fbpx

Warsztaty kuchni indyjskiej

Miniona sobota znów stała u nas pod znakiem kuchni indyjskiej. Macie ochotę na szpinak? – specjalnie dla was wykradłam jeden z ganeshowskich przepisów.

Tym razem Ganesh zaprosił na warsztaty łódzkich blogerów kulinarnych. My wprawdzie bardziej jemy niż gotujemy, ale zaproszenie zdobyte. Formuła zbliżona do ostatniego spotkania (tu możecie znaleźć relację), zmieniło się za to menu i liczba błyskających fleszy, zawyżając mi znacznie poziom akceptowalnej relacji zdjęciowej wydarzenia.

Warsztaty kuchni indyjskiej

Ostatnio były samosy, w sobotę robiliśmy zaś Onion Bhaji, czyli małe placuszki z posiekanej cebuli i mąki grochowej. Blogerom podniesiono poziom i nie zdradzono, jakich przypraw należy użyć. Nasze dzieła stanęły do konkursu – nie lada wyzwanie dla próbujących prowadzących, gdyż większość z nas dodatków sobie nie żałowała i z ułańską fantazją (posługując się łyżkami do zupy) swoje przekąski soliła, kurkumiła i chat masaliła. W wersji oryginalnej gorąco polecam, ale uczciwie przestrzegam – uważajcie na przepisy blogerów.

Warsztaty kuchni indyjskiej

Po przekąsce przyszedł czas na naany i Murgh Hara Masala, czyli kurczaka w sosie szpinakowym. Zdobyłam przepis nie tylko na potrzeby własne, ale również dla czytelników Jemy w Łodzi. W tym tygodniu będę robiła w domu (cóż, dieta znów musi poczekać do poniedziałku) i okaże się, czy Ganesh odkrył wszystkie karty, czy może zachował dla siebie tajemniczy składnik dania.

Tradycyjnie już spotkanie skradł właściciel Ganesha, Tapinder Sharma (niewiele brakuje, żebym niczym grupie zaczęła za nim jeździć po Polsce), ale słowa uznania należą się całej ekipie lokalu. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie, czekam na kolejne warsztaty i lecę do sklepu szukać mąki grochowej – następnym razem to ja wygrywam konkurs na Onion Bhaji!

Warsztaty kuchni indyjskiej

Murgh Hara Masala – porcja dla dwóch osób

Składniki:

200g szpinaku mrożonego lub świeżego (rozdrobnionego w blenderze)
200g filetu z kurczaka
5 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
Sól (łyżeczka)
Pieprz (łyżeczka)
Chat Masala (łyżeczka)
Mielony kminek indyjski (łyżeczka)
Kurkuma (pół łyżeczki)
1 – 2 łyżki oleju lub oliwy
¼ kostki masła
2 łyżki śmietany 30%

Przyrządzenie:

Na oleju podsmażamy czosnek oraz pokrojony w drobne paski imbir, następnie dorzucamy rozdrobniony szpinak i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chat masalą i kminkiem. Całość smażymy ok. 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy pokrojonego na kawałki kurczaka (do wody można wsypać odrobinę kurkumy).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak. Po kilku minutach dorzucamy ugotowanego kurczaka i mieszamy. Dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu, chat masali, kminku oraz szczyptę kurkumy. Dodajemy masło i gotujemy na dużym ogniu przez 7 – 8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę.

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...