Gastro tydzień w łódzkich restauracjach
Tym razem wydarzeniem numer jeden będzie otwarcie studia kulinarnego na OFFie, ale na tym nie koniec nadchodzących atrakcji kulinarnych.
Otwarcie studia Book&Cook
W nadchodzący weekend na terenie podwórka OFF Piotrkowska otwarte zostanie pierwsze w Łodzi studio kulinarne Book&Cook. Będzie to miejsce, w którym organizowane będą warsztaty kulinarne, pokazy, gotowanie na żywo, a także różnego typu spotkania firmowe oraz indywidualne o tematyce jedzenia i gotowania. Przewidziane są również specjalne zajęcia dla dzieci. Wszystko w kompletnie wyposażonym, mieszczącym 25 osób studio. Warsztaty i spotkania prowadzić będą doświadczeni szefowie kuchni, blogerzy kulinarni, a także osoby z pasją do gotowania. Jedne z pierwszych zajęć poprowadzą m.in. Paweł Kibart, szef warszawskiej restauracji Sinnet Club, znany z udziału w II edycji programu Top Chef oraz francuski kucharz Philippe Roge, twarz marki Hotpoint, która jest partnerem studia. Z ofertą Book&Cook można będzie zapoznać się w najbliższą niedzielę, 22 marca. W godzinach 12.00 – 16.00 otwarte ono będzie dla każdego. Na gości czekały będą kulinarne atrakcje i pokazy.
Urodziny Niebostanu
Pierwszy dzień wiosny jest szczególnie ważny dla właścicieli i gości Niebostanu. Tego dnia lokal obchodzi swoje drugie urodziny. Świętować będzie można tutaj przez cztery dni – imprezowanie odbędzie się pod hasłem Taneczny wieczorek z piątku na wtorek. Pierwsza impreza ruszy w piątek. Zagrają młodzi łódzcy DJe z Tomaszem Blumentalem na czele. W sobotę odbędzie się urodzinowy Funkostan albo Wiosnostan, czyli impreza pod przewodnictwem MONO i Adama Matyza. W niedzielę w Niebostanie czeka na was Warsaw Balkan Madness, a poniedziałkowe wydarzenia będą niespodzianką. Każdego dnia będzie też sporo dodatkowych atrakcji, a do tego wegański tort, liczne toasty, prezenty i promocje. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.
Włoskie warsztaty kulinarne z Baccaro
W niedzielę, 22 marca w Bystro odbędą się włoskie warsztaty kulinarne Tris Italiano organizowane przez ekipę Baccaro. To druga edycja tego wydarzenia, w trakcie której uczestnicy poznają tajniki przyrządzania trzech tradycyjnych specjałów – faszerowanych oliwek po askolańsku, risotto alla pilota i tiramisu. Dodatkową atrakcją będzie degustacja regionalnych włoskich produktów z rejonu Ligurii oraz oliw extra vergine i aromatyzowanych. Całość poprowadzi Andrei Parolo – kucharz pasjonat i góral z Valtelliny. Koszt udziału w warsztatach wynosi 150 zł od osoby, a zgłaszać można się droga mailową na adres: kontakt@baccaro.pl, lub telefonicznie 694 414 756.
Degustacja Wino i Sery w Klubie Wino
W następny czwartek, 27 marca w Klubie Wino odbędzie się degustacja Wino i Sery. Poświęcona będzie (jak sama nazwa wskazuje) tematowi łączenia serów z winami i pokaże, że nie jest to takie oczywiste jak mogłoby się wydawać. Poprowadzi ją Marta Wrześniewska, redaktorka Winicjatywy, pisząca o serach także do Magazynu Wino, która zaprezentuje gościom pięć różnych serów i pasujących do nich trunków. Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 120 zł od osoby, a rezerwacji dokonywać można osobiście lub mailowo pod adresem michal@klubwino.pl. Będzie to pierwsze spotkanie, które otworzy cykl degustacji łączących sery i wina. Każda z nich będzie prezentowała to zagadnienie w węższym ujęciu skupiając się na określonych gatunkach serów.