Najlepsze jagodzianki w Łodzi

Okazało się, że nasz ranking gofrów bardzo wam się spodobał. Dlatego, zachęcone sukcesem naszego małego zestawienia, postanowiłyśmy tym razem sprawdzić inny iście wakacyjny smakołyk, czyli jagodzianki.

Tytułem wstępu: w kwestii bułek z jagodami wstydu nie ma. Wszystkie pięć wypieków, których próbowałyśmy, by przygotować to zestawienie, spełnia podstawowe kryteria dotyczące ilości i – co ważne – jakości nadzienia. Wygląda na to, że czasy, gdy cukiernicy do masy jagodowej dodawali np. aronię, mamy już za sobą. To teraz do rzeczy:

Miejsce 5. Piekarz, rynek Manufaktury

Jagodzianka Piekarz Rynek Manufaktury

Bułka ze znanej piekarni na rynku Manufaktury nie została nam na długo w pamięci, ale uprzyjemniła ciężki dzień w pracy. Słabym jej punktem był lukier, którego cierpki posmak dominował nad jagodowym nadzieniem. Za 3,70 zł oczekujemy czegoś więcej!

Miejsce 4. Dybalski, ul. Piotrkowska 102a

Jagodzianka Dybalski

Jagodzianka z tej największej łódzkiej sieci cukierni zajęła 4. miejsce. Zupełnie poprawny wypiek, a ilość jagód – niepowalająca. Na plus możemy zaliczyć puszystość i świeżość bułki oraz jej naturalny smak, bez niepokojących dodatków cukierniczych. Cena – 3,50 zł, czyli średnia półka jagodziankowa.

Miejsce 3. Skórka, stoisko w DH Central

Jagodzianka Skórka

Kolejna znana łódzka sieciowa cukiernia, czyli Skórka, oferuje jagodzianki po 3 zł. To przystępna cena, jak za bułkę ze sporą ilością nadzienia. Bułka była lekka, w sam raz na letnią przekąskę w upalną pogodę. Nie mamy do niej zastrzeżeń, a niezbyt wygórowana cena pozwoliła zdobyć cukierni Skórka najniższe miejsce jagodowego podium.

Miejsce 2. Gałeccy, ul. Piotrkowska 128

Jagodzianka Gałeccy

Co roku cukiernia Gałeccy zachęca z witryny jagodziankami, z których owoce wprost wylewają się z bułki. Jeśli głównym kryterium naszej oceny byłaby ilość jagód, to Gałeccy zostawiliby w tyle pozostałe cukiernie. To nie jagodzianki, to jagody owinięte w ciasto! I to dosłownie: nawet kształt bułek jest oryginalny, ale jak udało nam się dowiedzieć, to jedyna metoda do owinięcia ciastem owoców. Rekordowe nadzienie, rekordowa cena – 5 zł. Długo zastanawiałyśmy się, czy to Gałeccy powinni wygrać to zestawienie, ale właśnie wygórowana cena zdecydowała, że cukiernia ta zajęła drugie miejsce. Bo bułki są naprawdę pyszne, ale jeśli ktoś chciałby kupić je dla całej rodziny, robi się z tego spory wydatek.

Miejsce 1. Barbarella, ul. Żwirki 8

Jagodzianka Barbarella

Barbarella trafiła do naszego zestawienia, bo co roku zdobywa laury w tłustoczwartkowych rankingach pączków. Musimy przyznać, że niepozorne bułki za 2,90 zł za sztukę początkowo nie zapowiadały spektakularnych doznań kulinarnych. Jagodzianka z Barbarelli wyglądała jak miliony innych, niczym się nie wyróżniała. Jednak już po pierwszym kęsie przeniosłyśmy się w błogie czasy dzieciństwa. Bułka smakowała jak za dawnych lat, mimo że nie miała rekordowej ilości nadzienia czy imponujących rozmiarów. Jak widzicie na zdjęciu – jadłyśmy ją w samochodzie, stojąc w gigantycznym korku. I powiemy tak – z takim prowiantem przeżyjemy łódzkie remonty z uśmiechem na twarzy. Polecamy!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...