Gdzie w Łodzi zjeść zdrowo

Choć zdrowa i ekologiczna kuchnia zyskuje sobie coraz więcej zwolenników, oferta łódzkich restauracji w tym zakresie pozostaje nadal uboga. Taka sytuacja jest zrozumiała z co najmniej kilku powodów. Produkty ekologiczne pochodzące od certyfikowanych dostawców są drogie, co ma wpływ na wysokie ceny w restauracjach. Poza tym są trudno dostępne, a to też nie zachęca do wprowadzania ich do oferty. Mimo to osoby dbające o jakość produktów lądujących na ich talerzach znajdą w Łodzi miejsca, w których zjedzą nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Green Way na trzy sposoby

Fot. Green Way
Oryginalnie lokale Green Way Bar były barami oferującymi potrawy wegetariańskie, ale z czasem firma zaczęła stawiać bardziej na zdrową żywność. Dziś to największa sieć tego typu restauracji w Polsce. W Łodzi działają lokale trzech marek należących do firmy: Green Way Bar, Food For Life i Vegemania by Green Way.

Green Way Bar, czyli oryginalna restauracja sieci oferująca dania wegetariańskie i wegańskie. Lokale znajdziecie w Manufakturze i Galerii Łódzkiej.

Food For Life, nowoczesny bar wegetariański oferujący zdrowe dania w niskich cenach. Od oryginalnego konceptu odróżnia go przede wszystkim wystrój o wyższym standardzie i większy nacisk na zdrowe odżywianie. Lokal mieści się przy Piotrkowskiej 80.

Vegemania by Green Way, czyli bar oferujący sałatki, świeże soki i koktajle oraz dania obiadowe. Lokal znajduje się w food courcie Portu Łódź.

W menu barów Green Way znajdziecie wyłącznie potrawy wegetariańskie. Ich oferta jest jednak bardzo zróżnicowana i składają się na nią m.in. propozycje kuchni indyjskiej, włoskiej, meksykańskiej i polskiej. Specjalnie oznaczone są dania wegańskie, dania dla cukrzyków, dla dzieci oraz potrawy bezglutenowe, produkty ekologiczne i ze sprawiedliwego handlu.

Empatia – zdrowo i domowo

Fot. Restauracja Empatia
Zdrowa kuchnia to nie tylko potrawy wegetariańskie, czego dowodzą właściciele restauracji Empatia mieszczącej się przy ul. Narutowicza 51. W ofercie lokalu znajdziecie dania, które większość z nas zna z domu. Jest zatem żurek i pomidorowa, bryzol z pieczarkami, zrazy w sosie, buraczki czy surówka z kiszonej kapusty. Jest też oferta śniadaniowa (restauracja pracuje od 9.00) i menu dań bezmięsnych.

Co zatem wyróżnia Emaptię na tle innych restauracji? W produkcji potraw nie stosuje się tutaj żadnych polepszaczy smaku, sztucznych dodatków ani gotowych półproduktów, jak sosy w proszku. Wykorzystywana jest za to mąka z pełnego przemiału, jajka od kur z wolnego wybiegu, ekologiczna bułka tarta czy barszcz, brązowy ryż i pełonoziarniste pieczywo. Cukier we wszystkich potrawach zastąpiono zdrowszą fruktozą, a makarony robione są na miejscu. Większość produktów, z których przygotowywane są potrawy pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych gospodarstw i upraw. Możecie zatem spróbować surówek z ekologicznych warzyw i napić się eko-soków. Dania drobiowe przyrządzane są z mięsa kury zielononóżki, jajecznica z jaj od kur z wolnego wybiegu, a kopytka i makarony z ekologicznej mąki.

Potrawy z produktów ekologicznych wyróżnione są w menu lokalu. Wszystkie dania przyrządzane są jednak z największą dbałością o zdrowie gości. Szczególnie wart polecenia jest rosół z kury zielononóżki z domowym makaronem. Na uwagę zasługują też ceny. Koszt zupy nie przekracza 9 zł, a za najdroższe danie główne zapłacicie 19 zł. Restauracja realizuje też dostawy do klienta.

Slow Food po łódzku

Klub Piotrkowska 97

Slow Food to organizacja zajmująca się ochroną żywności tradycyjnej, oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, zdrowej i często zagrożonej zniknięciem. Organizacja przyznaje restauracjom z całego świata specjalne certyfikaty świadczące o tym, że oferowana w nich żywność posiada rekomendację Slow Food. W Łodzi takim certyfikatem może pochwalić się restauracja Klub Piotrkowska 97.

W menu lokalu znajdziecie potrawy przygotowywane z produktów posiadających rekomendację Slow Food. Są to produkty regionalne, wytwarzane w tradycyjny sposób bez zastosowania konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. Część z nich restauracja wytwarza we własnym zakresie, jak wędzone na miejscu wędliny, inne zaś, jak pochodzące z różnych regionów Polski sery zagrodowe kupowane są od wytwórców posiadających rekomendację organizacji.
W Klubie Piotrkowska 97 zjecie nie tylko zdrowo, ale i oryginalnie. Szefowa kuchni, Urszula Czyżak proponuje swoim gościom tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej jak móżdżek czy grasicę, które są wielką rzadkością w restauracjach.

I inni…

Dania kuchni polskiej z ekologicznych produktów zjecie w restauracji Polka Magdy Gessler w Manufakturze.

Serwisy takie jak Świat Diet i Carpe Diem – Centrum Diet oferują catering dietetyczny, czyli regularne dostawy potraw przygotowywanych wg zasad wybranej diety.

Potrawy dla osób ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi spowodowanymi chorobami lub alergiami znajdziecie w działającej od 1956 r. Jadłodajni Dietetycznej przy Zielonej 57.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...