości mehendi, czyli wzorki z henny. Takimi ozdobami dekoruje się w Indiach dłonie panien młodych. Między godziną 17.00 a 19.00 zaplanowano też dwa pokazy ognia (fireshow) w wykonaniu łódzkiej grupy Carnival – Otwarta Przestrzeń Cyrkowa. Goście restauracji będą też mogli spróbować specjalych, świątecznych deserów, które dodawane będą do każdego zamówienia. Nie zabraknie też drobnych upominków.
Smakujemy Niepodległość z Festiwalem Dobrego Smaku
Dużym i ważnym wydarzeniem kulinarnym nadchodzącego tygodnia będzie druga edycja wydarzenia organizowanego przez Festiwal Dobrego Smaku w ramach akcji Gęsina na św. Marcina. W jej ramach łódzkie restauracje przygotują popisowe dania z gęsiny, a kawiarnie desery z jabłek. Więcej o tym wydarzeniu przeczytacie u nas już wkrótce.