Gault&Millau 2020: łódzkie restauracje nagrodzone!
To już szósta polska edycja konkursu Gault&Millau, która co roku kreuje aktualną kulinarną mapę Polski. Podczas premiery nowego przewodnika w Warszawie poznaliśmy nie tylko wyróżnione lokale, ale także nagrodzonych szefów kuchni. Jesteście ciekawi, które łódzkie restauracje zdobyły uznanie jurorów?
Żółty przewodnik od ponad 50 lat zbiera najlepsze restauracje świata, wyznaczając tym samym wysokie standardy kulinarne. W tym roku w Łodzi i najbliższej okolicy nagrodzono łącznie 36 miejsc, a w zestawieniu znalazły się zarówno restauracje, jak i nieformalne lokale, wyróżniające się daniami, napojami i niezwykłą atmosferą. To dla nich właśnie w poprzedniej edycji powstała specjalna kategoria POP, która w tym roku obejmuje 17 kawiarni, cukierni, barów, street food i innych podobnych miejsc.
Inspektorzy Gault&Millau na terenie Łodzi i okolic przyznali łącznie 14 czapek, w tym dwie dla restauracji Quale, która tym samym obroniła zeszłoroczne wyróżnienie. Restauracja zdobyła 13 na 20 punktów, a jury ujęła przemyślanym menu o niebanalnej kompozycji, zaskakującymi połączeniami smaków, unikalnym sposobem podania, a także szerokim wyborem whisky – „jednym z największych w tej części kraju”. Inspektorzy przyznali także punkty za eleganckie wnętrze w neorenesansowej willi Schreera, inspirowane latami 20. W związku z niedawną zmianą Szefa Kuchni w Quale zastanawiamy się, czyje dania przyczyniły się do werdyktu finałowego – stery w restauracji w październiku objął bowiem Jakub Botta. Biorąc pod uwagę, ze restauracja wyróżniania jest przez Gault&Millau co roku, z pewnością warto obserwować oraz próbować specjałów z karty nowego chefa.
Pół punktu od podwójnej czapki uplasowało się natomiast ato sushi – restauracja, której kuchni szefuje Kasper Krajewski otrzymała 12,5 na 20 punktów i została nazwana „najlepszą restauracją japońską w mieście”. Jury zwróciło uwagę na stonowany, elegancki wystrój, będący stosownym tłem dla serwowanych dań, ale przede wszystkim zachwyciła ich nienaganna technika przyrządzania sushi: z idealnie przygotowanym ryżem oraz świeżymi rybami możliwie najwyższej jakości. Nie umknęły im także pyszne rameny!
Obok Quale oraz ato sushi na podium znalazły się także restauracje nagrodzone 12 punktami na 20 możliwych: Affogato, MOTYWY oraz delight, które zachwyciły zarówno kartą, daniami, jak i wystrojem. Na liście pozostałych nagrodzonych jedną czapką znajdziecie restauracje broniące tytułu: Filharmonię Smaku, LOKAL, Anatewkę, Przędzalnię (Pabianice) i Wzorcownię (Pabianice), a także „nowonagrodzonych”: Bawełnę, Restaurację Stary Rynek 2 oraz Kamienicę nr 6 (Aleksandrów Łódzki).
Chociaż obiekty POP nie zdobywają czapek, flagowej nagrody konkursu, znalezienie się na finałowej liście świadczy o dużej popularności i uznaniu jury. W tym roku wyróżnienie trafiło do takich lokali jak: Cukiernia Wasiakowie, Owoce i Warzywa, WINNI, Tari Bari Osteria, Lód Miód, Niebostan, Coffee Runner, DOKI, Brush Barber Shop, ato ramen, NÓŻ, Drukarnia. Skład Wina & Chleba, Dwa przez cztery winebar, MITMI Food & Friends, Klub Wino, Maison a.s. oraz Cocoart’s
Dzięki uruchomionej latem bezpłatnej aplikacji, sami możecie sprawdzić za co nagrodzone zostały Wasze ulubione restauracje i lokale gastronomiczne. Znajdziecie tam także podstawowe dane (np. numer telefonu), jak i wskazówki dojazdu. Appka o nazwie Restaurant to gratka dla każdego, kto nie chce przegapić doskonałego jedzenia także za granicą – w bazie danych znalazły się bowiem lokale z całego świata. Wszystkie wyróżnione lokale możecie także sprawdzić na stronie https://www.gaultmillau.com/