Gdzie w Łodzi na włoską pizzę?
Coraz więcej łódzkich lokali wypieka pizzę według oryginalnej, włoskiej receptury. Czy wiecie, jak prawidłowo powinna być przygotowana?
Gdy pierwszy raz przygotowywałyśmy ranking oryginalnej włoskiej pizzy, liczba restauracji ją serwujących nie przekraczała dziesiątki. Dziś jest ich ponad 30! Czym oryginalny placek różni się od naszego „polskiego”? Rodzajem mąki, dodatkami, sosami i sposobem przygotowania. W naszej rodzimej wersji do ciasta często dodaje się składniki, takie jak jajka, mleko czy cukier. Włoski przepis jest prostszy i nie podlega modyfikacjom – to mąka, woda, oliwa z oliwek, drożdże i sól. Różnice wynikają przede wszystkim z właściwości mąki – dodatkowe składniki (np. cukier) wpływają na lepsze wyrastanie ciasta, których włoski produkt nie potrzebuje. W jego przygotowaniu ważna jest również temperatura poszczególnych składników, a także czas leżakowania.
Do przygotowania włoskiej pizzy używa się mniejszej ilości ciasta, dlatego jest cieńsza od tej „naszej”. Następnie sos (z pomidorów, nie koncentratu), mozzarella i dodatki. Oczywiście może być pizza bez sosu i sera, ale mówimy tu o najbardziej popularnych kompozycjach. Nie w ilości, a jakości siła, dlatego składników na pizzy jest niewiele (poza tym ich zbyt duża ilość za bardzo obciążałaby cienkie ciasto). Na koniec oliwa, w żadnym razie dodatkowe sosy. Zależnie od temperamentu i częstotliwości spotkań z Polakami, Włosi na pytanie o sosy: przewracają oczami, nie wiedzą, o co chodzi, robią karczemną awanturę lub wyrzucają gości za drzwi. Lepiej nie ryzykować, brać pizzę w ręce (wolno, wręcz wypada) i tylko polać ją dobrą oliwą z oliwek.
Jeszcze jedno zagadnienie – czy kawałek pizzy zawsze powinien być sztywny i chrupiący? Otóż są dwie szkoły. Pizza neapolitańska ma bardziej elastyczny środek i grubsze brzegi, pizza rzymska ma cienkie brzegi i jest bardziej sztywna (na inny artykuł zostawimy temat pizzy na grubym cieście, sycylijskiej focacci czy stromboli). Coś jeszcze? Tak, pizzę najlepiej wypiekać w piecu opalanym drewnem z drzew liściastych (najlepiej dębem lub bukiem). Temperatura ma być wysoka, przynajmniej 350ºC, a czas wypieku krótki (do 2 minut). Gotowe!
Poświęcamy dziś tyle miejsca pizzy, ponieważ jutro przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji kilka łódzkich lokali przygotowało specjalne atrakcje. Pizzerie sieci Presto wprowadziły specjalne menu z promocyjnymi pizzami oraz promocyjne kupony. Dodatkowo w restauracjach przy Piotrkowskiej 27 i 142 we wtorek duże pizze kupicie w cenie małych, przygotowano tu też warsztaty pizzy dla dzieci. W Tawernie Pepe Verde w Manufakturze zjecie trzy specjalne pizze – z pieczonym łososiem, z kurczakiem i a’la carbonara. W Manufakturze świętuje również Pizza Hut, Bella Napoli i Solo Pizza. W pierwszym z miejsc za jednorazową opłatą 26,95 zł, goście mogą próbować różnych smaków pizzy bez ograniczeń, a na hasło „Międzynarodowy Dzień Pizzy” do każdego festiwalowego zamówienia dostaną napój z dolewką gratis. W Bella Napoli od 16.00 za drugą pizzę zapłacicie połowę ceny, a w Solo Pizza przez cały wtorek wszystkie pizze będą tańsze o 10%.
Poniżej prezentujemy listę miejsc, w których można zjeść pizzę na włoskim cieście, a przy okazji zachęcamy do zabawy. W komentarzach wpisujcie, którą pizzerię najchętniej odwiedzacie. Postaramy się zliczyć wasze głosy i lada moment przygotować zestawienie najpopularniejszych lokali w Łodzi.
Lokale, w których zjecie pizzę na włoskim cieście:
Bawełna, Manufaktura
Bosca Pizza (ul. Tamka 3, Franciszkańska 120)
Brednia, ul. Piotrkowska 86
Buddha Pub& Restauracja Gronowalski, ul. Tymienieckiego 22/24
Da Antonio, ul. Jaracza 45
Da Vella, ul. Inflancka 6
Fiero! Pizza (ul. Łagiewnicka 118 B, Rzgowska 180, Kusocińskiego 67, Łanowa 4a, Neonowa 1)
Italica, Al. Kościuszki 33/35
Mare e Monti, ul. Wigury 13
Otwarte Drzwi, ul. Piotrkowska 120
Peperoncini, ul. Rokicińska 228/230
Piknik, ul. Traugutta
Pina Restobar, ul. Bartoka 20
Pomodoro, ul. Rewolucji 1905 r. 4
Presto (ul. Piotrkowska 27/67/142, Maratońska 67/69, Sierakowskiego 88)
Spółdzielnia, Manufaktura
Tari Bari, OFF Piotrkowska
Tawerna Pape Verde, Manufaktura
Trattoria Domenica, ul. Retkińska 64
Włoszczyzna, ul. Piotrkowska 16