fbpx

Dni Irlandii w OFF Piotrkowska

To będzie huczny i smaczny weekend w OFF Piotrkowska. Z okazji Dnia Świętego Patryka rozpoczną się tutaj Dni Irlandii, a studio kulinarne Book & Cook będzie świętowało swoje pierwsze urodziny.

Już jutro Irlandczycy i ich przyjaciele na całym świecie obchodzić będą wyjątkowe zielone święto – Dzień Świętego Patryka. Z tej okazji na OFF Piotrkowska ruszą Dni Irlandii, impreza, która potrwa do soboty 19 marca. W czwartek (17 marca) podwórko przy Piotrkowskiej 138/140 zazieleni się dzięki interwencji artystycznej Aleksandry Ignasiak. Malarka i performerka w nawiązaniu do akcji “Un-grey the city – paintings close to the ground” wprowadzi w pofabryczną przestrzeń moc zieleni.

Goście wydarzenia będą mieli okazję zasmakować (dosłownie) irlandzkiej kultury w wielu jej aspektach. Nas oczywiście najbardziej interesuje ten kulinarny. Restauracje mieszczące się w strefie OFF Piotrkowska przygotują na nadchodzący weekend specjalne menu inspirowane smakami Zielonej Wyspy. Wszystkich potraw będzie można spróbować w tej samej cenie, za 25 zł.

Irlandzkie propozycje kawiarni Daleko Blisko

Daleko Blisko zaserwuje gościom słodkości: Zielonego Świerszcza, czyli czekoladowo-miętową tartę Grashopper Pie, czekoladowe ciasto z kawą i whiskey, zielony tort oreo oraz sernik z Baileysem i czekoladową truflą. Będzie tu także można spróbować zielonej kawy po irlandzku oraz espresso z lodami i Baileysem. Dla miłośników mocniejszych trunków przygotowano irlandzkie piwa oraz dwa koktajle: Irish Forrest na bazie whiskey i Martini Bianco z zieloną herbatą, rozmarynem i pędami sosny oraz Stand up fo Guinnes whiskey, espresso, syrop z piwa Guinness oraz ziarna kawy. Dodatkowo w czwartek (17 marca, godz. 21:00) będzie tu można zapoznać się z podstawowymi krokami i zasadami irlandzkich tańców, które przybliży zespół Feirin.

Dni Irlandii w Good Morning Vietnam

Good morning Vietnam czeka na gości z zielonymi wersjami dań azjatyckich – wołowiną z zieloną fasolką oraz zupą brokułowi-pomidorową z kurczakiem. mebloteka YELLOW zaserwuje deser Irish Tricolour w barwach irlandzkiej flagi, czyli miętowo-waniliowy pudding z dodatkiem młodego jęczmienia z pomarańczowo-kokosową nutą.

Dni Irlandii w Meblotece Yellow

W MITMI restobar zjecie własnego wyrobu pierożki agnolotti z farszem z kaszanki, podane na musie gruszkowo-śmietanowym. Tari Bari Bistro przygotowało natomiast propozycję dla mięsożerców – gulasz z wołowiny duszonej w piwie Guinness. Na deser szef kuchni proponuje brownie z glazurą z Whiskey Cream. Do imprezy dołączą też Drukarnia Skład Wina & ChlebaMEG MU African cookSpółdzielnia,Szklarnia by LaVende. Wszystkie lokale oferowały będą własne interpretacje dań kuchni irlandzkiej.

Rodzinne warsztaty w Baccaro

To nie koniec kulinarnych atrakcji. Na specjalne warsztaty zapraszają Kuchnia Baccaro i studio kulinarne Book&Cook oraz w W Baccaro odbędą się warsztaty rodzinne Tagliatelle & Co. (20 marca, godz. 11:00), które połączą to co najlepsze w kuchni włoskiej z barwami Zielonej Wyspy. Dzieci wspólnie z rodzicami przygotują zdrowe, zielone przysmaki. W Book&Cook odbędą się zaś warsztaty kuchni irlandzkiej, które poprowadzi Asia Banad (19 marca, godz. 13:00). Uczestnicy przygotują między innymi chowder z owocami morza, polędwicę wieprzową glazurowaną piwem Guinness i miodem podaną z tradycyjnym puree ziemniacznym zasmażanym z kapustą oraz irish cream cheesecake z zielonym wykończeniem.

1. urodziny Book&Cook

Dla Book&Cook nadchodzący weekend będzie wyjątkowy z jeszcze jednego powodu. Pierwsze łódzkie studio kulinarne będzie świętowało swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji w sobotę 19 marca, możecie odwiedzić studio w godzinach 16:00 – 18:00. Na goście czekał będzie słodki poczęstunek, koncert zespołu BookBand, który zagra taneczne hity w rockowej wersji, a fotobudka, w której będzie można zrobić sobie urodzinową fotkę. 

O wszystkich atrakcjach przygotowanych z okazji Dni Irlandii na OFF Piotrkowska przeczytacie na stronie wydarzenia.

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...