Gorący weekend w OFF Piotrkowska
To będzie huczny i smaczny weekend w OFF Piotrkowska. Z okazji Dnia Świętego Patryka rozpoczną się tutaj Dni Irlandii, a studio kulinarne Book & Cook będzie świętowało swoje pierwsze urodziny.
Już jutro Irlandczycy i ich przyjaciele na całym świecie obchodzić będą wyjątkowe zielone święto – Dzień Świętego Patryka. Z tej okazji na OFF Piotrkowska ruszą Dni Irlandii, impreza, która potrwa do soboty 19 marca. W czwartek (17 marca) podwórko przy Piotrkowskiej 138/140 zazieleni się dzięki interwencji artystycznej Aleksandry Ignasiak. Malarka i performerka w nawiązaniu do akcji “Un-grey the city – paintings close to the ground” wprowadzi w pofabryczną przestrzeń moc zieleni.
Goście wydarzenia będą mieli okazję zasmakować (dosłownie) irlandzkiej kultury w wielu jej aspektach. Nas oczywiście najbardziej interesuje ten kulinarny. Restauracje mieszczące się w strefie OFF Piotrkowska przygotują na nadchodzący weekend specjalne menu inspirowane smakami Zielonej Wyspy. Wszystkich potraw będzie można spróbować w tej samej cenie, za 25 zł.
Daleko Blisko zaserwuje gościom słodkości: Zielonego Świerszcza, czyli czekoladowo-miętową tartę Grashopper Pie, czekoladowe ciasto z kawą i whiskey, zielony tort oreo oraz sernik z Baileysem i czekoladową truflą. Będzie tu także można spróbować zielonej kawy po irlandzku oraz espresso z lodami i Baileysem. Dla miłośników mocniejszych trunków przygotowano irlandzkie piwa oraz dwa koktajle: Irish Forrest na bazie whiskey i Martini Bianco z zieloną herbatą, rozmarynem i pędami sosny oraz Stand up fo Guinnes whiskey, espresso, syrop z piwa Guinness oraz ziarna kawy. Dodatkowo w czwartek (17 marca, godz. 21:00) będzie tu można zapoznać się z podstawowymi krokami i zasadami irlandzkich tańców, które przybliży zespół Feirin.
Good morning Vietnam czeka na gości z zielonymi wersjami dań azjatyckich – wołowiną z zieloną fasolką oraz zupą brokułowi-pomidorową z kurczakiem. mebloteka YELLOW zaserwuje deser Irish Tricolour w barwach irlandzkiej flagi, czyli miętowo-waniliowy pudding z dodatkiem młodego jęczmienia z pomarańczowo-kokosową nutą.
W MITMI restobar zjecie własnego wyrobu pierożki agnolotti z farszem z kaszanki, podane na musie gruszkowo-śmietanowym. Tari Bari Bistro przygotowało natomiast propozycję dla mięsożerców – gulasz z wołowiny duszonej w piwie Guinness. Na deser szef kuchni proponuje brownie z glazurą z Whiskey Cream. Do imprezy dołączą też Drukarnia Skład Wina & Chleba, MEG MU African cook i Spółdzielnia,Szklarnia by LaVende. Wszystkie lokale oferowały będą własne interpretacje dań kuchni irlandzkiej.
To nie koniec kulinarnych atrakcji. Na specjalne warsztaty zapraszają Kuchnia Baccaro i studio kulinarne Book&Cook oraz w W Baccaro odbędą się warsztaty rodzinne Tagliatelle & Co. (20 marca, godz. 11:00), które połączą to co najlepsze w kuchni włoskiej z barwami Zielonej Wyspy. Dzieci wspólnie z rodzicami przygotują zdrowe, zielone przysmaki. W Book&Cook odbędą się zaś warsztaty kuchni irlandzkiej, które poprowadzi Asia Banad (19 marca, godz. 13:00). Uczestnicy przygotują między innymi chowder z owocami morza, polędwicę wieprzową glazurowaną piwem Guinness i miodem podaną z tradycyjnym puree ziemniacznym zasmażanym z kapustą oraz irish cream cheesecake z zielonym wykończeniem.
Dla Book&Cook nadchodzący weekend będzie wyjątkowy z jeszcze jednego powodu. Pierwsze łódzkie studio kulinarne będzie świętowało swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji w sobotę 19 marca, możecie odwiedzić studio w godzinach 16:00 – 18:00. Na goście czekał będzie słodki poczęstunek, koncert zespołu BookBand, który zagra taneczne hity w rockowej wersji, a fotobudka, w której będzie można zrobić sobie urodzinową fotkę.
O wszystkich atrakcjach przygotowanych z okazji Dni Irlandii na OFF Piotrkowska przeczytacie na stronie wydarzenia.